Romanttinen Riika – lue matkavinkit

Pohjolan Pariisi, Baltian Praha ja rakastavaisten kaupunki: muun muassa näin Latvian pääkaupunki Riikaa kuvaillaan. Viehättävä ja historiallinen kaupunki odottaa vain tunnin lentomatkan päässä.


Baltian suurin kaupunki Riika on kuin isompi versio suomalaisten rakastamasta tunnelmallisesta Tallinnasta. Lyhyen matkan päässä sijaitseva kaupunki on oiva kohde virkistävälle viikonloppulomalle. Esimerkiksi Air Baltic lentää Riikaan edullisesti: tarjoushaukka voi onnistua nappaamaan meno-paluulennot halvimmillaan jopa alle 100 eurolla.

Näe ja koe


Viehkeä vanha kaupunki, Vecrīga, on Riian suurin ja paras nähtävyys. Kauniilla kaduilla käyskentely on elämys jo itsessään, ja talvella joulumarkkinat kohottavat tunnelmaa entisestään. Kävelyn lomassa voi piipahtaa lukuisissa museoissa ja kahviloissa. Arkkitehtuurin ystävän kannattaa tutustua myös Riian upeisiin jugend-kortteleihin, jotka ovat UNESCO:n mukaan vailla vertaistaan.

Romanttisessa Riiassa nautitaan loistavasta klassisen musiikin tarjonnasta. Riian tuomiokirkossa voi käydä kuuntelemassa upeita urkukonsertteja, mutta tarjolla on myös tunnelmallista kamarimusiikkia kaupungin lukuisissa konserttisaleissa. Vuonna 2014 Riika on Euroopan kulttuuripääkaupunki, joten luvassa on tavallistakin runsaampaa kulttuuritarjontaa.

Seikkailunhaluinen matkalainen ehtii viikonlopun aikana piipahtaa Jurmalan merenrantakaupungissa. Jurmala on kuitenkin ennen kaikkea kesäinen rantakohde, jonka kadut ovat talvella lähes autiot. Pitkän, matalan hiekkarannan lisäksi kaupunki on tunnettu vanhoista, koristeellisista puuhuviloistaan. Jopa hieman aavemaisen näköisten huviloiden ja mäntymetsien kylkeen on noussut viime aikoina moderneja ökyasuntoja. Matka Riiasta Jurmalaan kestää paikallisjunalla reilu puoli tuntia ja maksaa noin latin verran.


Syö ja juo


Latvialaisessa keittiössä on vaikutteita niin Venäjältä kuin Saksastakin, ja se sopii hyvin suomalaiseen makuun. Riika on viime vuosina halunnut profiloitua yhä enemmän kulinaristien kohteena. Riga Restaurant Week -ruokafestivaali järjestetään neljä kertaa vuodessa, ja sen aikana lukuisat kaupungin ravintolat tarjoavat parastaan edulliseen hintaan – esimerkiksi joulukuussa 2013 kolmen ruokalajin menu heltisi 10,50 latilla eli 15 eurolla.


Vanhan kaupungin turistirysissä ruoka voi kuitenkin olla pettymys, joten kannattaa seurata muiden matkalaisten arvioita. Kahvilakulttuuri sen sijaan todella kukoistaa. Leivokset ja suklaat saavat veden kielelle, ja paikallisten suosimissa konditorioissa leivosluomukset eivät maksa välttämättä latiakaan.


Riiassa kannattaa kokeilla kaupungin ylpeyttä, perinteikästä Riga Black Balsam -yrttilikööriä. Juoma juontaa juurensa 1700-luvulle. Legendan mukaan itse keisarinna Katariina Suuri olisi sairastunut vieraillessaan Latviassa, mutta parantunut nautittuaan Riga Black Balsamia.


Yövy ylellisesti


Riiassa riittää majoitusvaihtoehtoja joka budjetille. Sijaintiin kannattaa satsata: vanha kaupunki on Riian sydän ja tunnelmallisin valinta.


Lyhyen kävelymatkan päässä sekä vanhasta kaupungista että jugend-kortteleista sijaitseva Gallery Park Hotel houkuttelee romantiikan nälkäisiä. Intiimi ja ylellinen hotelli kuuluu ranskalaiseen Chateaux & Hotels -ketjuun ainoana Pohjois-Euroopassa. Hotelli tarjoaa asukkaiden käyttöön ilmaiseksi modernin saunaosaston uima-altaineen: harvinaista herkkua historiallisessa kaupunkihotellissa.


Tuliaisiksi käsitöitä ja maistiaisia


Baltia on tunnettu meripihkakoruistaan, ja niitä kaupitellaan matkamuistokojuissa Riiassakin. Mukavia tuliaisia Latviasta ovat esimerkiksi käsityöt, neuleet ja makeiset. Koristeellisissa pikkupulloissa myytävä Riga Black Balsam-likööri kelpaa myös kotiin viemisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja