Mainos

Rohkeita kokeiluja

Espoolaiskodin sisustus on ammattilaisen käsialaa. Suuressa talossa on paljon taljoja, krokokuvioita lattialla ja alcantaraa seinällä.

Mikä?

Pariskunnan omakotitalo Espoossa. Rakennussuunnittelun on tehnyt arkkitehti Sami Paasi. Sisustussuunnittelijana toimi sisustusarkkitehti Toni Tirkkonen.

Koko?

540 neliötä kolmessa kerroksessa.

– Halusimme kauniin kodin, jota on myös hyvä käyttää. Itse emme olisi rohjenneet tehdä näin erikoisia materiaalivalintoja, talon asukkaat kertovat.

– Sain vapaat kädet leikkiä uusilla, erikoisilla materiaaleilla. Suunnittelin taloon paljon mittatilauskalusteita. Mitoitin kalusteet niin, etteivät ne näytä pikkukirpuilta suurissa tiloissa, sisustusarkkitehti Toni Tirkkonen Studio Moodista kertoo.

Asukkaat halusivat panostaa myös valaistukseen ja muuhun tekniikkaan. Kaikissa valaisimissa on himmentimet. Vesikiertoisen lattialämmityksen lisäksi talossa on jäähdyttävä ilmanvaihto. Siitä on iloa kesällä, kun aurinko paahtaa etelänpuoleisista ikkunoista.

Olohuone

Olohuone on seitsemän metriä korkea.

– Korkeat tilat ovat vaikeita valaista. Katossa on aina muutakin tekniikkaa, vaikka sen toivoisi voivansa pitää puhtaana. En halunnut laittaa kattoa täyteen valopisteitä. Alhaalta katsottuna valaisimet häipyvät näkyvistä paremmin, kun niitä laskettiin alas, Toni Tirkkonen kertoo.

Takan metallikehys on käsitelty patinoituneen näköiseksi. Lasiaukko avautuu myös makuuhuoneeseen. Näin se ei näytä ilman tulta "mustalta aukolta". Puita voi lisätä kummastakin huoneesta.

Ruokailutila ja keittiö

Toni Tirkkosen suunnitteleman ruokapöydän on valmistanut Studio Mood. Tuolit ovat Sopen, matto M2:n.

Ruokailutila on keittiön läheisyydessä, portaiden katveessa. Sen ja keittiön välissä on kapea tarjoilusaareke. Mokkanahalta vaikuttava seinä on korkkitapettia.

– Keittiön saarekkeessa on pöytä ja baarijakkarat pikaista ruokailua varten, mutta halusimme ruokailutilan, jonne mahtuu pitkä pöytä, sillä kutsumme mielellämme vieraita, asukas sanoo.

Mittatilauspöydän puulaji on ebenholz macassar. Sartorin matto koostuu paloista, joista voi tehdä haluamansa muotoisen ja kokoisen maton. Ingo Maurerin Zettel´z 5 -valaisin kruunaa tilan.

Avestian kaapistot ovat kermanvaaleat ja kiiltävät. Kaapistojen välitilassa on yllätys: lasilevyllä suojattua alcantaraa. Ikkuna tiskialtaan yläpuolella on pieni ylellisyys, tiskikaappia asukkaat eivät siihen halunneet. Jääpalakone ja sokkelin kautta keskuspölynimuriin roskat imaiseva muruluukku ovat mukavia arjen helpottajia.

Portaikko

Mathios Stone -verhoilukiveä myy Home4you. Krokolaatat ovat IMG interiorsilta.

Eteisestä noustaan pari porrasta olohuoneeseen. Työhuoneeseen vievä portaikko oli haasteellinen suunnitella, koska se on keskellä tilaa.

– Halusin portaikosta ilmavan ja tilaan sulautuvan. Siksi kaide on lasia ja lattiamateriaali jatkuu askelmissa. Niiden alapuolella sijaitsevat valkoiset led-valonauhat ovat turvallisuustekijä, mutta myös näyttävä efekti, Toni Tirkkonen sanoo.

Eteisen ja olohuoneen välillä on puolikorkea muuri, jonka pinta on verhoilukiveä. Lattialaatat rimmaavat talon taljoihin, sillä pinta muistuttaa krokotiilinnahkaa.

Työhuone

Työtuolit ja sohva ovat Askosta. Pöydän ja seinälokerikot on valmistanut Studio Mood.

Pähkinäpuinen työpöytä ja seinälokerikot valmistettiin Toni Tirkkosen piirustusten mukaan. Pöydän alla ei ole johtosotkua, koska tietokoneiden ja pöytävalaisimien sähkö tuodaan johdoilla kattopistokkeesta. Näin laitteet saavat virtaa siististi yhtä piuhaa pitkin. Le Corbusierin divaani on ollut asukkaan haave pitkään, ja työhuoneesta sille löytyi luonteva paikka. Lattialla on taas lehmäntalja.

Pukuhuone

Sohvat ja mittatilauskalusteet ovat Studio Moodista. Lasimosaiikit ovat Laattapisteestä, Proderin seinälaatat Laattatukusta.

Pukuhuoneen opaalilasioven läpi kajastaa valo olohuoneeseen. Samanlainen ovi on myös eteisen pienessä vessassa ja yläkerran kylpyhuoneessa. Sohvaryhmä on verhoiltu lehmännahalla, joka hylkii vettä.

Makuuhuone

Päätyseinän levy on Brainwoodin Avanti. Sinisävyinen maalaus on Risto Suomen.

Makuuhuoneen väritys on muuta taloa tummempi. Seinissä on lämmin suklaanruskea sävy. Päätyseinä on pähkinäpuupintaista sisustuslevyä. Sänky, penkki sen jalkopäässä sekä yöpöydät on teetetty. Sängyn takana on vaatehuone, jonne pääsee kulkemaan molemmilta puolilta. Kulkuaukoissa on Indiskan naruverhoa, kuten myös ikkunan edessä. Se estää katseet sisälle, mutta ei peitä maisemaa.

Teksti: Tuula Salakari
Kuvat: Patrik Rastenberger

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.