Robert Helenius kertoi uudesta penkkiennätyksestään – Amin Asikainen lyö pöytään oman tuloksensa ja paaluttaa: "Vaarallisempi kuin brutaali tuuppaaja"

4:45
Robert Helenius pääsi maaliskuussa isojen poikien pöytään – katso, miksi!

Suomalaisnyrkkeilijä Robert Helenius paljasti torstaina tehneensä penkkipunnerruksessa uudeksi ennätyksekseen 140 kiloa. Ennätyslukema on herättänyt runsaasti keskustelua ja sosiaalisessa mediassa on taitettu peistä siitä, onko tulos kummoinen raskaan sarjan nyrkkeilijälle. Entinen keskisarjan Euroopan mestari Amin Asikainen lyö nyt näkemyksensä pöytään.

MM-otteluun tähyävä Helenius on ollut viime ajat nosteessa. Maaliskuussa hän aiheutti puolalaiselle Adam Kownackille tämän ammattilaisuran ensimmäisen tappion otettuaan voiton teknisellä tyrmäyksellä. Kaksimetrinen ja noin 110-kiloinen Helenius on lisäksi näyttänyt olevan aiempaa tiukemmassa kunnossa, ja samalla yhdenlaisena fyysisen suorituskyvyn merkkinä penkkipunnerruksessa on syntynyt uusi ennätys, 140 kiloa.

– Se on tuollaiselle isolle miehelle ihan sopiva tulos. Ei "Robbe" kuitenkaan voimanyrkkeilijä ole, vaan hoikahko raskassarjalainen pitkine käsineen. Hänen avunsa ovat muualla kuin brutaalissa voimassa – tekniikka ja vastaiskeminen ovat hänen paras aseensa, pyörän selästä tavoitettu Amin Asikainen kertoo MTV Urheilun puhelinhaastattelussa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

"Minua ovat koviten lyöneet langanlaihat siimat"

Nyrkkeily on nopeus- ja voimalaji, jossa vaaditaan myös kovaa kestävyyttä. Nykyisin nyrkkeilyvalmentajan ja -kommentaattorin töitä tekevä Asikainen korostaa, että nyrkkeilijällä pitää olla "sopivasti kaikkea". Hän ei anna penkkitulokselle yksinään käytännössä minkäänlaista arvoa.

– En todellakaan anna sille yhtään mitään. Itse olen huomannut, että mitä isompi hauis kaverilla on, sitä kevyemmin se lyö. Minua ovat koviten lyöneet sellaiset kaverit, joilla on langanlaihat siimat. Lyönti pysyy terävänä ja räjähtävänä.

– Zeleznymäinen (hoikahko) "keihäänheittäjä" räjähtävällä suorituksella on minun mielestäni vaarallisempi kuin brutaali tuuppaaja, Asikainen luonnehtii.

Asikainen pohtii tematiikkaa myös raskaan sarjan megatähden Anthony Joshuan vaiheilla. Joshuan ulkomuodossa on nähty ajoittain pientä vaihtelua, mistä yhtenä esimerkkinä vuonna 2017 hänen tavallistakin lihaksikkaampi kroppansa herätti huomiota, kun hän kohtasi Vladimir Klitshkon

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Joshua painoi tuolloin 113 kiloa ja oli seuraavassa matsissaan sitäkin painavampi, 115-kiloinen. Joshuan paino on senkin jälkeen liikahdellut, mutta tullut nyt alaspäin: tuoreimmassa ottelussaan viime joulukuussa Andy Ruiz junioria vastaan hän oli "vain" 107,5-kiloinen.

– Joshuasta näki Klitshko-matsissa, että tuli väsymystä. Hän mainitsi, että on tullut tehtyä liikaa punttia; lihasmassa haittasi hapenottokykyä. Sopiva tasapaino pitää olla.

"Riitti vallan mainiosti"

Nyrkkeilyssä on toki myös laaja kirjo erityyppisiä iskijöitä eri valteilla. Heleniuksen 140 kilon penkkitulos ei ole sarjassaan erityisen kova: hänet vuonna 2017 päihittänyt britti Dillian Whyte on esimerkiksi todistetusti nostanut penkistä 200 kilolla kaksi toistoa.

Asikainen itse otteli urallaan sekä keskisarjassa (72,6 kiloa) että ylemmässä keskisarjassa (76,2 kiloa). Hänkään ei ollut mikään varsinainen voimanpesä.

– Pukkasin 75-kiloisena 95 kiloa penkistä, ja se riitti vallan mainiosti. 

– Nyt menee sellaiset 110 kiloa, kun olen saanut syödä vähän enemmän ja elää normaalia elämää, Asikainen paljastaa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja