Rintaproteesi luiskahti selän puolelle, vatsa viillettiin auki ilman puudutusta – tällaisia hoitovirheitä on sattunut suomalaisille

Suomalainen sairaanhoito on laadukasta, mutta hoitovirheitä sattuu. Studio55.fin lukijat kertovat kokemuksistaan.

Halvaantuminen antibiootista

Tuttavani halvaantui lääkärin määrättyä hänelle flunssaan ilmeisesti sopimatonta antibioottia. Halvaus tapahtui puolen tunnin kuluttua lääkkeen otosta. Ajallinen yhteys oli niin vahva, että lääkkeellä on täytynyt olla merkitystä. Lääkärin mukaan lääke oli uusi, eikä siitä ollut paljoa kokemuksia. Korvausta ei tullut.

Maikki

Väärä lääkitys pysäytti hengityksen

Odotin suurta vauvaa, ja päädyttiin sektioon spinaalipuudutuksessa. Lapsen synnyttyä annetaan kohtua supistavaa lääkettä, mutta minulle tämän lääkkeen sijasta annettiinkin lihasrelaksantti. Tämä aine annetaan vain nukutuksessa olevalle potilaalle. Hengitykseni pysähtyi, kuulin kaiken, mutta en pystynyt mitään sanomaan tai liikkumaan.

Virheen selvittyä minulle kerrottiin, että näin ei missään tapauksessa olisi saanut käydä, ja että siitä olisi minulle saattanut jäädä joitakin halvauksia. Onneksi ei jäänyt mitään toimintaa rajoittavaa, ainoastaan henkiselle puolelle ainainen pelko. Kun joudun leikkaussaliin olen aivan paniikissa.

äiti

Leikkaus aiheutti neliraajahalvauksen

Avopuolisoltani puhkesi aivoverisuoni 2007. Ensiavussa vuoto saatiin loppumaan, ja hän oli sen jälkeen teho-osastolla muutaman päivän, jonka jälkeen hänet siirrettiin vuodeosastolle. Hän oli aivan kunnossa, mutta lääkärit eivät halunneet jättää hoitoa siihen vaan päättivät, että verisuoni täytyy paikata nivusvaltimon kautta jollakin aineella.

Operaatio tehtiin 7.2.2007, ja illalla lääkäri soitti minulle ja kertoi, että tätä ainetta pääsi lipsahtamaan laskimopuolelle, ja heräämössä avopuolisoni lakkasi hengittämästä. Tästä oli seurauksena hengityshalvaus ja neliraajahalvaus.

Asia on käsitelty potilasvahinkolautakunnassa, joka ei myöntänyt mitään korvausta, koska lääkärien mukaan toimenpide, johon he ryhtyivät, täytyi tehdä, ja siinä oli olemassa epäonnistumisen riski. Etukäteen tällaisesta riskistä ei minulle eikä avopuolisolleni kertonut kukaan.

Tällä hetkellä häntä on hoidettu jo lähes kolme vuotta pitkäaikaissairaanhoidon laitoksessa, jossa hän ei ole päivääkään viihtynyt, ja josta hän haluaisi päästä hoitoon omaan kotiin tai vaihtoehtoisesti johonkin palveluasuntoon. Olemme avopuolisoni kanssa esittäneet useita vaatimuksia paremman hoidon ja hoitopaikan puolesta, joka potilasvahingon kärsineelle potilaalle olisi mielestämme varsin kohtuullinen vaatimus.

Uhrin omainen

Murtuneeseen jalkaan liian pitkä rauta

Jalka murtui pohjeluusta nilkan kohdalta. Leikkaus suoritettiin, ja sinne tuli liian pitkä rauta, joka esti kuntoutuksen, koska rautaa ei kuitenkaan voinut poistaa ennen luun luutumista. Nyt on 11 kuukautta mennyt, ja edelleen jalka on toimintakyvytön osaksi.

Jopi Jalkapuoli

Vatsa viillettiin auki ilman puudutusta

Puudutus ei ollut tehonnut, vatsa viillettiin auki. Kun kiljuin ja yritin pöydältä pois, hoitajat pitivät kiinni, ja toiset toivat tipan käteen, jolloin kipu vähitellen lakkasi. Näin Helsingissä.

Nea

Kipsauksesta tuli pysyvä vamma

Ulkomaalainen lääkäri ei valvonut rannemurtuman kipsausta. Kipsaus tehtiin väärin, josta seurasi pysyvä vamma.

nainen 66v

Hammashoidon vuoksi koko hammas poistettava

Hammaslääkärin juurihoidon aloituksessa puudutuspiikki ilmeisesti osui hermoon – puudutus kesti useita päiviä, tunnon palauduttua leukanivel ja koko poski oli hirvittävän kummallinen noin kaksi kuukautta. Leukanivel lonksahteli, ja posken hermotus oli ahdistavan outo ja kipeä. Saman keskuksen erikoishammaslääkäri sanoi sen johtuvan purennasta. Antoi jumppaohjeet.

Seuraava lääkäri jatkoi hoitoa. Juurikanavaan katkesi neula ja jäi sinne. Lääkäri yritti seuraavan kerran ottaa neulaa pois, jolloinka porasi hampaan läpi ikeneen: lopetti yrittämisen ja paikkasi. Lääkäri kertoi, ettei neulasta mahdollisesti ole haittaa. Hammas jäi kuitenkin liian korkeaksi, eikä sillä kärsinyt purra yhtään, ja kesti noin kolme kuukautta ennen kuin seuraava lääkäri madalsi hammasta.

Siitä on nyt puolitoista vuotta, hammas on edelleen puruarka. Purenta siirtynyt väkisin toiselle puolelle. Hammas kuitenkin erittäin tärkeä purennan kannalta. Ilmeisesti se on otatettava säryn vuoksi pois, ja tilalle on teetettävä purennan takia uusi hammas, implantti, joka maksaa kai useita tuhansia.

Ter.kesk.hamm.hoito

"Kasvaimesta ei haittaa terveydelle"

Röngtenissä ei huomattu pään kasvainta, joka löydettiin viisi vuotta myöhemmin. En saanut valituslupaa potilasvahinkolautakunnalta heidän tekemäänsä päätökseen, jonka mukaan kasvain (käpyrauhasen adenooma 20 mm) ei ole tämän 5 vuoden aikana huonontanut terveyttäni.

Cake

Rintaproteesi selässä

Rintasyöpäleikkaukseni yhteydessä minulle laitettiin liian pieni proteesi, joka pari kuukautta myöhemmin "lipsahti" selän puolelle.

hökö

Lääkäri väänsi olkapään sijoiltaan

Lääkäri väänsi olkapääni sijoiltaan, vastusteluistani huolimatta. Tästä on aiheutunut vuosien lääkärikäyntejä, fysioterapiaa ja leikkauksen olkaniveleen, joka ei välttämättä paranna asiaa ollenkaan.

Tällä hetkellä tappelemme siitä, suostuvatko korvaamaan minulle nojatuolisängyn, jossa voisin nukkua yöni, kun normaalissa sängyssä tai edes sohvalla nukkuminen on mahdotonta huonon asennon ja siitä johtuvien särkyjen takia. Joudun ottamaan päivittäin paljon särkylääkkeitä ja muita lääkkeitä, jotta säryt pysyisivät edes siedettävinä.

Nivelet kuntoon

Jalasta tuli pidempi kuin toisesta

Lonkan tekonivelleikkaus: Reisiluuni oli niin kapea, että lonkantekonivel ei mennyt riittävän syvälle, ja leikattu jalka on nyt n. 2,5 cm pidempi kuin aiemmin. Siis pituuseroa jalkojeni välillä on ainakin tuo 2,5 cm.

Tekonivel

Lääkäri rusautti rintalastan

Terveyskeskuslääkäri paineli sormin rintaani niin kovaa että rintalastan kohdalla rusahti. Se aiheutti hengitysvaikeuksia yli kuukauden ajan. Paikka kipeä vielä 1,5 vuoden jälkeen.

kaarina

"Olet vuotava noita"

Minulle tehtiin vuonna 2005 yksityisessä sairaalassa rutiininomainen kohdunpoisto. Sovittiin että leikkaus tehdään ns. labrascopiolla, eli siis vatsaan tuli vain 4 pientä reikää. Tiistaina menin sisälle, ja keskiviikkona piti päästä ulos. Mutta kävikin toisin.

Leikkausta seuraavana aamuna heräsin todella huonossa kunnossa, yöllä jo pyysin monta kertaa katsomaan, onko kaikki kunnossa. Haavasta johdetaan ulos letku ns. treeni, josta ylimääräinen verikertymä poistuu. Minun pussiin ei kertynyt verta, ja se vaihdettiin uuteen.

Minulla oli hirvittävä tunne alavatsassa, se turposi kuin pullataikina, ja oli aamulla kuin odottavalla äidillä. Lääkäri totesi aamulla, että nyt on mentävä uusintaleikkaukseen ja kiireellä, häneltä oli jäänyt suonenpäät auki. Epikriisissä luki aivan selvästi, että kaksi pääsuonta oli jäänyt sulkematta. Kun asia paikattiin, lääkäri sanoi, että tulee kaksi erillistä laskua.

Kun kysyin syytä, miksi minulle kävi näin, tohtori tokaisi, että te punatukkaiset naiset olette kovia vuotamaan ja olette noitia. Vastasin hänelle, että mikäli toinen lasku tulee, vien asian potilasoikeuteen. Olin vain niin voimaton, etten jaksanut tehdä silloin asialle mitään. Nyt se on myöhäistä. Kesti melkein 8 kk ennen kuin palasin entiselleni. Näin voi käydä myös yksityisellä. Se oli arvokas matka: 5 000 euroa.

punatukka 55

Lähetettiin kotiin, potilas kuoli

Lääkäri lähetti henkilön päivystyksestä kotiin tarkkailtavaksi, yksin asuva. Alle vuorokaudessa henkilö oli kuollut. Sairasti addisonin tautia ja oli ollut kyseisessä sairaalan tarkkailuhoidossa noin 20 vuotta. Jäi kaksi alaikäistä lasta.

Yritän nyt säästää hautakiveen, kun hautauskulut on pois maksettu.

helka65

Väärä lääkitys sai sekaisin

Keväällä aloin selittämättömästä syystä voida pahoin. Ruoka ei maistunut ja laihduin. Lääkärissä otettiin verikokeita ja mm. kilpirauhasen arvot. Verikokeessa TSH oli jonkin verran koholla, joten otettiin uusi verikoe, ja arvot näyttivät normaalilta. Niinpä ensimmäistä verikoetta oletettiin labravirheeksi. Minulle ei keksitty muuta diagnoosia kuin ahdistus ja masennus.

Aloin syödä masennuslääkkeitä sekä kahta eri rauhoittavaa lääkettä, mm. Diapam kolme kertaa päivässä. Olin lääkkeiden vaikutuksesta aivan sekaisin, mutta jatkoin niiden syöntiä, kun minulle ei kerrottu niiden haittavaikutuksia, ja luotin lääkärin sanaan, että kyseiset lääkkeet auttavat vasta sitten, kun niitä on hetken syönyt.

Loppukesästä tajusin, että nyt saa luvan riittää tällaiset lääkkeet ja vähensin niitä. Kas kummaa, minusta tuli melkein yhtä iloinen ihminen kuin ennen. Menin taas lääkäriin, ja otettiin verikokeita. Kilpirauhasarvo TSH oli jälleen koholla. Minulle määrättiin Thyroxiini-lääkitys, ja nyt on paljon parempi olo. Ärsyttää, kun ihmisille määrätään nykyään mielialalääkkeitä jokaiseen vaivaan, kun lääkärit eivät jaksa tutkia loppuun asti, jos eivät heti mitään fyysistä löydä.

Annika

Leikkauksesta bakteeri

Leikkauksen yhteydessä pöpö joutui haavaan, josta seurasi infektio ja kuusi viikkoa sairaalassa sekä inhottavat tippahoidot ja pistokset

tippa

"Menetin lapseni väärän ohjeen vuoksi"

Aikaa tästä tapauksesta on jo kulunut, mutta kiitos lääkärin, menetin lapseni viikolla 26. Perjantaina kävin lääkärillä, kun lapsivettä tuli. Hän lähetti minut takaisin kotiin sanomalla, että vettä tulee lisää. Oikea paikka olisi ollut sairaala ja ab-tiputus.

Vasta maanantaina menin sairaalaan, kun olo heikkenikin tosi huonoksi. Verenmyrkytys, ja seurasi synnytyksen käynnistäminen. Tuskat olivat kovat. Kukaan ei kertonut potilasvahinkoasiasta, ja henkisesti asia oli minulle niin suuri, etten olisi edes yksin pystynyt sitä hakemusta tekemään. Lapsia en tuon episodin jälkeen saanut vaan kohtukin poistettiin. Ja mikä olisi oikea summa korvaamaan lapsen?

mennyt aika

Keisarileikkauskipu vainoaa

Naistenklinikalla tehtiin keisarileikkaus, ja sen jälkeen minulle on jäänyt alavatsan kipu, mikä säteilee koko oikean jalkaan. En ole saanut korvausta – vaikea todistaa mitä oikeasti tapahtui. Siitä on yli 12 vuotta, ja se kipu jää minun elämäni loppuun asti. Sain työkyvyttömyyseläkkeen.

Onneton äiti

Liian vanha hoitoon?

Kaaduin liukkaalla tiellä, seurauksena kolme suurinta lihasta irtosi istuinkyhmystä. Tapahtuman jälkeen en saanut mitään hoitoa, ei edes kuvausta! Lihakset ottavat siellä oman paikkansa, oli kotiutuslääkärin lausunto. Korjausta jouduttiin yrittämään monen vuoden kuluttua. Lihakset olivat tietysti vetäytyneet. Korjaus ei enää onnistunut.

Muuten edelleenkin perusterve ihminen joutui työkyvyttömyyseläkkeelle! Hoitava lääkärini sanoi, että tässä on tapahtunut tapahtumahetkellä hoitovirhe. Valitus ei mennyt läpi. Siihen lausunnon antajana oli saamieni papereiden mukaan keskussairaalan ylilääkäri. Hän pesi kätensä ilmoittamalla, että meillä annetaan aina ajankohtaan sopivaa hoitoa. Mielestäni olin vain jo liian vanha.

Yli 50-vuotias

Rikottiin hampaat ja äänihuuli

Kymmenen vuotta sitten heräämössä rikottiin hampaat ja äänihuuli. En saanut korvausta, koska se on kuulema normaalia, että näin sattuu. Nyt olen odotellut vuoden päästäkseni leikkauttamaan olkapään, josta on tehty väärä diagnoosi, mutta en ole vielä tehnyt asiasta valitusta, koska en ole saanut yhteyttä potilasasiamieheen.

Katri

Jalan tähystys vei ammatin

Jalkani piti tähystää, ja tämän operaation piti olla aivan helppo, mutta minulta meni varpaista ja jalkapohjasta tunto kokonaan. Minut leikattiin tämän jälkeen vielä kaksi kertaa. Potilasvakuutuskeskus on myöntänyt virheen. Maksoin itse kaikki kolme leikkausta ja siitä tulleet hoitokulut, mutta he eivät suostuneet maksamaan minulle takaisin oikein mitään.

Menetin myös samalla ammattini, mutta mitään korvausta ei herunut. Sain varpaista koko elämän kestävän haittakorvauksen, joka oli 3 000 €. Täysin käsittämätöntä toimintaa. Asia on viety eteenpäin kyllä, ja haen korvauksia oikeusteitse.

Ville

Nilkkaleikkauksesta kolmen vuoden kierre

Minulta murtui oikea nilkka. Keskussairaalassa se kiinnitettiin huonosti. Tukilevy oli liian pitkä ja ruuvit irti, jonka vuoksi jalka luutui väärään asentoon. Sitten leikattiin uudestaan ja levyt poistettiin, ja vaiva jatkui edelleen, mutta sairausloma lopetettiin. Menin töihin, mutta en voinut työskennellä, joten edessä uusi leikkaus ja uudelleen luudutus ja levytys. Nyt vaivannut kolme vuotta, ja olen kuntoutusrahalla, enkä voi lääkärin lausunnon perusteella palata entiseen ravintolatyöntekijän ammattiin.

Nainen 55

Nukutuksesta hermovaurio

Nukutuslääkäri vastoin varoituksiani yritti pistää nukutuspiikin vasempaan käteeni sillä seurauksella, että sai aikaan hermovaurion. Hain korvauksia hoitokuluihin potilasvahinkokeskuksesta, mutta laihoin tuloksin. Vastaus oli, että näitä sattuu niin usein, ettei niitä korvata.

Salme

Syöpäkasvain levisi 1,5 vuotta

Leikattiin rasvakasvainta, eikä otettu näytettä. Kasvain kasvoi uudestaan, jolloin paljastui syöpäkasvaimeksi, joka sai levitä yli 1,5 vuotta rauhassa. Sen jälkeen leikkauksissa leikattiin hermoja, joka aiheuttaa särkyä koko ajan.

Lehtikala

Syytettiin huumeiden käytöstä

Kärsin kivuliaista päänsäryistä, jotka olivat jatkuneet pitkään. Verikokeissa osa arvoistani oli korkealla. Sain soittoajan lääkärille kuullakseni vastauksia. Lääkäri alkoi puhelimessa syyttelemään minua huumeiden käytöstä, vaikka en ole koskaan käyttänyt. Itkin puhelimessa ja vannoin etten ole käyttänyt. Lääkäri ei uskonut minua, sanoi vain että paranen, kun jätän huumeet.

Tyttö

Alaleuka irtosi leikkauksessa

Vuonna 1992 nielu- ja kitarisan poistoleikkauksessa alaleuka irtosi paikaltaan. Lääkäri itse sanoi, että pitää vahinkoilmoitus tehdä asiasta.

JaLau

Varvas kiinnitettiin väärään asentoon

Minulta leikattiin oikeasta jalasta vaivaisenluu ja samalla viereinen vasaravarvas. Edellä mainittu onnistui, mutta jälkimmäinen meni täysin pieleen. Varvasta lyhennettiin liikaa, ja se kiinnitettiin väärään asentoon sekä jätettiin jänteet ompelematta. Se on aivan lerppu ja vääntynyt keskimmäisen varpaan päälle.

Eikä tämä todellakaan ole ainut saman lääkärin tekemä munaus. Häntä kuitenkin kovasti kehuttiin, ja síksi minäkin hänelle menin. Vasta myöhemmin sain kuulla tosi runsaasti myös moitteita.

Maija

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja