Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen: Nopea tie laihuuteen ei ole se paras

Hanna Partanen muistuttaa, että nopein tie eroon kiloista ei aina ole se paras, vaan parhaat tulokset syntyvät pitkäjännitteisellä muutoksella.

– Jos nopeasti laihduttaa, niin menettää myös lihasmassaa suuren osan, Partanen kuvaa.

Jos jonkinlainen vippaskonsti on hakusessa, Partanen suosittelee matalakalorista dieettiä, kuten viikon dieettipussikeittoja.

– Siitä saa kaikki vitamiinit, kivennäisaineet ja proteiinit. Mahalaukku pienenee, monilla tuppaa olemaan vähän venynyttä laatua se mahalaukku joulun jälkeen, hän sanoo.

Pikadieetit vaarallisia?

Pikadieeteistä tai detox-kuureista ei Partasen mukaan ole terveelle aikuiselle haittaa, kunhan kuuri on lyhytaikainen. Tutkimusnäyttöä detox-kuurien toimivuudesta ei kuitenkaan ole.

– Jos on kuurilla pitkään, proteiininsaanti on heikkoa, ja muutenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti, Partanen muistuttaa.

– Harva niistä vaarallisia on jos lyhyen aikaa noudattaa. Kaksi tai kolme päivää puhdistavalla kuurilla, terveellä ihmisellä ei ole vaarallista, hän sanoo.

Keventävän kuurin vaikutus voi johtua myös aivan loogisista seikoista: kun syö kasviksia ja juo vettä, voi yllättäen kevyemmin ja paremmin, ja kehokin tuntuu puhdistuneen.

Hannan viisi vinkkiä ruokavalion keventämiseen

1. Kasvisten määrän lisääminen

– Tämä on ehkä se tärkein, joka monilla unohtuu varsinkin talvisaikaan, Partanen sanoo.

2. Suosi wokki- ja keittoruokia, jotka ovat yleisesti kevyempiä vaihtoehtoja.

Yhdistä kohdan yksi vinkki tähän, ja nauti runsaasti kasviksia keittoina ja wokkeina.

3. Kiinnitä huomiota annoskokoon

– Joulun jälkeen se on monilla helposti suurentunut, Partanen vinkkaa.

4. Varo napostelua!

– Napostelu jää päälle, kun konvehtirasioita pyörii nurkissa, nimimerkillä juuri eilen laitoin kaappiin konvehtirasian kun käsi kävi siellä liian ahkeraan, Partanen toteaa.

Jemmaa siis konvehdit kaappiin ja ota ne esille kahvipöytään sitten, kun saat vieraita.

5. Tipattomuus

– Luin juuri lehdestä kommentin, että hyvin tippuu paino kun on tipattomalla. Jos tissuttelusta tai muusta alkoholinkäytöstä kertyy ylimääräistä energiaa, tipattomista kuukausista voi olla laihduttajalle apua.

Painonhallintaa netissä:www.keventajat.fi

MTV3/Maria Aarnio

Kuvat: MTV3 ja SXC

Lue myös:

    Uusimmat