Robert Helenius lataa suoran vastauksen jättiottelun palkkiostaan: "Kaikki voivat päätellä siitä itse"

Anthony Joshua tyrmäsi tylysti Robert Heleniuksen 0:33
Robert Helenius koki tyrmäystappion Anthony Joshualle ottelun seitsemännessä erässä.

Robert Helenius, 39, on saanut otella uransa kaksi suurinta ottelua alle vuoden sisällä. Viime syksyn Deontay Wilder -kohtaaminen oli viikonlopun Anthony Joshua -ottelua rahakkaampi.

Robert Helenius on tehnyt mittavan ammattilaisuran, jonka aikana on ehtinyt kokea useampia urheilullisia ylä- ja alamäkiä. Nyrkkeilyssä eroa niiden välille piirtää joskus vain yksi ottelu. Tai puhelinsoitto.

Helenius oli juuri otellut urheilullisesti vaatimattoman ottelun kokematonta Mika Mielosta vastaan Olavinlinnassa, kun sai kuulla viikon päästä odottavasta jättipotista, Anthony Joshuan kohtaamisesta Lontoon jättitapahtumassa.

Seitsemännessä erässä Joshuaa vastaan kaatunut Helenius hämmästelee yhä hieman huvittuneena, miten nopeasti tilanteet nyrkkeilymaailmassa voi urheilijaa heitellä.

– Kyllä se aika hurjaa on. Mutta luulen, että kun jaksaa tehdä duunia, jossain vaiheessa asiat järjestyvät. Tämä matsi oli sellainen, että en ollut ajatellut nyrkkeilyä viiteen, kuuteen kuukauteen ennen kuin aloin treenata itseäni otteluun Mielosta vastaan. Sen piti olla tällainen suuntaa näyttävä ottelu, jossa katsotaan, jaksanko vielä motivoida itseäni tekemään treenejä ja puskemaan itsestäni kaikkea irti. Sitten oltiinkin yhtäkkiä maailmankartalla. Se oli aika mindfuck, Helenius hymähtää MTV Urheilulle.

Treeni jäi puutteelliseksi

Helenius myöntää, ettei hänellä ollut tällä kertaa rahkeita Joshuan lyömiseen. Viikon varoitusaika teki valmistautumisesta käytännössä olematonta, mikä näytteli suomalaiskonkarin mukaan suurta osaa ottelun kulussa.

– Kyllähän se vaikuttaa. Kun valmistauduin kahdeksan erän otteluun Mielosta vastaan, eihän siinä ihan täysrääkkiä ollut. Pakko se on myöntää itselleen, että meillä ei ollut kuntotreenissä tehty 12 erän kestävyyttä. Sen näki Joshua-matsissa. Alkoi keskittyminen herpaantua, kun alkoi puuskuttaa, Helenius tunnustaa.

– Sellainen fiilis tuli ottelun jälkeen, että jos olisin saanut treenata tähän kunnolla, olisin voinut voittaa. Tuntui, että olin muutamissa erissä niskan päällä ja sain hänet aika hyvin pois tolaltaan. Pystyin ottelemaan hänen kanssaan. Oli läheltä piti -tilanteita, joissa olisi vain pitänyt jatkaa aggressiivisemmin.

Anthony Joshua, entinen raskaan sarjan maailmanmestari ja nyrkkeilyn maailmantähti, antoi Heleniukselle tunnustusta ottelun jälkeen. Britti kannusti kahdenvälisessä keskustelussa suomalaispugilistia jatkamaan yhä uraansa.

– Joshua sanoi, että "älä nyt lopeta, sulla on hyvä vauhti päällä". Hän tiesi, että olin saapunut viikon varoitusajalla ja antoi respectit. Hän kehui mua paljon. Mutta eihän siinä mitkään sanat lohduta.

Helenius sanoo, ettei muista varsinaista tyrmäysiskua, mutta saavutti tolkun nopeasti noustuaan kanveesista. Fyysisesti hän vakuuttaa olevansa täydessä iskussa tällin jäljiltä.

– Ei ole mitään, kaikki on ihan kunnossa. Sydämeen ja sieluun vain sattuu. 

– Olisi ehkä pitänyt laittaa kaikki peliin alusta lähtien. Tuntuu, että olisi ollut hyvät mahdollisuudet laittaa kaveri pihalle. Ei löytynyt sellaista vaihdetta, kun ei ole ollut sellaista treeniä tähän otteluun. Siitä on hyvä fiilis, että pystyin antamaan ex-maailmanmestarille tosi kovan vastuksen niin kauan kuin kunto kesti.

"En tykkää puhua raha-asioista"

Helenius on kohdannut nyt kaksi ehdotonta eliittinyrkkeilijää raskaassa sarjassa vuoden sisällä. Joshua-kohtaamista karumpi oli viime loppusyksyn otteluilta New Yorkissa Deontay Wilderia vastaan.

– Wilder-ottelu jäi niin lyhyeksi, että aloin jo epäillä itseäni, onko minusta tähän. Joshuaa vastaan tuntui aika helpohkolta. Jos olisin nyt ollut sellaisessa kunnossa kuin viimeksi (Wilderia vastaan), uskon, että olisin voinut voittaa tuon ottelun, Helenius summaa.

Wilderin tyrmäysiskussa karissut itseluottamus sai Lontoon O2-areenan tunnelmassa aivan uudenlaisen ruiskeannoksen.

– Tuntui jotenkin siltä, että täällä mun kuuluu olla. 

Ammattilaisnyrkkeilyn maailmassa paljon pyörii rahan ympärillä, ja siitä on ollut puhetta myös Joshua-ottelun yhteydessä. Helenius ei mielellään lähde avaamaan raha-asioitaan julkisesti, mutta myöntää, ettei Joshua-ottelu ollut hänen uransa rahakkain.

– Ei ollut. Kaikki voivat päätellä siitä itse, Helenius summaa.

Wilderia vastaan Helenius sai valistuneiden arvioiden mukaan ottelupalkkioksi reippaasti yli miljoona euroa. Suomalaisen palkkiota Lontoossa on veikkailtu puolen miljoonan euron kummallekin puolelle.

– En tykkää puhua raha-asioista. Ymmärrän, että se kiinnostaa kaikkia, mutta se on kuitenkin minun palkkaduuniani. Jos kaikkien palkat olisivat koko ajan näkyvillä, niin se olisi ihan fine.

Pitkien ottelutaukojen jälkeen Wilder- ja Joshua-otteluiden palkkiot ovat joka tapauksessa tuoneet Heleniuksen taloustilanteeseen mukavaa puskuria.

– Ei se talous varmaan loppuun asti ole turvattu, mutta ihan jees. Silleen, että saa treenattua ja maksettua laskut. Saa leipää kotiin ja voita sen päälle, Helenius kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat