Risujen polttamiseen riittää yleensä ilmoitus

Joissakin kunnissa haravointiroskien polttaminen on kokonaan kielletty

Omakotiasujien jokakeväinen risujen ja lehtien keräyssavotta on eteläisessä Suomessa kuumimmillaan. Kun vuorossa on haravointiroskan hävittäminen, moni valitsee tavaksi polttamisen. Useimmissa kunnissa risujen polttamiseen tarvitaan viranomaisten lupa. Asiasta on säädetty kuntakohtaisesti järjestyssäännöllä, joten käytännöt vaihtelevat eri puolilla maata.

Yleensä risujen polttoon kaava-alueella tarvitaan viranomaisten lupa. Kaava-alueen ulkopuolella risuja saa yleensä polttaa ilmoittamatta, mikäli risut poltetaan omilla mailla. Sen sijaan kulotuksesta on lain mukaan aina ilmoitettava viranomaisille.

Helsingissä ja Tampereella ilmoitus riittää Tampereen järjestyssäännön mukaan risuja saa kaava-alueella polttaa luvanvaraisesti. Käytännössä ilmoitussoitto paloviranomaiselle riittää. Kaava-alueen ulkopuolella maanomistaja saa polttaa risunsa vapaasti.

-Juuri nyt risujen poltto käy Tampereella kuumimmillaan, kun kevät on jo pitkällä mutta ruohikkopalovaroitus ei ole vielä voimassa, kertoo palomestari Ari Viitanen.
-Viime viikonloppuna ilmoituksia tuli noin sata, Viitanen sanoo.

Tampereen naapurikunnissa käytäntö vaihtelee. Viitasen mukaan esimerkiksi Nokialla risujen polttaminen on kokonaan kielletty.

Kuopiossa kevät alkaa pikku hiljaa olla risusavottavaiheessa, ja lupia on kyselty jonkin verran. -Yleensä olemme välttäneet lupien myöntämistä kaava-alueille, mutta asioita käsitellään tapauskohtaisesti, kertoo johtava palotarkasta Erkki Ruohonen.

Ruohosen mukaan naapurikunnissa Karttulassa ja Tervossa risuja ja lehtiä saa polttaa ilman eri lupaa tiettyinä päivinä. Helsingissä risuja saa polttaa, kun on ensin ilmoittanut aikeistaan viranomaisille. Rovaniemellä taas lupia myönnetään melko nihkeästi. Ajankohtaistakaan haravointiroskan polttaminen ei Rovaniemellä vielä ole, sillä pihoilla heilutaan vielä lumikolan kanssa.

Naapurillekin pitäisi ilmoittaa

Sikäli kun lupa risujen polttamiseen heltiää viranomaisilta, kannattaa vielä muistaa ilmoittaa aikeistaan naapurille. Naapurisovun säilymisen nimissä kannattaa miettiä tarkkaan sekä ajankohta että paikka risujen poltolle.

Suurimmassa osassa kunnista lehtien ja risujen poltto on kaava-alueella kiellettyä nimenomaan savu- ja tuhkaongelmien takia. Toki kevätrisujen polttaminen ja etenkin taitamaton kulottaminen aiheuttavat vuosittain edelleen paljon työtä paloviranomaisille.

Siuntiossa risujen polttamisesta tehtiin kymmenisen vuotta sitten luvanvaraista.

- Nykyään lupia annetaan muutama sata vuosittain, ja samalla muistutetaan turvallisuudesta. Hälytyksiä ole tullut kolmeen vuoteen yhtään, kertoo Siuntion palopäällikkö Ahti Nauska.

Polta risut turvallisesti

-Ota selvää, onko risujen ja lehtien polttaminen sallittua kotikunnassasi. Hyvä vaihtoehto polttamiselle on kompostointi.
- Jos lupa tarvitaan, hanki sellainen paloviranomaisilta.
- Muista ilmoittaa naapureille aikeistasi. Polta risut niin, että savu aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa muille.
-Muista turvallisuus. Metsä- ja ruohikkopalovaroituksista kerrotaan säätiedotuksissa.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja