Mainos

Rikoksista syytetty Supon ex-työntekijä MTV Uutisille: Syytteet ihan perättömiä, tein vain työtäni

Supolle työskennellyt mies kiistää häntä vastaan nostetut rikossyytteet.

Supolle työskennellyttä miestä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Syytteistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Syytetyt rikokset ovat tapahtuneen miehen työskennellessä suojelupoliisissa määräaikaisena järjestelmäasiantuntijana vuosien 2015 ja 2016 välillä.

Kymmenia arkaluontoisia hakuja ja kirjaprojekti

MTV Uutisten tietojen mukaan miehen uskotaan tehneen kymmeniä virka- ja työtehtäviinsä kuulumatonta hakuja ja selanneen niitä. Syyttäjä myös uskoo hänen tallentaneen Supon aineistoa ja omia muistiinpanojaan internetissä olleelle henkilökohtaiselle pilvipalvelimelleen.

Syyte liittyy osaltaan siihen, että mies on jo jonkin aikaa kirjoittanut kirjaa, jossa käsiteltiin myös aiheita, jotka kuuluivat myös suojelupoliisin toimialaan. Suojelupoliisi epäilee, että mies olisi hyödyntänyt hauissa tehtyjä tietoja kirjan tekoprosessissa. Syyttäjän mukaan mies ei ollut ilmoittanut esimiehilleen, että käsittelee kirjassa Supon toimialaan liittyviä teemoja.

Uudisti työnään Supon tietojärjestelmää

Mies kiistää syytteet. Mies kertoi, että hänen tehtävänsä oli uudistaa erästä suojelupoliisin tietojärjestelmää, minkä yhteydessä oli tehty asianmukaisesti tietohakuja.

– Työtehtävä oli uudistaa se ja teimme testejä järjestelmälle, mies kertoo MTV Uutisille.

Hänen mukaansa Supon sisäverkossa tehtiin laajoja hakuja monin eri tavoin, esimerkiksi vertaamalla Googlen hakutuloksia Supon tietokantaan. Tuloksena erilaisia hakuja kertyi valtavasti, miehen oman arvion mukaan noin 150 kappaletta. Hakuihin oli siis työhön liittyvä syy, eikä mies kertomansa mukaan pyrkinyt hankkimaan mitään tietoja itselleen. Hän korosti, ettei tällainen testaus ole ICT-alalla ihmeellistä.

"Syytteet ovat ihan perättömiä"

Kirjan kirjoittamisen hän myöntää, mutta sen tiedot hän oli kertomansa mukaan hankkinut julkisista lähteistä ja luennoilta. Teos oli hänen mukaansa myös käytännössä valmis hänen aloittaessaan työt Supolla, ja hän oli kertonut kirjan teosta jo työhaastatteluvaiheessa ja myös saaneensa luvan sen julkaisuun.

– Syytteet ovat ihan perättömiä, kirja on kirjoitettu ennen tätä, mies itse sanoo MTV Uutisille.

MTV Uutisten tietojen mukaan syyttäjä vaatii miehelle viiden kuukauden vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä myös ehdollisena.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja