Mainos

Romanttisen tyylin uudet kuviot

Tunnelmallinen romantiikka on tullut sisustuksessa muotiin aika ajoin 1700-luvun lopulta lähtien. Tunteita, mielikuvitusta ja vapautta painottava suuntaus vaikutti syntyessään voimakkaasti taidemaailmaan. Tyylisuunnan mukaisesti sisustuskin alkoi heijastella tunteikkuutta ja haaveellisuutta.

Romanttisen sisustuksen lähtökohtina ovat nykypäivänäkin pehmeys, mukavuus, kaarevat muodot ja jopa ryöppyävä runsaus sekä runollisen viehättävät, pitsiverhojen tapaiset yksityiskohdat. Kokonaisuus ei kuitenkaan ole millään muotoa äitelä tai leimallisesti naismainen, sillä värimaailma on hillitty eikä sisustus suosi kitchiä.

Näyttöön, mutta myös käyttöön

Upottavat sohvat ovat myös mukavia istua, muhkeat torkkupeitot oikeasti lämpöisiä ja moninaiset sohvatyynyt juuri oikean kokoisia päiväunia varten. Koristeelliset pöytälamput sijoitetaan juuri sinne missä valoa tarvitaan. Esineiden käyttömukavuus ajaa tarkan tyylinmukaisuuden edelle. Niinpä eri aikakausien yksityiskohtia voi huoletta yhdistellä.

Romanttisessa sisustuksessa on tapana yhdistää myös eri maista saatuja vaikutteita. Englantilais-ranskalainen romantiikka suosii kukkakuvioita ja runsaita kankaita: helmalakanoita, monikerroksisia verhoja ja liinoja, pitsejä ja röyhelöitä. Paksut verhot on usein kiedottu näyttävillä verhonpidikkeillä. Nostalginen, maalaishenkinen kartanoromantiikka puolestaan yhdistää tähän mielikuvia luonnosta ja maaseutuelämästä. Tällä tarkoitetaan kuitenkin englantilaistyylistä ylemmän luokan maaseutua, mummonmökkeily on siitä kaukana.

Nostalgisia yksityiskohtia

Sohvat ovat upottavia ja malliltaan pyöreämuotoisia. Sekä sohville että nojatuoleille sijoitetaan ruudullisia, raidallisia tai kukkakuosisia tyynyjä. Pienehköillä pöydillä on nostalgisia pikkuesineitä: koristeellisia kynttilänjalkoja, paperipainoja tai perhevalokuvia koukeroisissa kehyksissä.

Erityisesti englantilaisen romanttisen tyylin värimaailma on lämmin, siinä käytetään paljon punaista, keltaista ja vihreän eri sävyjä. Kuoseissa nähdään ruusujen ja muiden kukkakuvioiden ohella maisemien ja jahtien kaltaisia maalaisaiheita.

Kahvikupit ovat tietysti isoäidinaikaiset ruusunnuppukupit, ja kahvipöytä katetaan vanhantyyliselle puuvillapöytäliinalle. Hopeaottimet ja antiikkilautaset ovat myös päivittäisessä käytössä.

Yksityiskohtien viimeistely ulottuu myös oviin ja jopa niiden ulkopuolelle. Ovenkahvat ovat mieluusti vanhahtavaa tyyliä, muodoltaan kaarevia ja himmeäkiiltoisia. Nimikyltti ovessa on kaikkea muuta kuin ankaran asiallinen; asukkaan nimi on kaiverrettu koukeroisella kaunokirjoituksella. Jotkut jopa antavat talolleen epävirallisen englantilaistyylisen nimen, jota tosin käytetään vain perhe- tai ystäväpiirissä.

Romantiikka nykykodissa

Romanttista tyyliä on aika ajoin päivitetty nykyaikaan. Esimerkiksi allergiakodissa ei enää suosita raskaita, moninkertaisia verhovirityksiä, mutta modernin romanttinen sisustus saadaan aikaan hennoilla kukkakuoseilla. Kun niitä käytetään säästeliäästi pelkistettyä ja vaaleasävyistä taustaa (vaalea tapetti, luonnonvaalea sohvakangas tai lapsiperheessä huomattavasti käytännöllisempi luonnonvaalea nahka) vasten, romanttinen vaikutelma säilyy mutta sisustus vaikuttaa myös raikkaalta.

Väreistä suositaan luonnonvalkoista ja vaaleaa roosaa höystettynä aprikoosilla ja ripauksella vaaleanvihreää. Kevyemmiksi verhoiksi käyvät paitsi röyhelöverhot myös aidot pitsiverhot tai - huomattavasti edullisempana vaihtoehtona - pitsillä reunustetut ohuenohuet puuvillaverhot. Puolimuovinen metritavara on romantikon kodissa kauhistus. Muut sisustuskankaat ovat nekin luonnonmateriaalia, paksua puuvillaa, pellavaa ja arvokkaanoloista puuvillasamettia.

Modernia romantiikkaa ilmennetään tekstiileissä esimerkiksi helmikoristelulla ja kirjailuilla. Intiasta tuleva Bollywood-romantiikka lisää romanttiseen tyyliin ripauksen etnisyyttä ja väri-iloa.

Vuoteeseensa romanttista tyylisuuntaa hakeva kelpuuttaa esimerkiksi pikkuruusuiset pussilakanat myönnytyksenä nykyajan mukavuuksille, isoäidin aikaisia kunnon täkkejä ja pitsipäälakanoita kun harvalla enää on. Tyynyliinaksi kelpaavat röyhelöreunuksella koristetut tyynynpäälliset tai modernimmassa tapauksessa siipityynyliinat.

Teksti: Hanna Myllys
Kuvat: SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.