Reilun kaupan banaanit rantautuivat Suomeen

Reilun kaupan banaaneja saa maaliskuun alusta lähtien ostaa myös Suomesta. Saatavuus on paras pääkaupunkiseudulla, jossa reiluja banaaneja on tarjolla yhteensä yli 130 myymälässä. Suomeen tuotavat norsumerkillä varustetut banaanit ovat peräisin Ecuadorista, jossa niitä tuotetaan El Guabo -osuuskunnan perheviljelmillä. Reilun kaupan järjestelmä takaa pienviljelijöille 7,75 dollarin hinnan per banaanilaatikko, mikä on noin 3-5 dollaria enemmän kuin banaanien keskimääräinen maailmanmarkkinahinta.

Ruuhka-Suomessa norsumerkillä varustettuja banaaneja myyvät kaikki suurimmat kauppaketjut, ja niiden tavoitteena on laajentaa jakelua kevään aikana myös muualle maahan. Jo nyt Reilun kaupan banaaneja löytyy myös Pirkanmaalla, Joensuussa, Savonlinnassa ja Mikkelissä S-ryhmän myymälöistä, ja Kouvolassa niitä myy kaksi K-kauppaa.

Seuraavaksi vuorossa ehkä riisi ja appelsiinimehu

Reilun kaupan edistämisyhdistys ei aio lanseerata Suomessa tänä vuonna muita uusia tuotteita banaanien lisäksi, mutta jatkoa ajatellen yhdistys on kiinnostunut esimerkiksi riisin ja appelsiinimehun tuomisesta markkinoille. Reilun kaupan tuotteista tulivat Suomeen ensimmäisinä kahvi ja tee 1,5 vuotta sitten. Viime vuonna norsukahvia meni kaupaksi maailman innokkaimmalle kahvikansalle noin 100 000 kiloa, ja sen myynti kasvaa pikkuhiljaa. Reilun kahvin markkinaosuus on kuitenkin vielä reippaasti alle prosentin kahvin kokonaismarkkinoista Suomessa. Reiluun tuotevalikoimaan meillä kuuluu entuudestaan myös kaakao, suklaa, sokeri ja hunaja.

Reilu kauppa karsii välikädet vähiin

Reilun kaupan periaatteena on, että pienviljelijöille maksetaan tuotteista korkeampaa hintaa kuin maailmanmarkkinoilla yleensä. Esimerkiksi banaaninviljelijät saavat järjestelmän kautta vuosittain yhteensä yli kaksi miljoonaa dollaria enemmän tuloja kuin monikansallisille yhtiöille maailmanmarkkinahintaan hedelmänsä myyvät viljelijät. Systeemin maksukyky perustuu siihen, että erilaiset kaupan väliportaat tuottajien ja kuluttajien välistä on karsittu mahdollisimman vähiin. Lisäksi Reilun kaupan tuotteiden kuluttajahinnat ovat jonkin verran korkeampia kuin vastaavien muiden tuotteiden.

Reilut banaanit tulivat Euroopassa myyntiin ensimmäiseksi Hollannissa vuonna 1996, ja nyt niiden markkinaosuus siellä on noin viisi prosenttia. Vielä paremmin norsubanaaneilla menee Sveitsissä, jossa EU:n banaanien tuontikiintiö ei sotke markkinoita: reilut banaanit ovat alppimaassa saavuttaneet yli viidenneksen markkinaosuuden. Reilun kaupan banaaneja myydään myös Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Luxemburgissa sekä Ruotsissa ja Tanskassa.

Norsumerkillä varustetut banaanit eivät ole luomubanaaneja, mutta ne pyritään silti viljelemään ympäristöystävällisin menetelmin. Reilun kaupan järjestelmässä mukana olevat banaaniviljelijät sitoutuvat esimerkiksi vähentämään kemiallisten torjunta-aineiden ja keinolannoitteiden käyttöä. Ecuadorin lisäksi reiluja banaaneja viljellään Chilessä, Dominikaanisessa tasavallassa, Costa Ricassa, Winward-saarilla sekä Kolumbiassa. (Lähde: MTV3 Internet / Finfood)

Lisätietoja: Reilun kaupan edistämisyhdistys, tiedottaja Tuulia Syvänen p. 040 525 6954

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja