Mainos

Räsänen hiihtokäräjillä: "Vetäisin miljoonan markan korvausvaateen perstaskusta"

STT uutisoi tammikuussa 1998 hiihtäjä Jari Räsäsen ostaneen ja käyttäneen ruotsalaisesta sairaalasta peräisin olevaa kasvuhormonia. Räsänen haastoi muun hiihtoliiton väen kanssa uutisen kirjoittaneen toimittajan Johanna Aatsalon ja Suomen tietotoimiston päätoimittajan Kari Väisäsen oikeuteen perättömästä uutisesta. Hiihtäjän korvausvaateet olivat huimat.

Nyt Räsästä puolestaan syytetään STT:n dopingjutussa törkeästä petoksesta. Räsäsen ja kolmen muun syytetyn epäillään valehdelleen vuosituhannen vaihteessa käydyssä dopingoikeudenkäynnissä, jossa STT:n toimittaja ja päätoimittaja tuomittiin hiihtojohdon maineen mustaamisesta. Syyttäjä Mikko Jaatisen mukaan syytetyt tiesivät jo ensimmäisen oikeudenkäynnin aikaan laajasta dopinginkäytöstä hiihtourheilussa.

Tänään Räsänen kertoi tapahtumien kulusta oman näkemyksensä Helsingin käräjäoikeudessa.

- On sanottu että olisin suurin piirtein perämetsästä tullut Trondheimin kisoihin, mutta se ei pitänyt paikkaansa. Olin päättänyt jo ennen näitä vuoden 1997 kisoja lopettaa, mutta veri veti ladulle ja kun sain rahoituksenkin kuntoon niin lähdin kisaamaan.

Räsänen palkittiin Trondheimin kisoissa miesten viestihiihdossa hopeamitalilla, 30 kilometrin vapaan tyylin kilpailussa Räsänen menestyi sen sijaan huonosti.

- Koskaan ennen ei ole tarvinnut selitellä, mutta selitellään nyt 14 vuotta myöhemmin, että kolmenkympin hiihdossa meillä epäonnistui voitelu. Sillä suksella ei olisi onnistunut kukaan tässä maailmassa, perusteli Räsänen huonoa menestystä.

- Sitten Aatsalo soitti minulle tammikuussa 1998 omituisen puhelun, jossa hän kertoi että tämmöistä kasvuhormonia olisin käyttänyt. Se jäi se puhelu sille tasolle, että tästä ei tule sen kummempaa vaan hän teki vaan jotain selvitystyötään. Taisin siitä lähteä lenkille ja illalla sanoin avovaimolleni että tulipa tänään aika erikoinen puhelu. Eikä siitä sitten mennyt kauaa kun tuli uutinen julki, jossa väitettiin että olen ottanut ja käyttänyt kasvuhormonia.

- Soitin Aatsalon perään ja käytiin pitkä keskustelu. Sanoin hänelle että hän on erehtynyt ihmisestä. Perukaa uutinen ja pyytäkää anteeksi, niin tämä saa minun osaltani jäädä tähän. Mutta Aatsalon vastaus oli tyly, "sitä emme tule tekemään emmekä lähdettä tule koskaan paljastamaan".

Räsäsen avustaja kysyi hiihtäjältä perustetta sille, miksi Aatsalo taas kertoo, ettei kyseistä puhelinkeskustelua toimittajan ja hiihtäjän välillä ole käyty.

- No hän muistaa väärin tai valehtelee, sanoi Räsänen.

Syytetyn avustajan kysyi tämän jälkeen, miten alkuperäinen uutinen on vaikuttanut hiihtäjän elämään.

- Kyllähän se on vaikuttanut, nyt pystyn siitä jopa puhumaan. Se oli sellainen isku ja shokki, etten tässä siitä kerro kovin yksityiskohtaisesti koska ne on asioita, joita ei tässä salissa voi kertoa. Mutta ne on niin vakavia syytöksiä. Olin alkuun joitain pätkiä sairauslomalla ja oisin varmaan voinut olla kaksikin vuotta.

- Miten päädyitte pyytämään tällaisia korvaussummia, kysyi avustaja.

- Aluksi en meinannut pyytää mitään, mutta kun vi****us oli sitä luokkaa, niin vetäsin perstaskusta tämmösen summan, joka kuulosti sopivalta. Se tuntui sopivan pyöreältä summalta, kuvaili Räsänen.

Outoa nesteytystä Trondheimissa

Poliisin esitutkinnan mukaan hiihtäjä Räsäselle tehtiin outo toimenpide Trondheimin MM-kisoissa Norjassa vuonna 1997. Siitä ei saatu varmuutta, oliko kyse sallitusta nesteytyksestä vai kyseenalaisesta verenpoistosta hemoglobiiniarvon alentamiseksi.

Räsäsen itse kertoi tänään, että kyse oli nesteytyksestä.

- Se tehtiin ennen ja jälkeen 30 kilometrin hiihtoa sekä ennen ja jälkeen viestiä. Jotta en hirveästi valehtelisi, sanoisinko että 2-5 kertaa yhteensä. Joukkueen lääkäri Pirkka Mäkelä teki operaation. Yhdessä nesteytyksessä oli Leppävuorikin paikalla. Se tapahtui siellä talossa missä asuttiin, Mäkelän huoneessa.

- Minulle on tehty nesteytyksiä, muttei mitään muuta. Kyrön kertomat tarinat on ihan pelkkää puppua.

Silloisen Suomen naisten maajoukkueen valmentajan Kari-Pekka Kyrön kertoman mukaan Räsäsestä laskettiin verta, koska sillä tavoin haluttiin alentaa epon poikkeuksellisen korkeaksi nostamaa hemoglobiiniarvoa.

- Minulla ei ole hemoglobiinin kanssa ollut koskaan mitään ongelmia. Jos sanon että se on ollut noin 150-170, joskus voi olla vähän yli, mutta suunnilleen sitä se on ollut, jatkoi Räsänen.

Syyttäjä kysyi, sopiiko Räsäselle, että todistajaksi kutsuttaessa joukkueen lääkäri Pirkka Mäkelä kertoo näistä nesteytyksistä oikeudessa. Räsäsellä ei ollut mitään tätä vastaan.

Kun taas asianomistajan avustaja hetkeä myöhemmin kysyi, sopiiko Räsäselle, että todistajaksi kutsuttaessa joukkueen lääkäri Pirkka Mäkelä kertoo kaikista niistä lääketieteellisistä toimenpiteistä, joita Räsäselle tehtiin, Räsänen vastasi "ei".

- Miksi ei, jos teille ei ole tehty muita operaatioita?

- Koska se on minun oikeuteni. Ja kun tarkemmin mietin ei tarvitse oikeastaan kertoa niistä nesteytyksistäkään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.