Mainos

"Ripulikeskustelu ei kuulu arkipäivään"

Tulehdukselliset suolistosairaudet lisääntyvät 6-8 prosentin vuosivauhtia. Suomessa suolistosairauksista kärsii 40 000 ihmistä.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat länsimaitten ongelma, kertoo HUS:in Lasten ja nuortensairaalan erikoislääkäri Kaija-Leena Kolho.

- Kaikki länsimaat kamppailevat saman asian kanssa: mistä ihmeestä johtuu se, että nämä sairaudet lisääntyvät näin nopeasti? On oletettavaa, että se on jotain meidän elintavoissa tai meidän elinympäristössä, koska perintötekijöitten muutos ei voi selittää näin nopeata taudin lisääntymistä, Kolho toteaa MTV3.n Huomenta Suomessa.

Oireet vaihtelevat

Ripuli on tulehduksellisen suolistosairauden tavallisin oire.

- Uloste on ensin löysää ja joutuu tyypillisimmillään heräämään 5-6 aikaan aamuyöstä wc:hen toistuvasti. Kun on käynyt wc:ssä, on heti uudestaan ulostamisen tarve.

- Ulostamiseen voi liittyä kipua, ja on hyvin tavallista että oireet vaihtelevat: on välillä hyviä päiviä ja sitten huonoja. Vähitellen voi ulosteen joukkoon tulla verta. Sairaus saattaa olla niin hankala, että voi olla vaikea pidättää ulostetta, ja ulostevahinkojakin saattaa tulla.

Crohnin tauti on tauti, joka voi olla missä tahansa kohtaa ruuansulatuskanavaa: suussa, ruokatorvessa, mahalaukussa, ohutsuolessa, paksusuolessa.

Suomessa tavallisin tulehduksellinen suolistosairaus on haavainen paksusuolen tulehdus, joka on pelkästään paksussa suolessa, kertoo Kolho

- Näihin voi liittyä paljon muitakin oireita, kuten kuumeilua, suun haavoja, sappiteiden tulehdusta, niveloireita - Crohnin tauti on sillä tavalla yleissairaus, ei pelkästään suolen sairaus.

Crohnin tauti lisää syöpäriskiä

Crohnin tauti on tyypillisimmillään nuorten 20-30 -vuotiaiden aikuisten sairaus. Tautiin voi kuitenkin sairastua minkä ikäisenä tahansa

- Varhaislapsuudessa sairastuminen on harvinaista, nuoret sairastuvat tyypillisemmillään 12-13 ikävuoden paikkeilla.

Potilaat, joiden sairauden kesto on ollut yli 5 vuotta tarvitsevat jatkuvaa seurantaa koska heillä on suurempi riski sairastua suolistosyöpään

Kolhon mukaan tietoisuus suolistosairauksista on liian pieni. Asiasta pitäisi keskustella vapautuneemmin.

- Harva haluaa julkisesti sanoa, että on ripulisairaus tai että ulosteitten mukana tulee verta. Sehän on ihan ymmärrettävää, että äkillisen ulostamistarve ei se kuulu arkipäivän keskusteluun.

- Tällä hetkellä viive ihmisellä, joka on sairastunut tämmöiseen tautiin ja saa diagnoosin, voi olla puoli vuotta, joskus vuosiakin.

"Minä sain kaikki"

Crohn & Colitis -potilasjärjestön edustaja Riitta Vilen on sairastanut Crohnin tautia 35 vuotta.

- Minulla on Crohnin tauti ja olen saanut melkein kaikki liitännäissairaudet, mitkä Crohnin tautiin kuuluu. Onneksi minä olen saanut ne kaikki, niin joku muu on ehkä jäänyt vähän vähemmälle, Vilen nauraa.

Vilenin mukaan tautiin päästään onneksi nykyään helpommin kiinni kuin ennen. Myös lääkkeet ovat kehittyneet. Ruokavaliolla hän ei kuitenkaan näe olevan vaikutusta taudin kulkuun.

- Ruokavaliolla ei ole vaikutusta. Huonossa vaiheessa et toki syö mitään rasvamakkaraa tai sipulipihviä, senhän sanoo jo ihan maalaisjärki. Se on opittava kantapään kautta, että jollekin sopii jokin mikä toiselle ei.

(MTV3)

Katso Chrohn & Colitis -potilasjärjestön edustajan Riitta Vilenin sekä erikoislääkäri Kaija-Leena Kolhon haastattelu: (Huomenta Suomi 19.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.