Ravitsemusterapeutti kertoo, mikä on paras aika nauttia illallinen

Painonhallinnan kannalta päivän viimeinen ateria kannattaisi syödä riittävän ajoissa ennen nukkumaanmenoa. Huffington Postin haastattelema amerikkalainen ravitsemusterapeutti suosittelee nauttimaan illallisen parin tunnin aikaikkunan sisällä.

Säännöllinen ateriarytmi on yksi painonhallinnan avaintekijöistä. Kun nälkä ei kasva missään välissä liian kovaksi, on mielitekoja helpompi hallita ja syödyn ruoan määrää kontrolloida. Tasaisin väliajoin nautitut ateriat auttavat myös jaksamaan, kun verensokeri pysyy tasaisena ja mieli virkeänä.

Yleisesti ottaen ihmisen kannattaisi syödä aamiainen, lounas ja päivällinen. Tarpeen vaatiessa pääaterioiden välissä voi napata pikkupurtavaa. Ruokaa kannattaisi tankata 3–5 tunnin välein.

Mutta onko päivän viimeisen aterian ajoituksella väliä? Milloin päivällinen – tai illallinen – kannattaisi nauttia?

Vastausta pohtiessa kannattaa ensinnäkin ottaa huomioon ympäristö ja kulttuuri, jossa ihminen elää. Esimerkiksi Espanjassa päivän toinen pääateria, illallinen, tavataan syödä myöhään, vasta iltayhdeksän jälkeen. Monissa suomalaisissa kodeissa sen sijaan suositaan iltapäivällä tai alkuillasta nautittua päivällistä.

Myös esimerkiksi työajat ja harrastukset vaikuttavat siihen, mihin aikaan päivän toinen pääateria kannattaa tai on ylipäätään mahdollista syödä. Viimeisempänä muttei missään nimessä vähäisempänä asiaan vaikuttaa henkilökohtainen vuorokausirytmi.

Ideaali aika päivälliselle tai illalliselle

Amerikkalainen ravitsemusterapeutti Tracy Lockwood Beckerman kertoo Huffington Postille, että oikeastaan mikä tahansa ajankohta iltakuuden ja iltakahdeksan välillä on ideaali aika päivän viimeiselle pääaterialle. Hän perustelee näkemystään sillä, että tällöin keskiverto ihminen ehtii sulatella ruokaa riittävästi ennen nukkumaanmenoa.

Raskaita aterioita kannattaisi välttää muutama tunti ennen petiin kömpimistä, sillä liian täydellä vatsalla nukkuminen voi olla hankalaa mahahappojen noustessa ruokatorveen. Närästyksen lisäksi iso ateria liian lähellä nukkumaanmenoaikaa voi aiheuttaa yöaikaista hikoilua.

Huonot yöunet voivat tutkitusti johtaa lihomiseen. Univaje sekoittaa nälästä ja kylläisyydestä kertovien hormonien toimintaa. Väsyneenä terveellisten elintapojen noudattaminen tuntuu työläältä ja herkkuhimo kasvaa.

Joissain tutkimuksissa on havaittu, että myöhäinen illallinen voi häiritä kehon luontaista vuorokausirytmiä, mikä saattaisi sekin selittää painonnousua. Vuonna 2017 ilmestynyt pieni tutkimus esittää, että myöhään illalla tai yöllä syöminen on yhteydessä lisääntyneeseen rasvan määrään kehossa riippumatta aterian laadusta tai ihmisen aktiivisuudesta.

Tarvitseeko sinun edes stressata painostasi? Videolla näytetään helppo kikka, joka paljastaa vyötärölihavuuden. Juttu jatkuu videon alla.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Katso video: Narukikka on nopea ja painoindeksiäkin parempi tapa selvittää, onko kroppaan kertynyt liikakiloja. 

Ateriarytmi omaan aktiivisuuteen sopivaksi

Sopiva aika päivälliselle riippuu myös siitä, milloin edeltävän aterian on syönyt. Aikaisen lounaan nauttineen elimistö odottaa tankkausta aiemmin kuin myöhäisen lounaan popsineen. Pääaterioiden välissä nautittu välipala auttaa lykkäämään suuremman nälän kehittymistä ja ylensyöntiä.

Yleensä ihmiset ovat aktiivisimmillaan päivisin, jolloin myös tarve ruoasta saadulle energialle on suurin. Mitä myöhempään nukkumaanmenoa lykkää, sitä myöhemmin illallinen kannattaa syödä – jättäen joka tapauksessa ruoansulatukselle riittävästi aikaa prosessoida ateria.

Kovin pitkään päivällisen tai illallisen jälkeen valvovalle voi iskeä uudelleen nälkä, jolloin epäterveellisen napostelun riski kasvaa.

Kuuntele kehoasi

Loppujen lopuksi sopiva aika päivälliselle tai illalliselle on siis hyvin henkilökohtainen asia. Itselleen sopivan ajan päättelemiseksi kannattaa kuunnella omaa kehoaan ja jaksamistaan.

Painonhallinnan kannalta yksittäisten aterioiden ajankohdalla ei ole niin suurta merkitystä kuin päivän kaikkien aterioiden kokonaisuudessaan sisältämällä energialla ja ravintoaineilla. Säännöllisen pöytään istahtamisen lisäksi kannattaa siis huolehtia siitä, että lautasella on monipuolista, terveellistä ruokaa.

Illalliseksi pastaa? Katso videolta ohje Henri Alénin superhelppoon pastaan.

Henri Alénin superhelppo pasta: ”Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…” 2:48
Katso videolta superhelppo mutta herkullinen tapa valmistaa pastaa: "Tärkein juttu, kun sekoitetaan pasta kastikkeeseen…"

Lue myös:

    Uusimmat