Ravintopäivät

Ravintopäivät on suunniteltu erityisesti kevyiden aterioiden suosijoille, jotka kaipaavat laskennallista määrittelyä siitä, millainen on suosituksenmukainen ruokavalio, josta saa päivittäin tarvittavat ravintoaineet.

7,5 MJ Ravintopäivä


1,5 MJ:n aamiainen
2 MJ:n lounas
1 MJ:n välipala
2 MJ:n päivällinen
1 MJ:n iltapala

Aterioiden ravintosisältöjen laskenta on yritetty saada mahdollisimman yksinkertaiseksi käyttämällä 1- 2 MJ: n kokonaisuuksia. 7,5 MJ ravintopäivä on siis myös kokonaisuus, johon on sisällytetty laskennallisesti päivittäisen suosituksen sisältämät määrät ravintoaineita saatuna ko. aterioista luontaisesti. Päivän ateriat sisältävät siis riittävästi välttämättömiä ravintoaineita ja mahdollisimman vähän ravintoaineita, joiden saantia tulisi välttää (tyydyttynyt rasva, kolesteroli, suola) 7,5 MJ: n ravintopäivässä on kiinnitetty erityistä huomiota myös siihen, että energiajakauma energiaravintoaineiden suhteen on suosituksenmukainen.

Jos energiantarve on suurempi kuin 7,5 MJ (1800 kcal), voi esim. 1 MJ: n välipaloja syödä useampia tai 2 MJ: n ateriamäärän tuplasti, jolloin myös esimerkiksi runsaammin liikkuvan, isokokoisen henkilön (esim.10 -14 MJ: n) energiantarve tulee tyydytetyksi enemmän kuin täysipainoisesti, koska ravintotiheys on suhteellisen korkea. Toisaalta syömällä ko. määrät annoksia, joiden ravintosisältö on korkea, voi muu ateriointi olla vähemmän täysipainoista, jolloin kuitenkin päivittäisten välttämättömien ravintoaineiden saanti on turvattu.

Energiaympyrä

Energiaympyrä osoittaa graafisesti aterian tai ateriakokonaisuuksien energiajakauman laskelman mukaisesti.

Sininen kuvaa Hiilihydraattien prosentuaalista osuutta(suositus 55 -60 E %).
Vihreä näyttää proteiinien osuuden (suositus 10 -15 E % ).
Keltaisen eri sävyt osoittavat rasvan (suositus 25-30 E %) ja eri rasvahappojen prosentuaalisen osuuden.

Tyydyttyneiden rasvahappojen määrää kuvaa oranssi lohkon alin raita (suositus alle 10 E %. Monityydyttymättömien rasvahappojen määrää osoittaa seuraava vaalean oranssi raita (suositus 5- 10 E %). Yksinkertaisesti tyydyttymättömien rasvahappojen osuus näkyy kuviossa päällimmäisenä kirkkaan keltaisena raitana (suositus: 10 -15 E %).
Ravintopäivät on suunnitellut ja laskenut restonomi Paula Nieminen

Laskelmat perustuvat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan 1998 suosituksiin ja ne on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n Diet 32 -ohjelmaa, jonka ravintosisältöjen tietokanta pohjautuu Kansanterveyslaitoksen Fineli -rekisteriin (www.ktl.fi) ja on päivitetty maaliskuussa 2003.

Ravintopäivät ja reseptit

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja