Rossipohjan tuuletus?

Asumme vuoden vanhassa omakotitalossa Espoossa. Rakennusaikaisten maamassojen levityksen ja talon ympärisoratuksen jälkeen rossipohjan 150 mm tuuletusreiät jäävät mittansa maan alle. Miten tuuletus nyt järjestetään?

Ensinnäkin, toivottavasti tuuletusreikiä on riittävästi ympäri talon. Toiseksi, toivottavasti olet järjestänyt talosi alle koneellisen poistoilmanvaihdon, muuten se ei tule koskaan tuulettumaan kunnolla. Kolmanneksi, toivottavasti lattiarakenteesi on betonia. Neljänneksi, toivottavasti runkorakenteesi lähtee vielläkin maanpinnan yläpuolelta, mielellään jopa 50 cm. Viidenneksi, toivottavasti lattianpintasi on viellä maanpinnan yläpuolella mielellään saman 50 cm. Kuudenneksi, toivottavasti maanpinta on muotoiltu siten, että se viettää rakennuksesta pois päin 5 cm per metri ensimmäiset 3 metriä. Sen jälkeen kaato voi olla loivempikin.

Jos koneellista tuuletusta ei ole, tee reikä lattiarakenteiden läpi jostakin vaatehuoneen nurkasta, vedä ilmastointikanavalla putki mahdollisimman keskelle ryömintätilaa, josta poistoilman ottaminen tapahtuu. Vie putki katolle, lämmöneristä se, asenna ullakolle kanavapuhallin, jota ohjataan kellolla. Aseta se niin, että talviaikana se on päällä 4-6 kertaa vuorokaudessa 1-1,5 tuntia kerrallaan. Kesällä tuuletus voi olla reilumpaakin.

Toivottavasti alapohjaontelosi on toteutettu niin, että ilma pääsee vapaasti huuhtelemaan sen jokaisen kolkan. Ilman huuhtelua ohjataan juuri niillä rei´illä, jotka olet juuri peittänyt maalla. Kaiva ne esille ja asenna reikiin 160mm putket, ota ne 90 asteen käyrällä ja jatkoputkella maanpinnalle ja 70-80 senttiä sen yläpuolelle, ettei lumi talvella tuki putkien päitä.

Asenna putkien päihin tuuletusputken hatut. Saat ne LVI-alan liikkeestä sillä nimellä. En tiedä mitä ainetta perustuksesi on, mutta oikea sijainti putkelle olisi mahdollisimman lähellä talosi alla olevaa sepelipintaa. Toivottavasti talosi alla on sepelipatja, joka toimii vaaka- salaojana, eli päästää veden virtaamaan salaojaputkiin. Onhan perusmaa kaivettu niin, että se viettää keskeltä rakennusta, reunoille, salaojiin päin?
Sepeli, kiviaines, josta "nolla-aines" siis hieno osa on seulottu pois koknaan, ei nosta kosteutta kapillaarisesti alapohjaonteloosi, ja auttaa sitä osaltaan pysymään kuivana.

Kaiken kaikkiaan kuulostaa siltä, että jos tuuletusventtiilisi on jäänyt maan alle, on talosi perustettu liian matalalle, ja on oletettavaa, että ongelmia tulee joskus myöhemmin esiintymään. Käypä katsomassa meidän kotisivuilta www.metsotalot.com kuinka perustukset pidetään lämpimänä ja kuivana Lecasoran avulla. Katso vaikka kuinka rakennettiin Helsingin Haaksikuja 2.

Muutenkin, rakentaminen on sen verran kallista puuhaa, että kannattaisi käyttää ammattilaisia, aina suunnittelijoista, toteuttajiin. Siis todellisia sellaisia, eikä vain niin sanottuja, Se tulee aina pitkässä juoksussa halvemmaksi. Todellisen ammattilaisen tuntee siitä, ettei hän lähde edes toteuttamaan kyseenalaisia ratkaisuja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja