Rapujuhlien kattaus – katso ammattilaisen vinkit

Heylookin visuaalinen suunnittelija Lotta Norokytö neuvoo, miten syksyn rapujuhliin saa loihdittua näyttävän kattauksen.

Makuja-keittiössä katetaan syksyllä pöytä koreaksi, kun studioon saapuu säännöllisin väliajoin Heylookin visuaalinen suunnittelija Lotta Norokytö. Syksyn aikana juhlava kattaus loihditaan muun muassa rapujuhliin, sadonkorjuuseen sekä tietysti itsenäisyyspäivään ja jouluun.

Heylookin Lotta Norokydön mielestä suomalaiset ovat pääosin hyviä kattaajia.

– Teemme myös esimerkiksi häästailauksia, ja häissä huomaamme usein ihmisten intohimon pöytäsomisteisiin ja kattaamiseen. Huomaa, että ihmisillä on todella paljon ideoita, ajatuksia ja näkemyksiä. Kyllä minun näkemykseni mukaan suomalaiset osaavat kattaa nätisti pöydän. Ja meillähän tehdäänkin Suomessa mahtavia astioita.

Kattaus tekee ruokahetkestä juhlavan

Miksi pöydän kattaukseen kannattaa sitten panostaa?

– Kyllä se kattaus on osa sitä ruokaa, että ruokailuhetkestä tulee kaunis. Se tuo juhlan tuntua. Ei sitä tarvitse joka päivä tehdä, mutta kun haluaa vähän juhlistaa, niin kannattaa unohtaa ne paperilautaset, Norokytö vinkkaa.

Kattauksen suunnittelu kannattaa aloittaa miettimällä juhlan luonnetta: mitä oikestaan juhlitaan ja mihin halutaan panostaa?

– Totta kai kannattaa lähteä liikkeelle myös siitä, että mitä tarvikkeita itsellään jo on ja mitä voisi sitten ehkä lisäksi hankkia. Katetaan käytännönläheisesti ja omien mieltymysten mukaan: liinoitukset, astiat ja sen myötä sitten kukat ja kynttilät.

Tilliä rapujuhlakattaukseen

Heylookin visuaalinen suunnittelija Lotta Norokytö opasti Makuja-ohjelmassa, miten katetaan kaunis rapujuhlapöytä. Syksyn rapujuhlapöytään kannattaa hyödyntää luonnon antimia ja esimerkiksi tilleistä saa teemaan sopivan, tuoksuvan pöytäkoristeen.

– Rapujuhlat on loistava tapa kutsua ystävät yhteen näin loppukesästä. Nyt olemme tehneet rapujuhliin tällaisen luonnonläheisen ilmeen. Pöytää on somistettu kukilla (neilikoilla), joita saa ostettua marketista. Sitten on laitettu tillinoksia ja muita luonnonantimia. Eli jos on mökilläkin, niin ei tarvitse floristin kautta mennä, Norokytö vinkkaa.

Katso videolta rapujuhlien upea kattaus:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja