Riitta Uosukaisen upeat tuunatut juhlapuvut Linnan juhlissa

Kun Linnan juhlakutsu tipahtaa postilaatikkoon vuosi toisensa jälkeen, kekseliäisyys on tarpeen: uusi asu joka itsenäisyyspäiväksi tekee ison loven kukkaroon. Valtioneuvos Riitta Uosukainen on ratkaissut positiivisen pulman käyttämällä samoja pukuja useampaan kertaan, joko sellaisenaan tai vähän muunneltuna.

Valtioneuvos ja eduskunnan pitkäaikainen puhemies Riitta Uosukainen on säihkynyt Linnan juhlissa vuodesta 1983.

Vuonna 2006 esimerkiksi tuunattiin mustaa asukokonaisuutta joka oli nähty juhlissa jo aiemmin.

– Ompelijani Ritva Rautavaara oli nähnyt rusettinäkynsä viimevuotisesta puvusta. Vuonna 2005 Heidi Wikar teki siihen hyvin mielenkiintoisen yläosan. Silloin se oli umpinainen. Nyt Rautavaara löysi tämän rusetti-idean muistaakseni eräästä espanjalaisesta muotilehdestä, ja sitä hän sitten ryhtyi kehittelemään.

Kunniamerkkien koukerot

Naiset voivat sonnustautua Linnan juhliin joko iltapukuun tai kansallispukuun. Riitta Uosukaisen yllä kansallispuku on nähty kerran.

– Muinaispukuani en ole pannut Linnaan, koska se olisi ollut mielestäni liian kuuma kaikkine asusteineen, mutta Jääsken puku oli minulla Kalevalan juhlavuonna.

Linnan juhlapuvulta vaaditaan paljon eritoten jos on kunniamerkkejä ripustettavana.

– Kunniamerkkien ripustaminen on taiteen laji sinänsä! Minulta on kerran pudonnut muuan komea rintatähti Presidentinlinnan pihalle. Kerran yksi merkki putosi Kalastajatorpalle tanssin pyörteissä. Mutta aina ne ovat minulle kotiin löytäneet. Ihmiset ovat korjanneet ne talteen ja luovuttaneet minulle arvokkaasti ja kauniisti.

Suosikkipuvun ihmeellinen kangas

Riitta Uosukainen on ollut tuttu vieras paitsi Linnan juhlissa myös monessa muussa valtiollisessa tilaisuudessa. Pukujakin on kertynyt lukuisia. Yksi niistä on ylitse muiden.

– Kyllä niistä kaiketi kauneimmaksi nousee puku, joka on ollut minulla Linnassa kahdesti (kuvassa yllä). Se on Jukka Rintalan suunnittelema, ja siinä on hyvin mielenkiintoinen väri. Se ei ole beige, eikä se ole valkea, vaan se on semmoinen "luotu" väri, semmoinen ihmeellinen!

Rintalan puvussa on Uosukaisen mukaan paitsi väriltään myös muulta olemukseltaan kaunis pitsin tapainen metallikoristeilla välkkyväksi saatu kangas ja hieno malli.

– Pukuun liittyy sellainen tarina, että minusta otettiin siinä puvussa valokuvia Jukka Seppisen kukkakirjaan. Minulla oli kuvissa orkideoita hiuksissa ja kaula-aukossa.

Yksi Uosukaisen suosikkipuvuista on tekstiilitaitelija Jaana Niittamon luomus 1980-luvulta.

– Tuo silkki-batiikki-puku on varmasti minun päälläni vielä kun täytän 75 vuotta, jos vain huvittaa. Puku on kuin taideteos.

Tuunatut ihanuudet

Nykyään puhutaan paljon tuunaamisesta, ja myös muutamaa Riitta Uosukaisen pukua on käsitelty.

– Minulla on muun muassa yksi kultapitsinen puku, jonka on suunnitellut Marja Suna, koruineen. Se oli oikein hyvä puku niin ensimmäisellä kuin toisellakin kertaa. Sen kaula-aukon mallia ja pitsin alla olevaa aluskangasta vaihdettiin välillä vähän.

– Aluksi kangas oli vihertävä ja sitten se oli keltainen, ja molemmilla kerroilla se oli mielestäni hyvin kaunis.

Tuunaaminen on Uosukaiselle tuttu termi ja tuttu juttu myös käytännössä.

– Tuunaaminen on sanana uusi, mutta minä olen pitänyt kaiken ikäni vaatteeni loppuun, olen niitä itse järjestellyt moneen malliin. Olen lahjoittanutkin jonkin puvun, niitä on lyhennetty, niihin on pantu eri tilaisuuksissa kevennyksiä, ja sen jälkeen niitä on voinut pitää taas ihan muina naisina.

Uosukaisen pukuja on uudistettu muun muassa erilaisilla yläosilla ja shaaleilla. Kerran Uosukainen on esitellyt juhlapukujaan myös näyttelyssä, yleisön pyynnöstä, hän nauraa.

– Minulla on ollut näyttely Imatralla erään vaalitilaisuuden yhteydessä. Silloin sain näytteille myös varsin kauniin ja komean kunniamerkkikokoelmani.

Uosukaista viehättävät niin klassiset kuin dramaattisetkin linjaukset.

– Olen tämmöinen vähän isokokoinen, enkä ole mikään prinsessatyyppi, eli klassisilla vaatteilla on aina varmasti käyttöä.

Vuonna 2010 Linnassa juhlitaan jälleen maanantaina 6.12.2010. Iltaa seurataan MTV3.fin Linnan juhlat -sivuilla, Radio Novassa sekä MTV3.n Uutisissa.

Koosteen juhlista näet MTV3-kanavalla 7.12 klo 20.00.

Teksti: Kati Hyttinen

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja