Renny Harlin kieltäytyy yhteistyöstä kulttuuriministerin kanssa: "Luottamus on mennyt, perun sovitut tapaamiset Kiinassa"

8:00

​​​​​​​Kulttuuriministeri Sampo Terhon kieltäytyminen jakaa Jussi-palkinto Tuntemattomalle sotilaalle on ohjaaja Renny Harlinille liikaa. Ohjaaja peruu tälle ja huomiselle päivälle sovitut tapaamiset ministeri Terhon delegaation kanssa Kiinassa.

Iso kulttuuridelegaatio on parhaillaan Pekingissä käynnistämässä neuvotteluja Kiinan kanssa elokuva-alan yhteistuotantosopimuksen solmimisesta.

– Tuen tietenkin kaikkia, joita on kohdeltu huonosti ja olen täysin samaa mieltä, että nämä asiat oli tuotava julkisuuteen. En kuitenkaan voi luottaa kulttuuriministeriin, joka ei arvosta ohjaajan taiteellista työtä ja tekee poliittisen kannanoton ja ei suostu jakamaan yleisön palkintoa elokuvalle. Kyseenalaistan tällaisen toiminnan, jossa ministeri hakee tukea äänestäjiltään. Hänen tekonsa ovat ennalta-arvaamattomia, eivätkä tue kulttuuria ja taidetta, sanoo ohjaaja Renny Harlin MTV:lle.

Cliffhangerin (1993) ja Die Hard 2:n (1989) kaltaisten ison budjetin toimintaelokuvien ohjaajana Hollywoodissa tunnettu suomalainen Renny Harlin on jättänyt Hollywoodin taakseen. Nykyään Harlin ohjaa ison budjetin elokuvia Kiinassa.

Harlinin piti tänään ja huomenna osallistua kulttuuriministerin, suurlähettilään, elokuvantekijöiden sekä Kiinan johtavien henkilöiden kanssa erilaisiin tapaamisiin.

– En voi tähän osallistua. Olen ollut Kiinassa nyt neljä vuotta ja luonut suhteet erittäin korkealla tasolla täällä niin talouselämässä kuin myös poliittisessa elämässä. En voi riskeeta sitä, että olen edustamassa henkilön kanssa, jonka puhumisista ja tekemisistä minulla ei ole mitään aavistusta, enkä voi allekirjoittaa hänen toimintaansa tai voi  arvata mitä hän tulee sanomaan ja tekemään. Voi sanoa, että luottamus kulttuuriministeriin on osaltani mennyt.

– En näe, että hän elokuvan tekemisestä ymmärtää paljoakaan tai tukee heitä oikealla tavalla. Tietenkin kaikkia niitä pitää tukea, joita on kaltoin kohdeltu. Se ei kuitenkaan ole kulttuuriministerin tehtävä ryhtyä tuomariksi ja pyöveliksi. Tämä minun puheenvuoro ei ole Akun puolesta vaan kulttuurin ja elokuvan puolesta, Harlin sanoo MTV:lle.

Elokuvasäätiön Saarinen kieltäytyi myös

MTV:n tietojen mukaan myös Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen kieltäytyi jakamasta Jussi-palkintoja Tuntemattomalle sotilaalle. Hätäratkaisuna yleisö-Jussin palkinnon jakoi MTV:n entinen ohjelmajohtaja Jorma Sairanen.

– Olin juuri pukeutumassa Jussi-juhliin, kun tv-lähetyksen järjestäjä Solar Films soitti. He kysyivät tulenko jakamaan yleisö-palkinnon, koska kieltäytymisiä on tullut. Ymmärsin, että kieltäytyjä on ministeri, joka on yleensä palkinnon jakanut. Minulla ei ole mitään syytä kieltäytyä tällaisesta ja jakaa palkinto elokuvalle, joka on saanut eniten ääniä. Ymmärrän lähetyksen teon vaikeudet, joten pitihän sitä mennä.

Viimeaikainen kohu lisäsi tietysti kiinnostusta ohjelmaan. Jussi-gaala keräsi parhaimmillaan lähes 800 000 katsojaa.

– Käytin tilaisuutta hyväkseni ja lähetin koko liike-elämälle, valtion hallinnolle ja eduskunnalle terveiset, että ottakaa mallia elokuva-alasta. Ala on tiennäyttäjänä epäkohtien esilletuomisessa, sanoo Sairanen.

Ministeri Sampo Terhon mukaan kansainväliset yhteistuotannot ovat pitkään olleet yksi kansainvälisen elokuva-alan rahoituksen muoto. Vaikka yhteistuotantoja voidaan tehdä ilman valtioiden välisiä sopimuksia, yhteistuotantosopimus voi helpottaa yhteistyötä. Luovien alojen ja kulttuuriyrittäjyyden edistäminen on yksi ministeri Terhon painopisteistä. Harlinin mukaan Kiinassa on paljon potentiaalia leffa-alan yhteistyökuviohin.

– Näen täysin mahdollisena, että kiinalaiset voisivat lähteä kuvaamaan koko elokuvan tai osan elokuvasta Suomessa. Jos näissä yhteistyökuvioissa päästään tilanteeseen, että se on taloudellisesti kannattavaa, niin varmasti se onnistuisi. Täällä on hyvin paljon kiinnostusta Suomeen.

Lue Renny Harlinin lähettämä kirje Suomen Kiinan-suurlähettiläälle kokonaisuudessaan:

"Mr. Harlin has been informed that the Minister of Culture, Sampo Terho refused to hand over an award to director Aku Louhimies yesterday at the Jussi gala in Finland.

Mr. Harlin is not commenting on the conduct of Mr. Aku Louhimies, and supports with all his heart those who feel that they have been mistreated by him, but at the same time, Mr. Harlin can't risk meeting his valuable business and political contacts in China with a Finnish Minister whose actions are unpredictable and don't necessarily support culture and arts. Therefore Mr. Harlin is cancelling all his meetings with Mr. Terho for the next two days.

Mr. Harlin wishes all the success for the cultural collaboration between his beloved homeland of Finland and his new home of China.

Thank you."

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja