Rikkaruohoksi luulemasi kasvi onkin superruoka

Voikukka on monen vihaama rikkaruoho puutarhan riesana, mutta harvempi tietää voikukka on myös vitamiinirikas superkasvi, joka sopii niin syötäväksi kuin lääkkeekäyttöönkin.

Voikukan lehdet sisältävät runsaasti eri vitamiineja, kuten A-, B- ,C- ,E- ,D ja K-vitamiineja. Lisäksi lehdistä löytyy runsaasti rautaa ja kaliumia. Raudan lähteenä tunnettu pinaattikin kalpenee voikukan rinnalla, sillä voikukan lehtien sisältämä rautamäärä on reilusti suurempi kuin kipparikallen voimaruokanakin tunnetussa pinaatissa.

Kokeile kokkaukseen

Tuoreita voikukan lehtiä voi käyttää monipuolisesti ruoan käytössä. Lehdet sopivat käytettäväksi esimerkiksi vihersmoothieissa, salaateissa, muhennoksissa, keitoissa, paistoksissa, piirakoissa ja ruokien koristelussa. Voikukan pirteänkeltaiset kukat puolestaan tuovat koristeena kesäistä väriä ruokiin. Jauhettuna voikukka käy käytettäväksi myös jauhojen jatkeena leivonnassa ja puuroissa. Sota-aikoina kuivattua voikukkaa käytettiin muun muassa kahvin korvikkeena, ja alkoholin valmistukseen.

Luonnonlääke jo keskiajalta

Kansanlääkkeenä voikukkaa on käytetty parantamaan maksan toimintaa ja virtsaneritystä. Voikukan virtsan eritystä edistävä vaikutus on tunnettu niinkin kauan, kuin jo keskiajalta asti. Lisäksi voikukkaa on käytetty laksatiivina sekä vahvistavana voimarohtona. Voikukan lehtiä ja juuria on käytetty myös haavojen, reumatismin ja erilaisten ihottumien hoidossa.

Muista aina kerätä ruoanlaittoon käytettävät voikukat puhtaaksi tietämiltäsi kasvupaikoilta. Lehdet suositellaan kerättäväksi jo nuorina, eli keväällä tai alkukesästä. Tuoreet voikukan lehdet voi myös säilöä muiden yrttien ja vihannesten tapaan joko pakastamalla tai kuivaamalla ne. Jos haluat pakastaa lehdet, ryöppää ne pikaisesti ennen pakastusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja