Riita syttyi vessanpöntön rikkoutumisesta: Katiska-vyyhdin käynnistänyt Vuosaaren puukotus tapahtui sekavissa oloissa – "Verta vuoti litratolkulla, se oli pakko korvata viinalla"

3:40
Vuosaaren puukotus johti poliisin Niko Ranta-ahon ja Janne Tranbergin jäljille

Suomen kaikkien aikojen suurimman huumerikosjutun eli niin sanotun Katiska-vyyhdin tutkinnan käynnistänyt puukotus Vuosaaressa joulupäivänä 2018 tapahtui sekavissa olosuhteissa.

Yhtä miestä syytetään jutussa tapon yrityksestä, koska syytteen mukaan hän löi uhria teräaseella ja pahoinpiteli häntä muutenkin. Mies myöntää teon pahoinpitelynä.

Poliisi löysi epäillyn tapon yrityksen jälkeen Vuosaaren Katiskapolulla sijainneesta asunnosta huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä, jotka johtivat viranomaiset liikemies Niko Ranta-ahon ja ex-Cannonball-pomoJanne "Nacci" Tranbergin jäljille.

Pelkästään viina mielessä

Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin tänään Vuosaaren Katiskapolulla puukotuksen uhriksi joutunutta miestä, joka kertoi viettäneensä yleensä joulua perheensä kanssa, mutta joulupäivänä 2018 hän lähti baariin.

– Minulla oli pelkästään viina mielessä, en ollut ryypännyt moneen vuoteen.

Mies humaltui nopeasti ja vietti aikaa nyt tapon yrityksestä syytetyn miehen ja tämän pahoinpitelystä syytetyn tyttöystävänsä kanssa. Seurue meni syytetyn asunnolle ja uhrille tarjottiin kokaiinia. Ainetta suorastaan tuputettiin hänelle.

– Otin sitä mahdollisimman vähän. Täytyy sanoa, että se on kyllä paskaa tavaraa, en tuntenut vaikutuksia missään.

Jossain vaiheessa mies menetti silti tajuntansa. Hän heräsi, kun häntä heräteltiin vessan lattialta.

Verta tuli paljon

Miehen mukaan muut asunnossa olleet syyttivät häntä vessanpöntön rikkoutumisesta. Uhrin mukaan syytetty mies uhkasi tappaa hänet. Miehen tyttöystävä toisteli, että tämä tulisi miehelle kalliiksi.

– Aloin tulla tajuihini ja ymmärsin, että vuodan verta ihan pirusti. Verta oli vuotanut varmaan litratolkulla, se oli pakko korvata viinalla.

Uhri ei liikkunut vessasta mihinkään, koska hän ei halunnut levittää verta muualle asuntoon. Hän auttoi muita siivoamaan vessanpöntön palasia.

Uhri halusi mennä suihkuun, koska oli yltäpäältä veressä. Vuoto ei loppunut. Mies sai pyydettyään jalkaansa varahousut, koska omat vaatteet olivat niin veriset.

"Otin vain turpiini"

Suihkun jälkeen tilanne rauhoittui hetkeksi, mutta syytetty mies käyttäytyi yhä aggressiivisesti. Uhri läpsäisi miestä kerran viestittääkseen, että sellainen käytös ei sovi.

Tästä mies hermostui, haki uhrin kertomuksen mukaan aseen ja laukaisi sen useamman kerran uhrin ohimoa vasten. Aseessa ei kuitenkaan ollut panoksia.

Tilanteessa oli uhrin mukaan paljon uhittelua. Keittiön pöydällä oli myös nyrkkirauta, jolla leikittiin.

Uhrin mukaan mies yritti lyödä häntä silmään.

– Itse en lyönyt kertaakaan, vaan otin vain turpaani.

Kylmissään ja vertavuotavana ulkona

Jossain vaiheessa uhri pääsi puolialastomana tupakalle, jolloin hänet lukittiin ulos.

– Ajattelin, etten hengistä selviä tästä. Mietin, että jos niin käy, varmistan, että siitä jää jälkiä. Heitin verisen flanellipaidan naapurin puolelle.

Rinnasta vuoti edelleen verta ja mies laittoi haavaan lunta, jotta vuoto tyrehtyisi.

Uhri vaati päästä takaisin sisälle asuntoon, koska hän oli vähäpukeisena kylmissään ulkona.

Lopulta ovi avattiin, mutta uhria lyötiin heti ovella ja oman kertomansa mukaan hän kaatui iskun voimasta terassilla olleen grillin päälle.

– Jossain vaiheessa (tekijä) raahasi minut hiuksista takaisin sisälle. Ilmeisesti painittiin vielä siinä, koska kuulin, että peili oli hajonnut.

Poliisi poimi verisen miehen kyytiin

Seurue vaati uhria lähtemään asunnosta, mutta hän vaati saada mukaansa puhelimensa, lompakkonsa ja avaimet. Niitä ei annettu, vaan hänet heitettiin ulos.

Yllään miehellä oli vain varahousut, ei edes kenkiä tai paitaa.

Mies lähti kävelemään vähissä vaatteissa ja verisenä pois Vuosaaren asunnolta. Hetken päästä miestä vastaan tuli pariskunta, joka kysyi tältä tarvitsisiko soittaa ambulanssi. Mies sanoi kaiken olevan ihan hyvin.

– Jatkoin kävelyä, mutta sitten alkoi lähteä taju. Yhtäkkiä tuli poliisi esiin ja partio pyysi minua nousemaan autoon. Mielelläni nousin, koska minulla oli kylmä.

Pahoja haavoja vessanpöntön palasista

Poliisiautossa mies menetti tajuntansa. Hän heräsi sairaalassa.

Uhri ei itse muista kaatuneensa vessassa. Silti hän kertoi oikeudessa kaatuneensa vessanpöntön päälle niin pahasti, että pönttö hajosi. Uhrin mukaan posliininsirpaleet aiheuttivat hänelle pahoja vammoja.

Miehen mukaan hän sai kylkeensä haavoja vessanpöntön päälle kaatumisesta, ei puukotuksesta.

– Jos ne olisivat puukolla tehtyjä jälkiä, niin he***tin huonosti olisi tehty.

Mies muistaa erittäin huonosti illan tapahtumat, koska hän oli juonut paljon viinaa ja käyttänyt kokaiinia.

Syytetyt kiistävät

Uhria kuultiin käräjäoikeuden turvasalin reunassa sijaitsevassa kopissa, missä hän istui tummennetun lasin takana, jotta hänen ei tarvinnut kohdata syytettyjä.

Tapon yrityksestä syytetty mies myöntää teon pahoinpitelynä, mutta hän kiistää tapon yrityksen.

Syytetyn mukaan hän ei edes käyttänyt teossa teräasetta, vaan kyse oli vain pahoinpitelystä ilman tekovälinettä.

Miehen tyttöystävää syytetään uhrin pahoinpitelystä, mutta nainen kiistää syytteen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja