Raportti: Applella 300 työntekijää mullistavaa MicroLED-näyttöteknologiaa kehittämässä – käyttöönotto vielä parin vuoden päässä

Applen kehitystyö tulevaisuuden MicroLED-näyttöjen on noussut esiin Bloombergin uudessa raportissa. Applen kiinnostuksesta MicroLEDiin on tiedetty jo vuosien ajan, mutta Bloombergin raportti tarjoaa kehityksestä uusia yksityiskohtia.

Siinä missä iPhone X:ssä käyttöön otettu OLED-näyttö pohjautuu orgaanisia yhdisteitä sisältävään kalvoon, MicroLED käyttää tavanomaisia LED-valoja, mutta mikroskooppisen pienessä mittakaavassa. MicroLED-näyttö voi olla jopa 30 kertaa kirkkaampi kuin OLED-näyttö, on OLEDia energiatehokkaampi sekä samalla ohuempi ja kevyempi. Lisäksi MicroLED-näyttö on OLED-näyttöä pitkäikäisempi.

Apple osti vuonna 2014 MicroLED-näyttöjen kehitykseen keskittyneen LuxVue Technologyn, ja jo tuolloin yksi yhtiön rahoittajista kehui yhtiön saavuttaneen teknisen läpimurron näyttöteknologiassa.

Bloombergin uudessa raportissa korostuu erityisesti se, että Applen omalla kehitystyöllä ja valmistuksella on aivan erilainen rooli MicroLEDissä kuin aiemmissa näyttöteknologioissa. Tällä hetkellä Apple on riippuvainen Samsungista OLED-näyttöpaneelien toimittajana.

Applella on Santa Clarassa Kaliforniassa salainen näyttöjen kehityksen ja pienimittaisen testivalmistuksen keskus, jossa työskentelee 300 ihmistä teknologian parissa.

Bloombergin mukaan Apple lähes ajoi MicroLED-projektin alas vuosi sitten, mutta sittemmin insinöörien kerrotaan edistyneen hankkeessa. Vaikka kehitys on edennyt, on MicroLED-näyttöjen käyttöönotto laitteissa vielä todennäköisesti parin vuoden päässä. Ensimmäisenä MicroLED-näyttöä odotetaan Apple Watchiin, ja vasta tämän jälkeen joskus 3-5 vuoden päästä iPhoneen.

Uuden näyttöteknologian kehitys on erittäin kallista ja vie paljon aikaa. Sekin on yhä mahdollista, että Apple yhä hylkää projektin tai muut onnistuvat kehitystyössä paremmin. Apple ei ole yksinään liikkeellä kehittämässä MicroLED-teknologiaa.

Applen T159-koodinimellä kulkevaa projektia johtaa Lynn Youngs, jo alkuperäisten iPhonen ja iPadin kosketusnäytöistä vastuussa ollut Apple-veteraani. Vuoden 2017 lopulla Apple sai Bloombergin mukaan ensimmäistä kertaa luotua täysin toimivan Apple Watchiin sopivan MicroLED-näytön. Tällä hetkellä Santa Claran koetehdas pystyy kerrallaan tuottamaan vasta muutaman Apple Watchiin kooltaan sopivan näytön sarjan kerralla.

Massatuotantoon sopivuuteen on edessä vielä pitkä – ehkä noin parin vuoden – matka.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja