Ritva, 68, ostaa kotinsa siivouksen – ”Sen verran pitää säästää jostain muusta”

Ritva Ekroosin kotona on käynyt jo vuosia siivooja. On mukavaa, että koti on puhdas, vaikka jynssäämiseen olisi itse liian kiireinen tai kipeä.

Ritva Ekroos, 68, arvelee pedantin siivouskäsityksensä olevan lapsuudenkodin peruja.

– Isäni piti meille kotona sellaista jöötä, että lehdetkin olivat viivasuorassa pinossa. Mitään ei saanut jättää lojumaan, Ekroos kertoo.

Työvuosina Ekroos siivosi kotia noin kerran viikossa.

– Teimme mieheni kanssa molemmat pitkää päivää, eikä aikaa ylimääräiselle siivoukselle juuri jäänyt.

Vajaat kymmenen vuotta sitten pariskunta kuuli, että kotona teetetyistä taloustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä.

– Ajattelimme, että siinä olisi hyvä sauma saada apua arjen pyörittämiseen. Ja kun minulla vielä on käsien nivelrikko, niin se ei oikein tykkää siitä, että siivoan itse.

– Ja onhan tässä kansantaloudellinenkin puoli: jos tätä kautta saadaan ihmisiä työllistymään, niin se on plussaa.

”Ei sitä hämmästellä”

Pariskunta löysi sopivan siivousyrityksen nopeasti ystävän suosituksesta. Aluksi siivooja kävi heillä joka toinen viikko. Nyt, kun Ekroos on eläköitynyt ja mies asunut jo vuoden hoivakodissa, tarvetta siivoukselle on enää kerran kolmessa viikossa.

– Se riittää hyvin, koska vietän suuren osan ajastani hoivakodissa mieheni luona, eikä siivottavaa tule niin paljoa.

Eläkkeellä laskeneiden tulojen, nivelrikon ja muun sairastelun takia Ekroos saa nykyään ostaa siivouspalvelua myös arvonlisäverottomana.

– Viime vuosina on yhä enemmän ymmärretty, kuinka arkea voi helpottaa ostopalveluilla. Ei sitä hämmästellä varsinkaan minun tapauksessani, kun on syyt, miksi tarvitsen sitä.

”Ihana tunne palata siivottuun kotiin”

Ekroos on ollut hyvin tyytyväinen yhteistyöhön siivousyrityksen kanssa.

– Vuosien mittaan tekijöissä on ollut vähän vaihtoa, ja joskus on joutunut jostain asiasta mainitsemaan, mutta pääsääntöisesti palvelu ja työn jälki on ollut erinomaista. Meillä tehdään ihan perussiivousta: pintojen puhdistukset, lattian pesut ja imuroinnit. Lisäksi olen saanut ikkunanpesun järjestymään.

– Yleensä lähden pois jaloista mieheni luokse tai jonnekin asioille siksi aikaa, kun siivooja tekee työnsä. Tekijä on tuttu, eikä minua täällä tarvita.

Ennen siivousta Ekroos järjestelee paikat siihen kuntoon, ettei siivoojan työ vaikeudu tiellä lojuvien tavaroiden takia.

– Järjestelen niin, että on helppo siivota, mutta siivoamaan en etukäteen rupea, Ekroos naurahtaa.

Ekroos ei voisi kuvitella palaavansa aikaan, jolloin siivosi kotiaan vain itse.

– Minun on sairauteni takia oikeastaan välttämätöntä turvautua apuun. Sen verran pitää sitten säästää jostain muusta, että saa palvelun hankittua itselleen.

– Kyllä se on joka kerta ihana tunne palata siivottuun kotiin ja puhtaaseen tuoksuun, Ekroos sanoo.

Hyödynnä kotitalousvähennys

Miten kotisiivouksesta saa kotitalousvähennyksen? Lakimies Päivi Kaari kertoi vastauksen Studio55.fi-lähetyksessä joulukuussa 2015.

Kukkaro kiittää - hyödynnä kotitalousvähennykset 25:44

Lue myös:

    Uusimmat