Retikka on nyt sesongissa. Mihin sitä oikein voi käyttää?
Kesä on kotimaisten kasvisten parasta kulta-aikaa. Kotimaisista kasviksista ja vihanneksista sesongissa ovat kesäkuussa muun muassa erilaiset tomaatit, kurkut, porkkanat, salaatit ja kevätsipulit.
Yksi sesongin vähemmän tunnetuista kasviksista on sen sijaan retikka.
Lue myös: Enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?
Retikan ja retiisin ero
Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan retikka on kirpeänmakuinen retiisinsukuinen juures. Retikka on retiisiä vanhempi kasvis ja retiisin arvellaankin kehittyneen retikasta.
Tiesitkö? Retikasta esiintyy niin eurooppalainen, kiinalainen kuin japanilainen muunnoskin. Japaninretikka tunnetaan myös nimellä daikon.
Retikan kirpeä maku johtuu juureksen sisältämästä sinappiöljystä. Kasviksen muoto vaihtelee pyöreästä pitkulaiseen. Se saattaa kasvaa jopa puolen metrin mittaiseksi.
Satokausikalenterin mukana retikkaa käytetään erityisen paljon japanilaisessa ruoanvalmistuksessa ja se muistuttaa suutuntumaltaan retiisiä.
Kotimaiset Kasvikset ry suosittelee käyttämään retikkaa sellaisenaan dippivihanneksena ja raasteena, salaateissa, juustotarjottimella ja kypsennettynä esimerkiksi keitoissa ja pataruoissa.
Terveyshyötyjäkin retikalla on. Juures sisältää muun muassa paljon C-vitamiinia sekä folaattia.
Lue myös: Ruoka, joka tekee ihmeitä suolistolle ja auttaa jopa laihtumaan – oletko maistanut?
Katso myös: Voiko koko päivän kasvikset juoda yhtenä smoothiena?
0:59Professori Mikael Fogelholm vastasi kysymykseen Hyvä paha ruoka -tapahtumassa.