Retroviininä: Liebfraumilch

Liebfraumilch

  • Saksa, Rheinhessen
  • Altia, QbA Rheinhessen
  • Alkon numero: 004911
  • Hinta: 5,10 €

Väriltään vaaleankeltainen ja hieman kehittynyt viini, jolla on raikas omenainen tuoksu. Maku on puolimakean ja puolikuivan välimaastossa. Raikas hapokkuus keventää viinin makeutta ja toisaalta makeus korostaa viinin hedelmäisyyttä. Loistava viini mutkattomaan seurusteluun, mutta kannattaa kokeilla makeahkoiksi marinoitujen sillien ja silakoidenkin kanssa. Allekirjoittanut on varmasti hankkinut ensimmäisen humalansa tällä viinillä, jota koulubailuissa kitattiin suurella joukolla. Aamulla sitten kärsittiin hauskanpidon seurauksista päänsärkylääkkeiden avulla.

Liebfraumilch on Saksan vastine italialaiselle Soavelle. Yhtälailla tunnettu viini ja kilpailee samoista seurusteluviinien kuluttajista. Sen juuret ulottuvat 1200-luvulle, jolloin Worsin kaupunkiin perustettiin kapusiiniluostari. Pyhiinvaeltajien ansiosta luostarin valkoviinin maine levisi ja aikaa myöten sitä ruvettiin kutsumaan Liebfraumilchiksi, Pyhän äidin tai Neitsyt Marian maidoksi.

Liebfraumilch on QbA-laatuviiniä pääasiassa Rheinhessenin Pfalzin tai Nahen viinialueelta. Valmistukseen käytetään hallitsevina Müller-Thürgau- ja Silvaner-rypäleitä. Rieslingiä lisätään makua ryhdittämään. Viinin tulee olla hyvää ja lempeää laatua, "lieblicher Art", eli jäännössokeripitoisuuden on oltava yli 18 g/litra.

Viiniartikkeli: sommelier Petri Pellinen/ Ruokala

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja