Rasvanpolttajan unelmalaji polttaa jopa tuhat kaloria tunnissa – ja on hurjan hauskaa

Toimitus kävi testaamassa mailapelin, joka hakkaa  tehokkuudessaan tenniksen ja jopa juoksulenkin.

Helsingin Tali-hallin aulassa odottaa kaksi innostunutta nuorta miestä. Squash-valmentaja Tommi Lind ja lajin tuore SM -hopeamitalisti Jaakko Vähämaa pääsevät näyttämään täysille noviiseille, mistä squashissa eli tuttavallisemmin kössissä oikein on kysymys.

Valmentajamme poukkoilevat pallon perässä näytösluontoisesti ennen treeniemme alkua. Pelin idea on yksinkertainen, mutta koukuttavan viihdyttävä: hakata palloa seiniin, joista se kimpoaa. Kumpikin pelaaja on samassa tilassa, jossa he lyövät palloa vuoron perään. Näyttää lennokkaalta, rankalta ja vaikealta.

– Ihminen on lyönyt seinää vasten palloja. Muinaisilla mayoilla ja inkoilla oli jo mailapeli, jossa olivat seinät käytössä. Mutta en osaa tarkalleen sanoa. Squashia alettiin pelata 1800-luvulla. Nykyinen muoto muotoutui vankilaissa ja koulujen pihoilla Englannissa pelatusta pelistä, Tommi tarinoi hengästyneenä pelin jälkeen.

Miksi sitten kaltaistemme konttorirottienkin pitäisi lähteä lätkimään palloa?

– Squash kehittää kaikenlaista voimaa, räjähtävyyttä, kestävyyttä, reaktiokykyä. Se on hyvin kokonaisvaltainen laji, Jaakko hehkuttaa

– Maailman rankin laji, kaloreita palaa aivan tolkuton määrä, 870 tunnissa. 80 kiloisella miehellä voi parhaimmillaan mennä yli 1000 kaloria, Tommi jatkaa.

Vertailun vuoksi miehet muistelevat, että tennis polttaa noin 600–700 kaloria tunnissa. Nopeita syöksähdyksiä sisältävä laji onkin rasvanpolttajan unelma.

Tommi vakuuttaa, että jo aloittelijakin saa laitettua itsensä lujille. Kehittyneet välineet, kevyet mailat ja erilaiset pallot mahdollistavat onnistumisen elämykset kenelle vain.

– Jos pelaajat ovat samantasoisia, niin peli on aina tasaista. Hiki tulee todella nopeasti.

Sinne tänne kimpoilevaa palloa on turha pelätä, vaikka junioreilla onkin lajissa suojalasipakko. 16 vuotta pelannut Tommi ei muista nähneensä yhtään silmävammaa. Sen sijaan lajia leimaavat hyvät käytöstavat ja herrasmieskulttuuri.

– Se on hirveän hauskaa! Squash on todella sosiaalinen laji. Herrasmieskulttuuri vallitsee.

Miten sujui squash aloittelijoilta – pitivätkö lupaukset paikkansa?


"Yllättävän hauskaa ja helppoa"

”Olen harrastanut ennen tennistä, ja se on minulle mailapelien kuningas. Kössiä en ole koskaan edes nähnyt pelattavan, ja laji on vaikuttanut nörttimäiseltä, vieraalta ja vaikealta. Kuvittelin squashin olevan hankalaa aloittelijalle, mutta miten väärässä olinkaan!

Toisin kuin tenniksessä, tässä riitti kevyt kosketus palloon. Ilman voimaa ja juuri oikeaa lyöntitekniikkaakin pallo pysyy pelissä mukana, joten aloittelija saa onnistumisen elämyksiä paljon nopeammin kuin tenniksen parissa. Nopeatempoinen peli sai hien virtaamaan hetkessä.

Muuten simppeleihin sääntöihin kuuluu monia vivahteita, joiden noudattaminen tappaisi aloittelijan innostuksen. Onneksi squash on hauskaa ilman pisteenlaskuakin.

Kössi osoittautui yllättävän hauskaksi ja helpoksi. Luulin, etten aloittelijana pääsisi kunnolla vauhtiin, mutta jo ensi minuuteista lätkin palloa lähes meditatiivisessa tilassa. Laji koukutti kuin paraskin pleikkapeli. Uupuneet jalat saivat törmäilemään seiniin, mutta silti teki vain mieli pelata vielä yksi pallo. Ja toinen. Ja kolmas. Olisin voinut jatkaa yksinkin.

Tommin arvio tunnin aikana kuluvista kaloreista tuntui ennen kokeilua liioittelulta, mutta tunnin jälkeen olo oli kieltämättä hikinen. Päällimmäisenä tunteena oli kuitenkin euforia: tämä oli aidosti hauskaa, mikä on paljon sanottu kaltaiseltani kategoriselta liikunnan vihaajalta. Ilahduttavaa on myös tennikseen verrattuna tuntuvasti edullisempi kentänvuokra. ”

Nainen, 28

"Tehokas ja hauska treeni lyhyessä ajassa"

"Olen kokeillut urheilulajeja laidasta laitaan, mutta squash oli aivan uudenlainen elämys. Urheilulajilta kaipaan hikeä, itsensä voittamista ja onnistumisen elämyksiä.

Squash tarjosi kaikkea tätä, ja vielä vähän enemmänkin. Parasta oli se, että kummempia välineitä ei tarvita. Peliin riittää maila ja pallo.

Ennakkokäsitykseni lajista oli pääasiassa elokuvista, joissa squash on toiminut enemmänkin riitojen ratkaisijana kuin varsinaisena urheilulajina.

Peli kulki kuitenkin yllättävän sujuvasti pienessä tilassa, eikä törmäilyjäkään sattunut. Mustelmat jäivät saamatta, vaikka niitä kovasti etukäteen pelkäsinkin.

Pieni kenttä ja pieni pallo, mutta paljon askelia. Olin yllättynyt, että niin pienessä tilassa liikkuessaan pystyy saamaan niin tehokkaan treenin. Pakaralihakset olivat kovilla nopeiden suunnan muutosten ansiosta.

Jälkeenpäin olo oli euforinen ja innostunut. Tätä lajia haluan ehdottomasti kokeilla uudelleen. Kilpailuhenkisenä ihmisenä laji sopi itselle täydellisesti. Mailan ja pallon hallinnan oppi nopeasti, jolloin mieleen nousi nopeasti taktiikka ja pelikaverin juoksuttaminen. Myös aggressiot purkautuivat, kun palloa sai välillä lyödä oikein olan takaa.

Voin suositella lajia kaikille, jotka haluavat tehokkaan, ja ennen kaikkea hauskan treenin lyhyessä ajassa."

Nainen, 24

"Pakaralihaksissa tuntui"

"Liikun neljä kertaa viikossa kunnon hikitreenin muodossa kuntosalin ryhmäliikuntatunneilla. Pallosilmää löytyy, olen esimerkiksi pelannut lentopalloa nuorempana yhteensä kahdeksan vuotta. Olen kilpailuhenkinen ja tykkään yleensä ryhmälajeista. Tykkään vähän rankemmasta urheilusta, niin että syke nousee ja lihaksissa polttaa kunnolla ja joutuu haastamaan itseään.

Ennakko-oletukseni oli, että squash olisi vaikea oppia ja päästä mukaan. Se oli kuitenkin tosi helppoa ja hauskaa! Mokia ei edes sattunut montaa, ja tempo oli heti alusta kova. Tekniikan perusteet oppi pian. Syke nousi nopeasti ja pysyi ylhäällä koko pelin ajan. Pienessä kopissa pallon lyömiseen jää oikein koukkuun.

Elin myös siinä luulossa, että tässä lajissa jotenkin sattuisi paljon (kova pallo iskisi naamaan jne.) Tämä kuitenkin tyrmättiin heti  ja itsekin totesin, ettei siinä voi oikein mitään kummempaa sattua.

Seuraavana päivänä huomasin istumatyössä, että lavat eivät ole yhtään jumissa, vaikka olivat olleet jo jonkin aikaa urheilusta huolimatta. Ilmeisesti mailan käsittely sai lavatkin auki. Pakaralihaksissa tuntuu, vaikka askelkyykyt on harvinaisen tuttuja. Todella tehokasta treeniä siis! Hyvä flow jatkui pitkään tunnin jälkeen, osittain siitä johtuen, että sai paljon onnistumisen kokemuksia ekasta kokeilusta yhdistettynä liikunnan endorfiinihuuruihin."

Nainen, 24

Lue myös:

    Uusimmat