Raportti varoittaa Amazonin sademetsien metsäkadosta – merkittävä osa alueesta voi muuttua päästöjen lähteeksi

Amazonin sademetsäalue lähestyy käännekohtaa, joka voi muovata Amazonia pysyvästi. Näin varoittaa yli 200 tutkijasta koostuva Amazonin tiedepaneeli, jonka raportti Amazonin sademetsän tilasta julkistettiin Glasgow'n ilmastokokouksessa tänään.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan raportista ilmenee, että merkittävä osa Amazonista uhkaa muuttua hiilinielusta päästöjen lähteeksi, jos metsäkato jatkuu.

Lisäksi Amazonilla vaarassa ovat alueen monimuotoinen luonto, makean veden varannot ja miljoonien ihmisten elinkeinot. Amazonin metsistä on raportin mukaan hävinnyt tai pirstoutunut jo yli 30 prosenttia.

– Amazon ja muut trooppiset metsät ovat erityisen tärkeitä ilmastokriisin ratkaisussa. Ne varastoivat jopa 40 prosenttia kaikesta metsien sitomasta hiilestä maapallolla, sanoo WWF:n metsä- ja kehitysyhteistyöasiantuntija Maija Kaukonen tiedotteessa.

Raportin mukaan suurin syy Amazonin metsäkatoon ja metsien heikkenemiseen on karjanlaidunten ja viljelymaiden leviäminen, kun metsää raivataan niiden tieltä. Globaali lihan ja muiden hyödykkeiden kulutuksen kasvu ajaa metsiä yhä ahtaammalle. 

0:29
Nasan tuoreet avaruudesta otetut kuvat paljastavat "kultaiset joet" Amazonilla – häikäisevän kauniin näyn taustalla on karumpi todellisuus

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja