Rikosoikeuden professori KSML:ssä: Teuvo Hakkaraisen Facebook-kirjoitus voi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) vaatimus muslimien poistamista Suomesta voi rikosoikeuden professorin mukaan täyttää rikoksen tunnusmerkit. Asiasta uutisoi .

Teuvo Hakkarainen kirjoitti mielipiteensä julkiseen Facebook-päivitykseensä toissapäivänä. 

– Pahoittelujen esittäminen Nizzan kauhean terrori-iskun johdosta tuntuu irvokkaalta. Terroristien päämäärä on levittää kauhua ja tuhoa, eivätkä he tunne armoa. Meillä Suomessa saattaa olla noin 3 000 potentiaalista terroristia, joiden henkilöllisyydestä tai olinpaikasta ei ole tietoa, Hakkarainen kirjoitti.

– Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan.

Itä-Suomen yliopiston rikosoi­keuden professori Matti Tolvanen arvioi Keskisuomalaisessa, että Hakkaraisen kirjoitus on hyvin lähellä kiihottamista kansanryhmää vastaan. Se on luokiteltu Suomessa rikokseksi.

Professori Tolvanen ei kuitenkaan kommentoi sitä, syyllistyikö Hakkarainen rikokseen.

– Tässä on sen verran eväitä, että viranomaisen pitäisi ottaa kantaa tutkinnan aloittamiseen, Tolvanen sanoo.

Tolvanen on huolissaan siitä, miten Hakkarainen on niputtanut terroristit ja muslimit samaan ryhmään.

– Hyvä ettei hän sanonut kaikkien muslimien olevan terroristeja, mutta hän kuitenkin nimittää suurta osaa muslimeista potentiaalisiksi terroristeiksi.

Kiihottamisesta tuomittu kymmeniä

MTV:n Tilastokeskukselta saamien tietojen mukaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on vuosina 2009–2014 tuomittu Suomessa 27 ihmistä.

Nykyisen europarlamentaarikon Jussi Halla-ahon (ps) tapaus on Tolvasen mukaan ainoa, joka eteni korkeimpaan oikeuteen asti. Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon vuonna 2012 uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-aho oli blogissaan muun muassa väittänyt islamia ”pedofilian pyhittäväksi uskonnoksi”.

Matti Tolvanen korostaa, että kansanedustajien pitäisi esiintyä arvokkaasti myös eduskunnan ulkopuolella.

– Se olisi demokratialle eduksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.