Suomi keikkuu Euroopan lihavuustilastojen kärjessä. Tietoa ravinnosta on saatavilla runsaasti, mutta silti terveydelle suotuisa syöminen on yhä useammalta hukassa.
Tänä päivänä silmään pistää erityisesti lasten lihominen. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa on seurannut kehitystä huolestuneena.
Asiantuntija painottaa, että vastuu syömisestä on aina aikuisella. Ei ole lapsen vika, jos vanhemmat ohjaavat epäterveellisten ruokailutottumusten pariin.
− On ihan eri asia olla jo lapsesta asti ylipainoinen kuin että vyötärö paisuu keski-iässä. Toinen puoli on äärimmäistä hoikkuutta ihannoivat. Maalaisjärki on unohtunut matkalla.
− En tiedä, mitä tapahtuu, jos ei tapahdu jotain käänteentekevää, Palssa sanoo.
Painonhallinnan sudenkuopat
Myös Keventäjien ravitsemusterapeuttina toimivan Anette Palssan pääkohderyhmänä ovat kuitenkin työssäkäyvät aikuiset. Heidän suurin haasteensa painonhallinnan suhteen on asiantuntijalle selvä: jatkuva napostelu ja se, ettei ruokailuun panosteta tai suunnitella sitä.
− Syödään milloin sattuu. Ateriavälit venyvät pitkiksi. Kunnon ruuan sijaan syödään voileipää ja jugurttia. Kasvikset ja hyvät proteiinilähteet jäävät vähemmälle, Palssa summaa.
Ravitsemusterapeutti varoittaa myös höttöisistä hiilihydraateista, sokerista.
− Jokainen tietää, että kun alkaa syödä nälkäisenä vaaleahkoa leipää, sitä tulee syötyä enemmän.
− Suomi on kummallinen maa myös sen suhteen, että me olemme einesten suurkuluttajia. Ehkä ruokaan ei haluta satsata aikaa ja rahaa.