Rapuja

Vuosittaisten rapujuhlien lähestyessä on jälleen aika kaivaa esiin saksiniekkojen valmistusohjeet. Rapun on sisävesitöissämme elävä pitkäpyrstöinen, kymmenjalkainen äyriäinen. Poikaravulla eli koiraalla on suuremmat sakset ja tyttöravulla eli naaraalla leveämpi pyrstö. Ravut ovat elävinä väriltään ruskean tai vihertävän ruskeita. Keitettynä rapu on punainen. Ravustuskausi alkaa heinäkuun 21. päivänä kello 12.00

Kymmensenttisen ravun panssarin alla piileksii syötävää vain 13 grammaa, mikä on noin 40 prosenttia eläimen painosta. Näin laskettuna ravun kilohinnaksi saadaan 700 - 2 000 markkaa riippuen siitä, lasketaanko hinta pyytäjän vai ravintolan mukaan.

Rapu on sangen kevyt luonnontuote. Saksiniekoissa on rasvaa vain puoli grammaa 100 gramassa tuotetta, mikä on noin kolmasosa ahvenen tai kymmenesosa naudan rasvamääristä.

Suomalaisten keskuudessa rapujen syönti yleistyi vasta 1900-luvulla. Vuosisadan alussa rapu oli vielä useimmille täysin vieras kummajainen. Merkillisen näköisenä eläimenä rapu on saanut kantaa mukanaan mitä erikoisempia uskomuksia. Myös sanonta piru merrassa juontaa juurensa ravusta, jonka punaisina hohtavat tappimaiset silmät ja pelottavat sakset toivat ravustajien mieleen itse paholaisen! Ravunsyönnissä on nykyään enemmänkin kyse rituaalista kuin mahan täyttämisestä: rapulaulut ja jokaiselle sakselle nostetut maljat kuuluvat olennaisena osana rapujuhliin.

Pakasterapu on myös kelpo vaihtoehto

Edullisempi vaihtoehto on valmiiksi keitetyt pakasteravut, jotka myydään usein jokiravun nimellä. Myös pakastettujen rapujen maun ja värin voi raikastaa kiehauttamalla ne sulattamisen jälkeen uudelleen keitinliemessä. Keitetyn ravun pyrstön on oltava käppyrässä ruumin alla, se kertoo siitä, että rapu on ollut elävä keitinveteen pantaessa.

Rapujen keittäminen

Puhdista ravut kunnolla juoksevan veden alla ennen keittämistä. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä ja liikkuvat. Yksikin pilaantunut rapu saattaa pilata koko kattilallisen.

Raaka-aineet:

ohje 20 ravulle:
20 rapua
3 l vettä
1 dl karkeata suolaa
2 sokeripalaa
runsaasti tillin kukintoja ja varsia

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kattilaan eläviä rapuja vähitellen siten, että uusi rapu joutuu aina kiehuvaan veteen. Rapuja keitetään noin kymmenen minuuttia. Laske keittoaika siitä, kun vesi on alkanut kiehua.. Keittovesi maustetaan suolalla, sokerilla ja tillillä. Ota kiehuneet tillit pois ja vaihda uusiin, jotta keitinvesi ei kitkeröidy.

Kypsät ravut nostetaan toiseen astiaan, johon siivilöidään myös keitinvesi. Ravut jäähdytetään keitinliemessään mahdollisimman nopeasti, lisää jäähdytysliemeen uuta tilliä. Jäähdytä ravut liemessään panemalla kattila kylmään veteen. Ravut saavat olla viileässä useita tunteja, jopa puoli päivää.

Kypsät ravut ladotaan vadille ja koristellaan tillillä. Rapuillalliseen kuuluu myös paahtoleipä, voi ja tillisilppu. Juomiksi sopivat vesi, olut tai kuiva valkoviini. Varaa rapuja 8-12 kpl henkeä kohden.

Näin syöt ravun

Rapujen syömisessä tyyli on vapaa. Rapujen syömisessä on melkein yhtä monta tyylilajia kuin on syöjiäkin. Kaikenlainen rouskuttelu, imeskely ja maiskuttelu on sallittua.

1. Väännä irti sakset kuoren reunaa myöten ja imeskele liemi niistä.

2. Taita saksen pienempi osa irti. Ime siellä mahdollisesti oleva rapuvoi. Leikkaa rapuveitsellä saksen laita auki siltä puolelta, jossa pienempi sakara oli. Irrota liha. Imeskele nivelet.

3. Tartu tukevasti sormella kuoreen keskipaikkeilta ja väännä pyrstöstä niin, että ravun keskiosa jalkoineen ja pyrstö irtoavat. Jos ravussa on punaisia mätipalloja keskipaikkeilla, irrota ne varovasti veitsellä pyrstöosan mukaan tai syö erikseen. Ravun kuoren sisään jää vihertävänmusta vatsalaukku, jota ei kannata syödä.

4. Käännä ravun kuori ja kaavi sisältä kuoren pintaan kiinnittynyt punertava rapuvoi.

5. Irrota pyrstö keskiosasta kiertämällä vastapäivään.

6. Imeskele ravun keskiosa jalkojen yläpuolelta ja jalat.

7. Syö tyttöravusta mäti. Leikkaa pyrstöstä rapuveitsellä kuoren reuna auki. Nosta pyrstölihan pinnasta yläpuoli irti, jolloin paljastuu ravun musta tai valkoinen suoli. Irrota se roskien joukkoon.

8. Nauti!!!!

Lue myös:

    Uusimmat