Rissasen perhe on käyttänyt tuhansia euroja lentoihin, mutta kotiin pääsystä ei ole tietoa – Samoalla jumissa oleva perheenäiti kertoo suomalaisviranomaisten tylystä viestistä: "Meidän tulisi pyytää rahaa sukulaisilta"

4:12
Rissanen kertoo perheensä lohduttomasta tilanteesta MTV Uutiset Livessä.

Lähtiessään maailmanympärysmatkalle perheensä kanssa Dina Rissanen ei arvannut, millaiseksi kamppailuksi virkistäväksi tarkoitettu perheseikkailu tulisi vielä kääntymään. 

Maailmalle rajusti levinnyt koronavirus on ajanut Rissasten perheen ahdinkoon niin henkisesti kuin taloudellisesti. Nyt perhe on jumissa Tyynenmeren Samoalla, eikä paluusta Suomeen ole mitään tietoa. 

Dina Rissanen lähti miehensä sekä 4- ja 6-vuotiaiden lastensa kanssa kiertämään maailmaa viime tammikuussa. Tarkoitus oli palata huhtikuun lopussa, mutta perhe päätti tehdä suunnitelmiin muutoksen jo maaliskuun puolivälissä koronatilanteen vuoksi.

Rissaset ajattelivat olleensa ajoissa lentojen siirtämisessä, sillä he olivat aikaistaneet lentojaan jo ennen ulkoministeriön kehoitusta palata Suomeen. 

Se ei kuitenkaan riittänyt. 

Turhia lähtöyrityksiä toisensa perään

Perheen ensimmäiset lennot peruuntuivat lentoaikojen muutosten vuoksi. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin hankkia uudet lennot, jotka sopivasti löytyivät jo muutaman vuorokauden päähän.

Seuraavaksi Uusi-Seelanti ja Australia sulkivat rajansa koronapandemian vuoksi, eikä maiden kautta päässyt kulkemaan. Perhe ei siis pääsisi vieläkään kotiin.

Perheen tilanne alkoi käydä tukalaksi. Rahaa paloi viimehetkillä peruttuihin lentoihin. Rissasen mukaan perhe ei saanut useista yhteydenotoista huolimatta apua ulkoministeriöstä eikä suurlähetystöstä.

– Tämä tuntuu niin epätodellisesta ja uskomattomalta varsinkin, kun me ollaan itse järjestelty reissua ennen kuin ulkoministeriö suositteli palaamaan. Ollaan tehty kaksi viikkoa töitä yötä päivää, että päästäisiin kotiin. 

Kotiinpaluun liittyviä asioita jouduttiin selvittämään pitkälti puhelimessa. Rissasen puhelinoperaattori alkoi epäilemään hänen liittymänsä väärinkäyttöä, sillä satojen eurojen päiväkohtaiset puhelinlaskut olivat huomattava ero Rissasen normaaliin puhelukäyttäytymiseen.

Vapaat paikat evakuointilennolle

Lopulta näytti siltä, että perhe pääsisi palaamaan Suomeen, kun Uuden-Seelannin lentoyhtiö ilmoitti evakuointilennosta.

Perhe hankki useiden tuhansien eurojen lentoliput Uuden-Seelannin Aucklandiin, josta heillä olisi jatkoyhteydet eteenpäin. Kotimatka voisi vihdoin alkaa. Stoppi tuli kuitenkin lentokentällä.

Perhettä ei päästetty nousemaan lentokoneeseen, sillä virkailijan mukaan evakuointikoneeseen saivat astua ainoastaan Australian ja Uuden-Seelannin kansalaiset. 

Rissanen kertoo, että he saivat myöhemmin tietää, että kyseessä oli virhe. Jälkeenpäin Australiasta oltiin yhteydessä kentälle jääneisiin eurooppalaisiin, ja tilannetta pahoiteltiin. 

Perhe maksoi epäonnistuneista evakuointilennoista jatkolentoineen yhteensä viisituhatta euroa.

"Täällä on totaalinen lockdown"

Rissasen laskujen mukaan hän on yrittänyt saada perhettään ainakin seitsemälle eri lennolle. Perhe on edelleen jumissa Samoalla.

Valtio on sulkenut rajansa, ja kaupatkin ovat ainoastaan muutaman tunnin päivässä auki. 

– Tämä resort, jossa nyt ollaan, saa pitää ovensa auki poikkeusluvalla. Täällä on totaalinen lockdown.

Kansainväliset puhelinsoitot, jonotukset eri asiakaspalveluihin, useiden epäonnistuneiden lentolippujen hankinta ja jokapäiväisen elämisen kustantaminen on vienyt perheen varat.

– Luottokortit on tapissa. Viranomaistahot opastavat meitä lähinnä siten, että meidän tulisi pyytää rahaa tarvittaessa sukulaisilta tai ystäviltä.

Suurlähetystö, Suomen kunniakonsulaatti Uudessa-Seelannissa ja Samoalla sekä ulkoministeriö. Ainakin näihin kaikkiin tahoihin Rissanen on ollut yhteydessä, mutta perhe sinnittelee edelleen Tyynellämerellä.

– Olen todella huolissani, miten selviämme täällä. Ei minulla ole tässä enää mitään keinoja. Koitamme lähinnä etsiä paikkaa, jossa voimme viettää seuraavat kuukaudet perheen kanssa, nainen kertoo herkistyneenä.

Useita kiviä on käännelty, mutta ratkaisua kotiin pääsemiseksi ei ole löytynyt.

– Olisin toivonut, että joku olisi laittanut lentoyhtiön vastuuseen virheestään. Meidän olisi kuulunut päästä sille evakuointilennolle.

Rissanen vertaa perheen tilannetta saarelle jääneisiin norjalaisiin, jotka ovat tiiviissä yhteydessä maansa suurlähetystöön.

Rissasen mukaan suurlähetystö on oma-aloitteisesti yhteydessä kansalaisiinsa ja pitää näitä ajan tasalla vallitsevasta tilanteesta. Rissasen perhe ei tunne saaneensa vastaavaa kohtelua Suomesta.

Erityisesti koronaviruksen leviäminen Samoalle mietityttää kahden lapsen äitiä. Hän joutuu pohtimaan jopa sitä, mistä perhe saa ruokaa, kun rahat on mennyt lentoihin ja elintarvikkeita on pikkupuodeissa vain rajallisesti.

– Yritämme selviytyä päivä kerrallaan. Pelkään todella paljon, sillä en tiedä, mitä tulee tapahtumaan.

Oletko sinä ongelmissa maailmalla yksin tai perheesi kanssa? Kerro meille tarinasi! Ota yhteyttä jutun toimittajaan tai osoitteella uutiset(at)mtv.fi. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja