Reiska rakentaa - anturamuotin teko

Kun sepelipohja oli tiivistetty ja tasattu, alettiin anturamuotin teko.
Linjalankojen avulla merkittiin sepelin pintaan sokkelin ulkopinnan paikka. Sepelin päälle pantiin tasaisin välein poikikilautoja, jotka pitävät tulevan laudoituksen paikallaan sivusuunnassa. Poikkilautojen paikallaan pysyminen varmistettiin lyömällä sepeliin tukevat, noin 30 sentin mittaiset maakiilat. Poikkilautojen pinnan on oltava tasassa sepelin pinnan kanssa, joten sepeliä voi pyyhkäistä vähän pois niiden alta.

Seuraavassa työvaiheessa on syytä olla tarkkana: kun nuo poikittaiset sidelaudat nyt ovat tukevasti paikalleen kiinnitettyinä, niiden yläpintaan merkitään vahvalla tussilla ulkosenälinja. Linjalangan avulla tämä ei ole vaikeaa - vähän hankalampaa on sen sijaan tulevan laudoituksen paikan laskeminen: on osattava ottaa huomioon laudoituksen paksuus. Onkin syytä tutkia tarkasti muotin rakennepiirrustukset, jotta paikat saadaan varmasti merkittyä oikein.

Merkkien mukaan poikkilautoihin naulattiin sitten pituussuuntaiset juoksulaudat, jotka kiertävät koko sokkelin. Juoksulautojen sisäpuolelle kiinnitettiin pystylaput, joihin sivulaudoitus rakennetaan. Näitä tulee yksi jokaisen poikkilaudan kohdalle ja yksi jokaiseen väliin.

Pystylappujen yläpäähän naulattiin muotin yläjuoksulaudat, jotka siis tulevat täsmälleen alajuoksulautojen yläpuolelle. Kiinnittämisen edetessä lisättiin aina yksi pystylappu kunkin poikkilaudan kohdalle, juoksulautojen ulkopuolelle pitämään rakennelma tukevana.

Muotti kannattaa rakentaa hiukan tulevaa anturaa korkeammaksi, joten pystylaput mitataan sen mukaisesti. Reiskan talossa anturan korkeus on 20 senttiä ja muotista tuli siis 25 senttinen: näin yläjuoksut saadaan hiukan korkeammalle kuin tuleva anturan pinta. Muotin yläreunathan kiinnitetään raudoituksen jälkeen toisiinsa poikittaisilla sidelaudoilla, ja kun massa on pumpattu muottiin, sen pinta voidaan vetää hiertimellä tasaiseksi myös niiden alta.

Sivulaudoituksen rakentamisessa Reiska neuvoo etenemään ylhäältä alaspäin: koko systeemi on helppo rakentaa, kun lähtö on täsmälleen oikeassa korossa. Tehtiin yksi sivu kerrallaan - tämä on peruskirvesmiehen työtä, joka onnistuu pienellä fundeeraamisella jokaiselta. Alinta lautaa voi joutua hiukkasen loveamaan poikkilautojen kohdalta.

Korko on hyvä tarkastaa useampaankin otteeseen työn edetessä. Muotin on syytä olla täsmälleen paikallaan viimeistään siinä vaiheessa, kun sivulaudoituksen sisäpintaan merkitään lopullinen anturan yläpinnan taso. Hyvä apuväline on vuokraamoista saatava lasertoiminen vaaitusmittari, jolla tulee toimeen yksinkin touhutessaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja