Ravintola-ala nostaa toiveikkaana päätään – Aku Vikström: "Nyt näyttää siltä, että tulee kaikkien aikojen pikkujoulukausi"

4:59
Aku Vikström luotta pikkujoulusesonkiin, kun patoutunut kysyntä purkautuu.

Suomen avaaminen tuntuu ravintola-alan työntekijöistä kovin hitaalta, mutta pelastus häämöttää jo kulman takana.

Ravintola-alalle luvattiin koronarajoitusten höllennyksiä, mutta lopulta ne jäivätkin MaRan puheenjohtajan Timo Lapin mukaan melko kevyiksi. Hänen mukaansa tunnin pidemmät aukioloajat ovat lähinnä kosmeettinen toimenpide. Mikä avuksi?

– Suomen avaaminen on kovin hidasta ja ristiriidassa juhlapuheiden kanssa, joiden mukaan yhteiskuntaa avataan. Meillä on liiketoimintaa Tanskassa, niin siellä rajoitukset ovat poistuneet. Ihan eri tunnelma kuin täällä Suomessa, NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vikströmin mukaan ravintola-alan avaamisessa pitäisi päästä vähän ripeämmin eteenpäin, kun ottaa huomioon rokotusten kattavuuden ja sairaalassa koronan takia olevien vähäisen määrän.

Arviolta noin viidennes on vaihtanut alaa, koska ravintola-alalla ei korona-aikana ole juuri ollut töitä.

– Seuraava haaste koronan jälkeen on se, miten saamme houkuteltua nämä ihmiset takaisin ja toisaalta myös lisää työvoimaa. Meidän pitää rakentaa tämä yhtälö uusiksi, Vikström sanoi.

Patoutunut tarve käydä ulkona syömässä näkyy jo Vikströmin mukaan hyvin selvästi etenkin helsinkiläisissä ruokaravintoloissa. Ilman pöytävarausta ei ravintolaan monesti ole asiaa.

Vaikka rajoitukset eivät ole vielä täysin poistuneet, Vikströmin mielestä tilanne ei ole toivoton. Kulman takana on alan suurin sesonki, ja katse onkin jo pikkujouluissa. Mikäli kaikki ravintolarajoitukset ovat poistuneet pikkujoulukauteen mennessä, voidaan jo puhua normaalirytmistä ravintola-alallakin.

– Nyt näyttää siltä, että tulee kaikkien aikojen pikkujoulukausi.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja