Lapin "ketsuppipulloilmiö" purkautuu parhaillaan – pohjoiseen porhaltaneet matkaajat palaavat nyt takaisin: "Nyt tullaan häntä koipien välissä takaisin"

5:32

Lapin viimeviikkoinen lomaryntäys näkyy nyt Nelostiellä lomalaisten paluun muodossa, kertoo nelostien varressa sijaitsevan Iin Autokeitaan liikenneasemapäällikkö Hannes Kortesalmi.

Kerroimme viime lauantaina, että suomalaiset matkasivat huomattavissa määrin Pohjois-Suomeen lomailemaan, minkä seurauksena Nelostie ruuhkautui lomalaisten virratessa Lappiin. Suuri ihmismäärä näkyi muun muassa Iin Autokeidas-liikenneasemalla, jossa väkeä lappasi sisään niin sanotusti ovista ja ikkunoista viettämään taukoa matkan varrella.

Liikenneasemalle tilanne oli yllätys, koska työntekijät olettivat, että ihmiset alkaisivat vähentää liikkumista uusien rajoitusten ja kehotusten myötä. Toisin kuitenkin kävi.

– Kaikki toiminta toteutui päinvastoin, se oli semmoinen ketsuppipullo- tai pakokauhuilmiö, että vielä kun on mahdollista mennä Lappiin, niin kaikki lähtivät ryntäämään sinne. Koko porukka turskahti (liikkeelle) ja väkeä oli liikenteessä todella paljon, Kortelainen kuvailee viime viikonlopun hässäkkää.

Viikonlopun ryntäyksen jälkeen liikenneasemapäällikkö on havainnut käänteisen ilmiön.

– Tällä viikolla iltapäivisin on ollut havaittavissa suksiboksi-ilmiöitä tuossa pihalla, että tullaan häntä koipien välissä takaisin (Lapista). Kuulin, että Ylläksellä on ladut ja rinteet kiinni ja Levillä rinteet kiinni, Kortelainen kuvailee Lapin paluuliikennettä.

”Teillä ei ruuhkaa” 

MTV Uutiset haastatteli huoltoaseman pihalla kahta perhettä, jotka olivat palaamassa Lapin lomaltaan. He eivät halunneet esiintyä kuvissa aiheen saaman suuren huomion vuoksi.

Ylläksellä viikon loman viettänyt pariskunta päätti lähteä pois jo aiemmin, kun latuja ei enää kunnostettu.

– Ylläksellä oli hyvin hiljaista. Sen kyllä huomasi, että väkeä oli vähemmän kuin normaalisti, Etelä-Pohjanmaalla asuvat Timo ja Petra kertovat.

– Teillä ei ollut ruuhkaa, hyvin on hiljaista.

Puolestaan Tammelasta kotoisin oleva nelihenkinen perhe on palaamassa hieman yli viikon mittaiselta reissulta Leviltä. 

– Levillä oli kohtuullisen rauhallinen tunnelma. Rinteet menivät kiinni, mutta hiihtoladuilla näki porukkaa. Moottorikelkkailua oli jonkin verran, Ville Juhola kertooJuholan arvion mukaan mökeille jäi vielä väkeä. 

– Joka toisessa mökissä oli vielä porukkaa, Juhola kuvailee näkemäänsä.

Huoltoasema sulkee sisätilat

Lapista palaavat turistit ovat todennäköisesti ainoita suurempia tulovirtoja tälle keväälle. Iin Autokeitaan liikennemyymäläpäällikkö arvioi tulevaisuuden olevan yrityksen osalta todella synkkä.

– Meillä on täällä yli 300 asiakaspaikkaa. Yli 40 työntekijästä suurin osa joudutaan lomauttamaan, noin 5 henkilöä jää töihin, Kortesalmi toteaa.

Kortesalmi toivoo, että Suomen hallitus avustaisi ravintola-alaa suorilla tukitoimilla, jotta työpaikkoja voitaisiin pelastaa.

– Nyt yrittäjät ja ravintola-alan toimijat tarvitsevat muutakin kuin edullista lainaa. Selkeitä tukitoimia vaaditaan, Kortesalmi päättää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja