Rapuvesiltä odotetaan kohtalaista saalista

Rapumerrat voi taas ottaa esiin lauantaina puolilta päivin alkavaa ravustuskautta silmällä pitäen. Heti ravustuskauden alussa koko maassa on odotettavissa kohtalaisia rapusaaliita, mutta parhaat saaliit saadaan elokuun puolella. Vuotuiset saaliit ovat viime vuosina vaihdelleet 1,9 - 3,7 miljoonan ravun välillä. Tutkija Ari Mannonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta arvelee tämänvuotisen saaliin osuvan tälle välille. Ravustuskausi kestää lokakuun loppuun.

Mannosen mukaan sekä joki- että täpläravun poikaset ovat kuoriutuneet Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjokea myöten, ja rapujen kasvuun liittyvä kuorenvaihto on parhaillaan käynnissä. - Ravustuskauden alkaessa suuri osa pyyntikokoisista ravuista on jo vaihtanut kuortaan, joten sen puoleen näyttää hyvältä, Mannonen kertoo. Ravut eivät käy pyydyksiin kuorenvaihdon aikana ennen uuden kuoren kovettumista.

Rapuruttoa voi esiintyä normaalia enemmän

Viime vuonna rapurutto hävitti jokirapukannan yhdestätoista vesistöstä. Mannosen mukaan on pelättävissä, että rapuruttoa esiintyy tänäkin vuonna tavanomaista enemmän. - Tältä vuodelta tiedetään yksi varma tapaus Päijät-Hämeestä, mutta kokonaisuudessaan kesän rapuruttotilanne on nähtävissä vasta ravustuskauden kuluessa, Mannonen toteaa. Hänen mukaansa rapuruton esiintyvyys on näyttänyt viime vuosina olevan nousussa, sillä 1990-luvulla tapauksia todettiin vain muutama vuodessa.

Rapurutto tappaa vesistöstä kaikki jokiravut. Täpläravuista sairastuu tai kuolee tartunnan yhteydessä vain osa, mutta rapukanta saattaa heiketä. Rutto leviää pääasiassa pyydyksien välityksellä. - Rapuruton leviämisen ehkäisemiseksi merrat ja muut välineet on aina muistettava desinfioida, kun niitä siirretään vesistöstä toiseen, Mannonen painottaa.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja