Riika kulttuuripääkaupunki 2014 – lue tärpit täältä

Latvian pääkaupunki Riika on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2014. Erilaisia tapahtumia on yli 200 – tässä poiminnat ohjelmistosta.

Ketju kirjanystävistä

Riian kulttuuripääkaupunkivuoden avajaistapahtuma Chain of Booklovers järjestetään 18. päivä tammikuuta. Silloin Riian vanha kansalliskirjasto avaa uudessa rakennuksessa, jota riikalaiset kutsuvat valon linnaksi. Tapahtumassa vanhan kirjaston kirjat siirretään vanhasta kirjastosta uuteen. Yli 27 000 ihmistä muodostaa yli kaksi kilometriä pitkän jonon kahden kirjaston välille, ja siirtää kirjoja kädestä käteen.

Ihmisjono kulkee Riian läpi virtaavan Dagauva-joen yli ja symboloi järjestäjän mukaan sitä, miten kirjallisuus on tehnyt kuolemattomiksi ja siirtänyt sukupolvelta toiselle inhimillisen kulttuurin perusarvot. Tapahtumaan pääsee liittymään mukaan itsekin, mutta se edellyttää ilmoittautumista etukäteen.

Tapahtumia musiikkia rakastaville

Riiassa järjestetään ensivuonna myös World Choir Games -konsertti, johon osallistuu kuoroja 70 eri maasta. Eri maiden kuorot kilpailevat toisiaan vastaan 29 eri kuoromusiikin kategoriassa, esimeriksi jazzissa, folk-musiikissa ja nykymusiikissa. Tapahtuma järjestetään heinäkuussa.

Kulttuuripääkaupunkivuonna luvassa on myös Wagnerin Rienzi-oopperan ensi-ilta. Wagner kirjoitti oopperan asuessaan kaksi vuonna Riiassa vuosina 1837–1839. Toteutus ei ole perinteisin: tekijätiimi koostuu eri alojen taiteilijoista ja esityksessä hyödynnetään multimediaisuutta.

Museoiden Mekka

Riika on tunnettu eri museoistaan ja kulttuuripääkaupunkivuonna kaupunki aikoo korostaa asemaansa museoiden Mekkana entisestään. Olemassa olevien taidemuseoiden, automuseon ja historiallisen miehitysmuseon lisäksi kaupunki panostaa kulttuurivuoteen perustamalla latvialaista nykytaidetta esitteleviä gallerioita.

Ensi vuonna entiseen KGB:n päämajaan aukeaa Matkalaukku-niminen näyttely. Näyttelyn teemana ovat esineet, joita ihmiset ovat pakanneet mukaansa, kun heillä on ollut vartti aikaa poistua maasta. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin yksittäisten ihmisten kohtaloita historian paineessa ja sen on povattu herättävän voimakkaita reaktioita.

Riika, Euroopan kulttuuripääkaupunki 2014. 25:00

Muokattu viimeksi klo 12.09

Lue myös:

    Uusimmat