Robottiauto ei jarruttanut havaitessaan esteen, nainen kuoli – Uber välttyy syytteiltä

Poliisin video: Nainen kuoli Uberin robottiauton alle 0:22
EI HERKILLE! Poliisin video: Nainen kuoli Uberin robottiauton alle.

Ensimmäisestä robottiauton aiheuttamasta kuolemasta ei olla nostamassa syytettä autoa operoinutta yhtiötä vastaan. Sen sijaan onnettomuushetkellä ratin takana istuneen naisen kohdalla syyte kuolemantuottamuksesta on edelleen pöydällä.

Lähes tarkalleen vuosi sitten Yhdysvaltain Arizonassa tapahtuneesta kolarista ei nosteta syytteitä Uberia vastaan. Uberin itseajava auto törmäsi polkupyörää taluttaneeseen 49-vuotiaaseen Elaine Herzbergiin traagisin seurauksin.

Onnettomuushetkellä ratin takana istui henkilö, jonka tehtävänä oli puuttua peliin, mikäli auto ei jostain syystä selviytyisi ajamisesta itse. Poliisin pian onnettomuuden jälkeen julkaisemalla videolla kuitenkin nähdään, ettei kyseinen turvakuljettaja keskittynyt liikenteen tarkkailemiseen onnettomuuden sattuessa.

Tutkinnanjohtaja Sheila Sullivan Polk on pyytänyt asiantuntija-arvion siitä, mitä Uberin autonomisen ajamisen järjestelmällä varustetun Volvo XC90:n sekä turvakuljettajan olisi pitänyt tuona kohtalokkaana yönä nähdä ajoneuvon nopeus ja tien valaistus huomioiden.

Auton järjestelmän keräämä data osoittaa, että tutkat ja kamerat saivat havainnon naisen polkupyörästä vasta 1,3 sekuntia ennen törmäystä. Auton hätäjarrutustoiminto oli kytketty pois päältä.

Pääkuvan videolla nähtävä nainen on Uberin työntekijä Rafaela Vasquez, 44, jonka tehtävänä oli valvoa auton toimintaa sen ajaessa autonomisesti sekä ottaa ohjat tarvittaessa. Tämä oli kuitenkin keskittynyt puhelimeensa ja sen näytöllä pyörineeseen The Voice -ohjelmaan.

Tutkijat pitävät lähes varmana, että traagiselta onnettomuudelta olisi vältytty, mikäli Vasquez olisi tarkkaillut liikennettä työnkuvansa mukaisesti. Syytteitä häntä vastaan ei ole kuitenkaan vielä nostettu.

Onnettomuuden seurauksena Uber laittoi koko robottiautoprojektinsa tauolle. Toiminta jatkui jälleen joulukuussa, mutta tällä kertaa vain alhaisemmissa nopeuksissa ja vähemmän vaativissa ympäristöissä.

Lue myös:

    Uusimmat