Raparperikakkua alkukesän juhliin

Nyt on raparperit parhaimmillaan, kokeile raikasta raparperitäytekakkua.

Sokerikakku

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja (tai 1 dl vehnäjauhoja ja 1/2 dl kaakaojauhetta)
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoan voiteluun:

margariinia
korppujauhoja

1. Voitele pyöreä tasapohjainen kakkuvuoka margariinilla. Kaada vuokaan korppujauhoja ja pyörittele jauhoja vuoassa tiskialtaan päällä niin, että jauhot tarttuvat myös vuoan reunoille.
2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
3. Sekoita kulhossa vehnä-, kaakao- ja perunajauhot sekä leivinjauhe.
4. Riko kananmunat toiseen kulhoon. Lisää sokeri. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. (Testaa valmis vaahto: Nosta vatkain ylös ja pyöräytä taikinan päälle kahdeksikko vatkaimesta valuvalla taikinalla. Jos kahdeksikkokuvio pysyy taikinan päällä hetken aikaa, on vaahto valmis.) 5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Sekoita varovasti ja vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista. Liika sekoittaminen vähentää kuohkeutta.
6. Kaada taikina välittömästi voideltuun vuokaan.
7. Paista 200 asteisen uunin alaosassa uuniritilän päällä noin 30 minuuttia. (Kakun kypsyyttä voi kokeilla coctailtikulla. Työnnä tikku kakun keskikohtaan. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, jatka kypsennystä)
8. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Kumoa tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä loppuun.

Raparperikakku

1 (4 munan) sokerikakkupohja

Väliin:
2 dl raparperihilloketta tai mansikkahilloa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa sokeria

Kostutukseen:
1-2 dl sitruunasoodaa

Kuorrutukseen:
4 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk rahkaa
n. 1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria

Raparperipinta:
1 l raparperia
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
4 dl mansikkamehua (reilusti laimennettuna)
3 dl sokeria

1. Valmista sokerikakku perusohjeen mukaisesti. Korvaa osa jauhoista kaakaojauheella.
2. Valmista raparperipinta hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä. Kuori raparperit ohuelti. Leikkaa varret noin 3 cm pituisiksi paloiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Kiehauta mansikkamehu, inkiväärit ja sokeri kattilassa. Lisää lämpimään nesteeseen raparperinpalat ja anna liemen jäähtyä raparperien kanssa huoneenlämmössä yön yli. Raparperinpalat kypsyvät ja maustuvat samalla.
3. Valmista täyte. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja raparperihilloke varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Mausta sokerilla. Leikkaa jäähtynyt sokerikakku kolmeen osaan. Kostuta kerrokset sitruunasoodalla ja täytä raparperi-kermarahkalla. Kostuta päällimmäisin kerros hieman muita kerroksia runsaammin. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
4. Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, kermavaahto ja sokerit varovasti sekoittaen, jotta vaahto ei laskeudu. Levitä kermarahka täytetyn kakun reunoille lusikalla reippaasti levitellen. Leivitä täytettä ohut kerros myös kakun päälle. Koristele kakun pinta raparperin paloilla.
Raparperihilloke

1,5 l raparperinpaloja
n. 1 dl vettä
2 kanelitankoa
n. 0,5 kg hillosokeria

Keitä raparperinpaloja ja kanelitankoa vedessä. Lisää hillosokeri vähitellen. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Purkita hilloke kuumana pestyihin, kuumiin säilykepurkkeihin ja sulje huolellisesti keitetyillä metallikansilla. Nosta jäähtyneet purkit viileään.

Lue myös:

    Uusimmat