Rikosoikeuden professori KSML:ssä: Teuvo Hakkaraisen Facebook-kirjoitus voi olla kiihottamista kansanryhmää vastaan

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps) vaatimus muslimien poistamista Suomesta voi rikosoikeuden professorin mukaan täyttää rikoksen tunnusmerkit. Asiasta uutisoi .

Teuvo Hakkarainen kirjoitti mielipiteensä julkiseen Facebook-päivitykseensä toissapäivänä. 

– Pahoittelujen esittäminen Nizzan kauhean terrori-iskun johdosta tuntuu irvokkaalta. Terroristien päämäärä on levittää kauhua ja tuhoa, eivätkä he tunne armoa. Meillä Suomessa saattaa olla noin 3 000 potentiaalista terroristia, joiden henkilöllisyydestä tai olinpaikasta ei ole tietoa, Hakkarainen kirjoitti.

– Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan.

Itä-Suomen yliopiston rikosoi­keuden professori Matti Tolvanen arvioi Keskisuomalaisessa, että Hakkaraisen kirjoitus on hyvin lähellä kiihottamista kansanryhmää vastaan. Se on luokiteltu Suomessa rikokseksi.

Professori Tolvanen ei kuitenkaan kommentoi sitä, syyllistyikö Hakkarainen rikokseen.

– Tässä on sen verran eväitä, että viranomaisen pitäisi ottaa kantaa tutkinnan aloittamiseen, Tolvanen sanoo.

Tolvanen on huolissaan siitä, miten Hakkarainen on niputtanut terroristit ja muslimit samaan ryhmään.

– Hyvä ettei hän sanonut kaikkien muslimien olevan terroristeja, mutta hän kuitenkin nimittää suurta osaa muslimeista potentiaalisiksi terroristeiksi.

Kiihottamisesta tuomittu kymmeniä

MTV:n Tilastokeskukselta saamien tietojen mukaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on vuosina 2009–2014 tuomittu Suomessa 27 ihmistä.

Nykyisen europarlamentaarikon Jussi Halla-ahon (ps) tapaus on Tolvasen mukaan ainoa, joka eteni korkeimpaan oikeuteen asti. Korkein oikeus tuomitsi Halla-ahon vuonna 2012 uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Halla-aho oli blogissaan muun muassa väittänyt islamia ”pedofilian pyhittäväksi uskonnoksi”.

Matti Tolvanen korostaa, että kansanedustajien pitäisi esiintyä arvokkaasti myös eduskunnan ulkopuolella.

– Se olisi demokratialle eduksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja