Mainos

Rasvoissa on eroja

Kova rasva, pehmeä rasva, kasvirasva, öljy vai margariini? Miten valita se oikea? Entä mitä ovat terveelliset rasvahapot ja mistä niitä saa?

Kuluttaja-lehden testi paljasti yllättävän tuloksen: vähärasvainen ei suinkaan ole terveellisin, vaan leivän päälle kannattaa levittää margariinia, jossa on vähintään 60 prosenttia rasvaa. Testissä havaittiin, että kevytmargariineissa oli usein käytetty paljon kovia rasvoja.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on samoilla linjoilla tutkimuksen kanssa.

– Pitää paikkansa. Kevytmargariineissa on enemmän vettä ja vastaavasti vähemmän hyviä rasvahappoja, joista monilla on puutetta, hän kertoo.

Rasva sopii leivän päälle

Margariinia ei myöskään kannata jättää pois leivän päältä.

– Jos luopuu rasvasta leivän päällä, pitää lisätä rypsiöljyn saantia muualla, kuten salaatinkastikkeissa, jotta saa tarvittavan määrän hyviä rasvoja. Varsinkin normaalipainoiselle 60-prosenttinen margariini on ehdottomasti parempi kuin kevytversiot, Partanen kertoo.

Terveydestään huolehtivan kuluttajan kannattaa suosia rypsiöljy- ja oliiviöljypohjaisia margariineja, joissa on mahdollisimman vähän suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa. Pelkkä merkintä "kasvirasva" ei takaa terveellistä vaihtoehtoa.

Suosi kevytversioita – juustoissa

Partasen mukaan kevytversioita kannattaa suosia silloin, kun tuotteessa on paljon kovaa rasvaa, kuten juustoissa ja jogurteissa.

– Sen sijaan esimerkiksi salaatinkastikkeissa voi hyvin käyttää normaalia rypsiöljypohjaista kastiketta, hän kertoo.

Ravintolisiin, kuten kalaöljykapseleihin, on syytä suhtautua kriittisesti.

– Kalaöljykapselien tehosta on ristiriitaista tietoa. Joidenkin tutkimusten mukaan niistä on hyötyä, toisten mukaan taas ei, Partanen kertoo.

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.