Painonhallinnan kannalta päivän viimeinen ateria kannattaisi syödä riittävän ajoissa ennen nukkumaanmenoa. Huffington Postin haastattelema amerikkalainen ravitsemusterapeutti suosittelee nauttimaan illallisen parin tunnin aikaikkunan sisällä.
Säännöllinen ateriarytmi on yksi painonhallinnan avaintekijöistä. Kun nälkä ei kasva missään välissä liian kovaksi, on mielitekoja helpompi hallita ja syödyn ruoan määrää kontrolloida. Tasaisin väliajoin nautitut ateriat auttavat myös jaksamaan, kun verensokeri pysyy tasaisena ja mieli virkeänä.
Yleisesti ottaen ihmisen kannattaisi syödä aamiainen, lounas ja päivällinen. Tarpeen vaatiessa pääaterioiden välissä voi napata pikkupurtavaa. Ruokaa kannattaisi tankata 3–5 tunnin välein.
Mutta onko päivän viimeisen aterian ajoituksella väliä? Milloin päivällinen – tai illallinen – kannattaisi nauttia?
Vastausta pohtiessa kannattaa ensinnäkin ottaa huomioon ympäristö ja kulttuuri, jossa ihminen elää. Esimerkiksi Espanjassa päivän toinen pääateria, illallinen, tavataan syödä myöhään, vasta iltayhdeksän jälkeen. Monissa suomalaisissa kodeissa sen sijaan suositaan iltapäivällä tai alkuillasta nautittua päivällistä.
Myös esimerkiksi työajat ja harrastukset vaikuttavat siihen, mihin aikaan päivän toinen pääateria kannattaa tai on ylipäätään mahdollista syödä. Viimeisempänä muttei missään nimessä vähäisempänä asiaan vaikuttaa henkilökohtainen vuorokausirytmi.

