Ylilääkäri: Suolistosairauksista tulossa kansantauti

Tulehduksellisista suolistosairauksista uhkaa tulla kansantauti vuoteen 2020 mennessä, arvioi Hyksin gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä. Tällä hetkellä suolistosairauksista kärsii 40 000 suomalaista.

– Nyt väestöstämme 0,7 prosentilla on tulehduksellinen suolistosairaus. Vuoteen 2020 mennessä me olemme siinä tilanteessa, jossa sen (tulehduksellinen suolistosairaus) esiintyvyys ylittää yhden prosentin, jolloin puhutaan kansantaudista, Färkkilä kertoo MTV3 Uutisille.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet vuodesta 2000 lähtien kuuden prosentin vuosivauhtia.

Jos tulehduksellisista suolistosairauksista tulee kansantauti, se tarkoittaa Färkkilän mukaan merkittäviä lisämenoja yhteiskunnalle Pelkästään yhden potilaan vuosittaiset biologiset lääkekustannukset saattavat nousta 2 000 euroon.

Myös leikkaukset ja sairaalassa käynnit maksavat.

Tarkka syy ei tiedossa

Tarkkaa syytä tulehduksellisiin suolistosairauksiin ei tiedetä, mutta geneettiset syyt eivät ainakaan vaikuta sairauksien leviämiseen. Tautiin saattavat vaikuttaa kuitenkin ympäristö ja omat elämäntavat.

Esimerkiksi haavaisen paksusuolen tulehduksen saamiseen saattaa vaikuttaa linolihapon käyttö.

– On todettu, että linolihaponkäyttö kolminkertaistaa riskin saada haavaisen paksusuolen tulehduksen. Happoahan saa öljyistä, margariinista, sianlihasta, kanasta ja niin edelleen.

Myös noussut hygieniataso saattaa vaikuttaa tulehduksellisten suolistosairauksien syntymiseen.

– Meidän immuniteetti on koko meidän kehityshistorian ajan suunnattu torjumaan suolistoloisia ja suolistobakteereja. Ja nyt me elämme erittäin steriilissä ympäristössä, jossa meidän immuniteettimme suuntautuu ikään kuin väärin ja se johtaa tulehduksellisten suolistosairauksien syntyyn.

Veriripuli oireena

Haavaisen paksusuolen tulehdustaudin tyyppioireet ovat veriripuli ja myös vatsakivut. Crohnin taudissa oireet ovat puolestaan vatsakivut, lämpö, laihtuminen sekä veriripuli.

– Haavaisen paksusuolen tulehduksen osalta diagnostinen viive, eli kuinka nopeasti tullaan lääkäriin, on hyvin lyhyt. Kun ulosteet muuttuvat limaisiksi ja sen jälkeen verisiksi, niin näitä oireita ei kauaa katsella, Färkkilä kertoo.

Crohnin taudissa diagnostinen viive saattaa olla kuitenkin jopa kolme vuotta.

– Potilaat eivät osaa välttämättä yhdistää, että oireet johtuvat tällaisesta sairaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat