Rikospaikka paljastaa, mistä poliitikkoihin kohdistuneessa iskusuunnitelmassa oli kyse – Tarkoitus oli kylvää tuhoa kokoomuksen puoluekokouksessa 2012

1:56

MTV:n Rikospaikka paljastaa tämän illan ohjelmassa, missä ja milloin poliittisiin päättäjiin kohdistunut vakava iskusuunnitelma oli tarkoitus toteuttaa. Rikospaikan tietojen mukaan iskusuunnitelman kohteena oli silloisen pääministerin Jyrki Kataisen johtaman kokoomuksen puoluekokous Rovaniemellä kesäkuussa 2012.

Tekoa suunnitelleen noin 40-vuotiaan keskisuomalaisen miehen aikeissa oli kylvää kokouspaikalla suurta tuhoa. Rikospaikan tietojen mukaan mies oli varustautunut tekoon muun muassa räjähteillä tai savupommeilla ja sarjatuliaseella.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi Iltalehden haastattelussa viime viikolla, että paikallispoliisi, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi estivät yhteisvoimin iskun, jonka kohteena olisi ollut poliittisia päättäjiä.

Kolehmainen ei kertonut julkisuuteen, milloin ja missä isku olisi ollut tarkoitus toteuttaa, mutta korosti poliisiviranomaisten yhteistoiminnan merkitystä. Kolehmaisen mukaan tieto iskusuunnitelmasta saatiin poliisin omalla tiedustelutyöllä.

Rikospaikan tietojen mukaan aivan Kolehmaisen kuvailemalla tavalla tilanne ei mennyt.

Iskua suunnitellut ja mielenterveysongelmista kärsinyt mies oli tullut viime hetkillä jonkinlaisiin omantunnontuskiin ja meni itse puhumaan joukkomurhasuunnitelmastaan poliisille Jyväskylässä.

2:26

Aseet peräisin miehen isältä

Mies oli ollut Jyväskylässä jo matkalla asemalle Rovaniemen-junaan, kun vastaan oli tullut äiti lastenvaunujen kanssa. Tässä vaiheessa mies kertoi ajatelleensa myös poliitikkojen lapsia, ja tämä sai miehen kääntymään ja menemään poliisin puheille.

Poliisiasemalla mies joutui odottamaan tunti puolitoista eikä kukaan kiinnostunmut hänen asiastaan. Lopulta mies eksyi poliisitalon lukitulle sisäpihalle. Se kiinnitti poliisien huomion.

Miehen puheita ei ensin otettu vakavasti. Tilanne muuttui, kun asemalla tai sen lähistöllä säilytyksessä olleesta miehen varustekassista löytyi räjähteitä ja aseita. Rikospaikan tietojen mukaan aseet olivat peräisin miehen isältä, joka oli asekeräilijä.

Kolehmainen sanoi viime  viikolla, että poliisi arvioi estetyn iskusuunnitelman toteuttamiskelpoiseksi.

– Meidän arvion mukaan se oli toteuttamiskelpoinen suunnitelma ja todellinen uhka, Kolehmainen kertoi.

Kolehmaisen mukaan ”pääsimme väliin ja estettyä teon siinä vaiheessa, kun henkilö oli lähdössä sitä toteuttamaan”.

Motiivi: Pettymys Kataisen hallitukseen ja kokoomukseen

Yksi Rikospaikan lähteistä kertoo, että iskusuunnitelman mukaan miehen tarkoituksena olisi ollut aiheuttaa puoluekokouspaikalla ensin suurta hämminkiä räjähteillä tai savupommeilla ja sen jälkeen mahdollisimman suurta tuhoa aseella.

Rikospaikan tietojen mukaan motiiviksi mies oli kertonut pettymyksen hallituksen ja ennen kaikkea kokoomuksen politiikkaan. Poliisi ohjasi miehen mielenterveyshoitoon.

Kokoomuksen puoluekokous pidettiin Rovaniemellä 15.-17.6.2012. Isku olisi suunnitelman mukaan tehty puoluekokouspaikalla Lappi Areenalla tai Hotelli Pohjanhovissa, jossa puoluekokousväkeä majoittui.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.40

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja