Rintasyöpään sairastunut Auli sai sytostaattihoidoista rajut haittavaikutukset

6:59

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleella Auli Turtiaisella todettiin rintasyöpä marraskuussa 2015. Kahden leikkauksen sekä sytostaatti- ja sädehoitojen jälkeen hän voi nyt loistavasti, mutta matka ei ole ollut helppo.

Auli Turtiaisen rintasyöpähoidot aloitettiin leikkauksella viime joulukuussa ja jatkettiin sytostaattihoidoilla tammikuussa. Sytostaattihoitojen aikana Auli voi todella huonosti.

– Jokaisen hoidon jälkeen elimistöni tulehtui. Suolistoni ei kestänyt sitä. Jouduin aina tiputukseen, ja sain joka kerta antibioottikuurin. Myöskin valkosolut olivat tosi matalalla. Minulla oli todella voimakkaat suolistokivut, todella voimakkaat luukivut. Kolmannen hoitokerran jälkeen terveyteni romahti ihan täysin. En pystynyt kävelemään kunnolla, Auli kertoi lähetyksessä.

– En pelännyt kuolemaa, mutta olin todella vihainen koko ajan siitä kivusta ja tuskasta ja särystä.

Sädehoidot tuntuivat Aulin mielestä lastenleikiltä sytostaattihoitoihin verrattuna. Sairaanhoitaja Liisa Kokko komppasi, että yleensä potilaat todella kokevat sytostaattihoidon ikävämpänä.

– Sädehoito yleensä potilaiden mukaan menee aika mukavasti – siinä tulee lähinnä iho-ongelmaa, kun iho tavallaan palaa ja ärtyy. Sytostaattihoidot on se rankempi, Kokko sanoi.

Aulin sädehoidot loppuivat reilu viikko sitten. Rintaan jääneen varoalueen takia tehty toinen leikkaus suoritettiin jo kesäkuun lopussa. Nyt Auli kuvailee tilannettaan loistavaksi.

– Kolme viikkoa sen jälkeen, kun minut kesäkuun lopussa leikattiin viimeisen kerran, tein oikeastaan vähän kirurgin suosittelemana sellaisen ratkaisun, että tarkistin, minkälaisia lääkkeitä syön. Söin ehkä vähän liian vahvoja särkylääkkeitä, koska minulla oli vielä aikamoisia kipuja.

– Tein päätöksen, että lopetan kaikkien särkylääkkeiden ja kaikkien muidenkin lääkkeiden syönnin ja rupean juoksemaan. Sitten aloin juoksemaan. Sitten meninkin puolitoista viikkoa sen jälkeen töihin. Nyt juoksen neljä kertaa viikossa, ei ole kipuja ja jotenkin elämä on aika paljon ihanampaa, Auli sanoi.

Millä perusteella lääkäri valitsee syöpähoidot? Millaisia elämäntapaohjeita sairaanhoitaja antaa syöpäpotilaille? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja