Ranta-ahon ja Tranbergin alamiesten toimet kuin elokuvasta – teollisuuspomon poika otti suomalaisen konepistooli Jatimaticin pantiksi huumeveloista, toinen kätki räjähteitä nyrkkeilysäkkiin

8:46
Suomen suurimman huumevyyhdin, niin sanotun Katiska-jutun, poliisitutkintaa johtanut Toni Uusikivi kertoi MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa seikkaperäisesti, miten poliisi pääsi huumevyyhdin jäljille ja miten asian poliisitutkinta eteni.

Suomen suurimmaksi huumerikostapaukseksi uskottu, Cannonball MC:n johdossa aiemmin vaikuttaneen Janne ”Nacci” Tranbergin ja liikemies Niko Ranta-ahon johtamaksi epäilty Katiska-vyyhti muistuttaa joiltain yksityiskohdiltaan kuin elokuvaa.

Yksi tapahtumahaaroista koskee tunnetun teollisuusvaikuttajan poikaa. Mies levitti huomattavan määrän huumausaineita, syytteen mukaan Janne Tranbergin toimeksiannosta.

3:40
MTV Uutiset on seurannut tiiviisti Tranbergin ja Ranta-ahon johtamaksi uskottua "Katiska-vyyhtiä".

Perusti huumepostikonttorin

Miestä epäillään laajamittaisesta huumausainerikollisuudesta, ja hän on myös myöntänyt poliisille osallisuutensa huumekauppaan pääpiirteittäin. Hän nouti huumeita maastokätköistä ja välitti niitä eteenpäin. Hänen syytetään muun muassa pestanneen miehen toimimaan huumeiden postittajana pimeässä Tor-verkossa toimineilla kauppapaikoillla. Tilaa varten mies oli vuokrannut varastotilan, jossa huumeita säilytettiin esimerkiksi jääkaapissa lähetysten välillä.

Mies oli hankkinut muun muassa kilon erissä amfetamiinia hintaan 12 euroa grammalta ja tavaraa oli myyty sittemmin verkossa noin 50 euron grammahintaan. Miehen myyntivalikoimaan kuului lisäksi esimerkiksi ekstaasia, kokaiinia ja huumaavia lääkkeitä.

Huumeita oli kätkössä muurahaispesässä

Miehen puolustuksen mukaan tätä koskevat syytteet perustuvat lähinnä miehen esitutkinnassa itse selvittämiin tapahtumiin, eli hän on kertonut poliisille laajalti tekemisistään.

Huumeita oli kätketty maastokätköihin, esimerkiksi kivenkoloihin, muurahaispesään ja vastaaviin maastokohteisiin.

Amfetamiinia mies kertoi noutaneensa maakätköstä levittämistä varten, mikä lisäksi aineita oli siirretty toisiin maakätköihin niiden noutajia varten. Huumeiden nouto maakätköistä ei sujunut aina niin kuin Strömsössä, kuten puolustuksen vastauksesta syytteisiin voi todeta.

– Hänen ei ollut määrä saada haltuunsa viiden kilon määrää vaan ainoastaan syytteessä todettu yksi kilo, mutta suojalaatikon vaurioitumisen vuoksi hän otti niin sanotusti koko viisi kiloa, vastauksessa kerrotaan.

Huumevelkojen pantiksi ikoninen konetuliase?

Haastehakemuksne perusteella mies oli kärähtänyt viime maaliskuussa ajettuaan moottoripyöräänsä huumaavien lääkkeiden, amfetamiinin ja kokaiinin vaikutuksen alaisena käsiase mukanaan.

Miehellä oli lisäksi kaksi muutakin käsiasetta, ja hän oli myös säilyttänyt asunnossaan runsaat 1,3 kiloa räjähdeaineita. Poliisille hän kertoi, että hän oli hankkinut erän ilman erityistä syytä sellaisen tultua tarjolle.

Aseet kiinnostivat miestä ilmeisesti muutenkin. Syyttäjän mukaan mies oli saanut viime helmikuussa Jatimatic-konepistoolin huumevelkojen pantiksi. Ase takavarikoitiin miehen varastosta, josta myös huumeiden postitusta organisoitiin. Mies myöntää pitäneensä hallussaan konepistoolia lippaineen ja siihen sopivia patruunoita. Mies kertoo kertovansa aseeseen liittyvistä tapahtumista lisää oikeuden kuulemisessa.

Mies, jonka syytetään antaneen aseen miehelle, kiistää antaneensa sitä miehelle. Miehen kertoman mukaan hän päinvastoin oli itse ollut aikomuksissa ostaa kyseisen pyssyn.

Rikoskokonaisuuteen liittyy myös muita erikoisia yksityiskohtia. Eräs mies, jonka kanssa teollisuussuvun vesa oli syytetysti käynyt huumekauppaa, oli syyttäjän mukaan säilyttänyt yli puoltatoista kiloa dynamiittia nalleineen nykkeilysäkin sisällä. Syytteestä ei käy ilmi, oliko jonkinlaisella kerhohuoneella säilytetty nyrkkeilysäkki käytössä. Epäilty myönsi räjähteiden esitutkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja