Mainos

Epäily: Supon ex-työntekijä keräsi Suomen turvallisuutta vaarantavia tietoja – syyksi epäilty miehen kirjaprojektia

Keskusrikospoliisi epäilee suojelupoliisin (supo) työntekijän haalineen salaisia tietoja supon järjestelmästä. Tietohaut ovat koskeneet muun muassa vastatiedustelua ja kansainvälistä yhteistyötä. Epäilyjen mukaan mies on myös taltioinut supon asiakirjoja järjestelmästä. 

Määräaikaista ex-työntekijää epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja henkilörekisteririkoksesta. 

STT:n tietojen mukaan poliisi uskoo, että miehen hakemien salaisten ja arkaluontoisten tietojen paljastuminen voi vahingoittaa Suomen turvallisuutta tai ulkosuhteita. Epäillyt haut ovat sisältäneet myös ulkomaisilta kumppaneilta saatuja tietoja. 

Mies on myöntänyt poliisille suorittaneensa hakuja supon järjestelmästä mutta kieltänyt saattaneensa niitä muiden nähtäville. Hän on kertonut halunneensa ymmärtää järjestelmää, koska hänen työnään oli kehittää sitä. 

– Turvallisuussalaisuuden paljastaminen edellyttää ulkoisen turvallisuuden vuoksi salatun materiaalin luovuttamista tai ilmaisemista toiselle tai tällaisen tiedon hankkimista luovutustarkoituksessa. 

– Tunnusmerkistö täyttyy myös silloin, jos tekijä tietää tiedon paljastumisen olevan omiaan vahingoittamaan Suomen maanpuolustusta, turvallisuutta, ulkomaansuhteita tai kansantaloutta. 

– Rangaistus turvallisuussalaisuuden paljastamisesta on neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta.  

Esitutkinnassa hakujen perusteeksi on epäilty miehen kirjoittamaa kirjaa. Kirjassa käsitellään muun muassa Syyrian aseellista konfliktia, turvapaikanhakijatilannetta ja Isis-terroristijärjestön mediavaikuttamista. Aiheita ovat myös Venäjän ja Kiinan vaikuttaminen, aktiivinen tiedustelutoiminta ja trollaus sekä hybridisodankäynti.  

Epäillyn itsensä mukaan kirjan tiedot on kerätty julkisista lähteistä. 

KRP:stä vahvistetaan, että jutun esitutkinta on loppulausuntovaiheessa eli loppusuoralla ennen jutun siirtämistä syyttäjälle. 

Poliisi tutki kirjan työkappaleet koneelta 

Poliisi on taltioinut epäillyltä useita hänen kirjansa keskeneräisiä työkappaleita. Teksti vastaa kuitenkin pitkälti lopullista kirjaa. 

Esitutkinnassa ei ole STT:n tietojen mukaan pystytty varmuudella osoittamaan, että supon tietoja olisi päätynyt epäillyn kirjaan. 

Tutkintaosaston päällikkö Heikki Kopperoinen KRP:stä ei halua lähteä arvioimaan julkisuudessa, ovatko tiedot päätyneet jonnekin muualle tai mikä on ollut miehen motiivi tietojen keräämiseen. 

–  Aikanaan muut tekevät ratkaisun siitä, mikä on ollut motiivi ja tarkoitus ja mitä on tehty. Meillä esitutkinta on loppulausuntovaiheessa, Kopperoinen sanoo. 

STT:n tietojen mukaan todistajana kuultu supon edustaja ei ole pystynyt sanomaan, sisältyykö miehen kirjoituksiin työsuhteen aikana saatuja tietoja. Todistaja kuitenkin pitää mahdollisena, että salassa pidettävällä aineistolla on haettu tukea julkisille tiedoille. 

Supon erikoistutkija ei ole STT:n tietojen mukaan myöskään löytänyt miehen teksteistä tietoa, joka voisi olla peräisin supon raporteista. Hänkin on silti pitänyt mahdollisena, että mies on saanut tekstiinsä ideoita tai vahvistusta supon raporteista. 

Poliisi ei arvioi motiivia 

Mies on kertonut esimiehelleen kirjasta sekä suullisesti että kirjallisesti. Esimiehen ennakkokäsitys miehen tekstistä on STT:n tietojen mukaan kuitenkin poikennut hänen lukemastaan. 

Rikosepäilyä KRP:n Kopperoinen pitää vakavana. 

– Jos suojelupoliisissa on työntekijä, voi jo kuvitella, minkälaiseen tietoon tällaiset henkilöt pääsevät käsiksi. 

Suojelupoliisi on itse tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.