Mainos

Rintamataidetta koottu harvinaiseen näyttelyyn – "Maalaaminen oli rauhoittumishetki sodan keskellä"

Kanta-Hämeeseen Lopelle, Marskin Majalle avattiin tänään harvinainen rintamataiteen näyttely, kun viiden taiteilijan jatkosodan aikana tekemiä töitä on esillä ensi kertaa yhteisnäyttelyssä.

75 vuotta sitten Marsalkka Mannerheimille lahjoitettu metsästysmaja kokoaa tänä kesänä huoneisiinsa harvinaisen kokoelman Rukajärven suunnalla taistelleiden sotilaiden rintamalla tekemää taidetta. Esillä on Kalle Halosen, Erkki Matilaisen, Toivo Jutilan, Bo Bjurströmin ja tuntemattomaksi jääneen keittiölotan töitä, yhteensä 30 teosta.

Eteenkin asemasotavaiheessa sotilailla oli aikaa tehdä erilaisia puhdetöitä ja maalauksiakin syntyi paljon olosuhteista huolimatta.

- Näitä rintamataideteoksia ei ole tiettävästi koskaan ollut esillä näyttelyssä. Ne ovat olleet ympäri Suomea, paljolti myöskin sotilaiden kodeissa ja taiteilijoiden perheenjäsenillä luonnollisesti, Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja ry:n perinnetoimikunnan puheenjohtaja Matti Ahtiainen kertoo.

Maalaukset vaikka perunasäkkiin

Rukajärven suunnalla palvellut kapteeni Erkki Matilainen oli rintamalla tuottelias, vaikka toimikin myös tykistöpatterin päällikkönä. Matilaisen Tykki -teos on vuodelta 1942 ja kuvaa miehen omaa työpistettä sodan aikana. Monen rintamataiteilijan töissä itse sota näkyy kuitenkin huomattavan vähän. Matilaisellakin luonto on töissä enemmän läsnä kuin itse sota.

- Kyllä minusta tuntuu, että hänelle se oli sellainen rauhoittumisen hetki, debriefing niin kuin nykyään sanottaisiin. Lähti vähäksi aikaa pois siitä maailmasta, sodan maailmasta. Meni suon laitaa ja maalasi, Erkki Matilaisen poika Antti Matilainen kertoo.

Olosuhteet maalaamiselle olivat hankalat. Sota-ajan niukkuus näkyi arvatenkin eteenkin rintamalla. Tarvikkeita saatiin kuitenkin postitse ja lomilla käydessä. Vähän heikommatkin materiaalit kelpasivat.

- Näiden öljyväritöiden kangaspohjat oli vähän haasteellisempia saada. Näitähän tehtiin telttakankaille, pahville ja sitten tämmöisille materiaaleille.

- Tämä on Saksan armeijan, oisko peruna- tai viljasäkki, Antti Matilainen arvelee ja näyttää isänsä maalauksen taustapuolta.

Rukajärven suunnan rintamataiteilijoiden näyttely on avoinna Marskin Majalla elokuun loppuun saakka. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja