Mainos

Rotat hyötyhommissa – "Nopeampia kuin ihmiset, ja nenä haistaa TNT:n"

0:50

Kambodzhan maaperään kylvettiin 1970-luvulla valtavasti miinoja. Sisällissodan jäljiltä jopa kuusi miljoonaa miinaa ja muuta räjähdettä on yhä maa-ainesten ja kasviston peittämänä. Miinat ovat surmanneet tai vammauttaneet lähes 70 000 ihmistä.

Victoria, Wilfrid ja Issac ovat banaaninsa nauttineet ja valmiina päivän rupeamaansa.

Päälle punaiset valjaat, ja valjaat kiinni juoksunaruun. Miinojen etsintä voi alkaa.

Victoria, Wilfrid ja Issac saapuivat Kambodzhaan Tansaniasta. Ne ovat jättiläisrottia, jotka on koulutettu haistamaan räjähdysaine TNT:n.

Nenä haistaa TNT:n

Rotat ovat tehokkaita miinanraivaajia. Niiden hajuaisti on hyvin herkkä. Ne painavat kilon, liian vähän, jotta päälle astuessaan laukaisisivat miinan. On edullisempaa kouluttaa jättiläisrotta kuin miinakoira, ja niiden kuljettaminen on vaivatonta.

Victoria, Wilfrid ja Issac etsivät miinoja Trachin kylässä Oddar Meancheyssa luoteisessa Kambodzhassa.

Käytännössä ne kulkevat leveydeltään noin viiden metrin levyistä aluetta poikittain edestakaisin narussa, joiden molemmissa päissä on niiden kouluttajat. Kulkiessaan ne nuuhkivat maata koko ajan. Kouluttajat ottavat askeleen eteenpäin, ja taas rotta lähtee liikkeelle. Perässä tulee toinen rotta ohjaajineen varmistamaan työn.

Nopeampia kuin ihmiset

– Niiltä kuluu 200 neliömetrin raivaamiseen 20-25 minuuttia. Ihmiskäsin sama alue vaatisi kahden kolmen päivän työn, kertoo raivausoperaatiossa työskentelevä Theap Bunthourn.

Raivaushanke on yhteistyötä kambodzhalaisen Cmag-miinanraivausjärjestön ja belgialaisen Apopo-järjestön kanssa. Apopo on käyttänyt jyrsijöitä miinanraivaukseen jo vuosia.

Hankkeen 14 rottaa paiskii töitä kuusi päivää viikossa kolmen tunnin vuoroissa. Vapaa-aikana ne huilivat omissa häkeissään, ja niitä pidetään kunnossa säännöllisellä kävelyllä tai rottapyörässä juoksulla.

Arvostelijoiden mielestä rotat eivät ole yhtä varmoja kuin ihmiset etsintälaitteineen. Ne eivät myöskään välttämättä läpäise paksua kasvustoa, ja ne väsyvät nopeasti kuumassa ilmanalassa.

Ne eivät siten ole yleispätevä ratkaisu miinanraivaukseen, mutta ovat osa sitä. Trachissa, missä miinat ovat surmanneet tai haavoittaneet 15 ihmistä, rotat ovat raivanneet tähän mennessä kaksi hehtaaria maata maanviljelystä varten.

Mosambikissa ei 'huteja'

– Mosambikissa me menestyimme hyvin, sillä siellä ei tapahtunut yhtään 'hutia' eli (raivauksen jälkeistä) onnettomuutta. Löysimme yli 13 000 miinaa, sanoo Mark Shukuru, joka toi rotat Tansaniasta Kambodzhaan. Rotat raivaavat miinoja parhaillaan myös Angolassa, missä ei ole tullut myöskään yhtään hutia, Shukuru kertoo.

Kambodzhassa riittää raivattavaa.

1970-luvulla sisällissodassa maahan pudotettiin tai laskettiin valtava määrä räjähteitä kappaleissa ja tonneissa.

Sisällissota päättyi 1975, kun kommunistiset punaiset khmerit vietnamilaisliittolaisineen kukistivat Yhdysvaltojen tukeman Lon Nolin hallituksen.

Maa ajautui verisestä ojasta brutaaliin allikkoon. Pol Potin johtamat punakhmerit panivat toimeen kansanmurhan, jossa menehtyi eri arvioiden mukaan puolestatoista kolmeen miljoonaan ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.