Mainos

Ranskassa jo kymmenes levoton yö

Ranskan hallitus lupasi eilen lopettaa maata piinaavat mellakat. Lupauksista huolimatta levottomuudet ovat jatkuneet nyt jo kymmenettä yötä peräkkäin.

Ranskan hallitus ja poliisi eivät ole onnistuneet tukahduttamaan levottomuuksia, jotka roihahtivat jälleen illan tultua. Kyseessä on jo kymmenes perättäinen yö, kun pääosin siirtolaistaustaisista koostuvat nuorten jengit ovat riehuneet eri puolilla maata.

Essonnen esikaupungissa Pariisissa mellakoitsijat sytyttivät tuleen kaksi koulua. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. Yön aikana on poltettu jo yli 600 autoa, joista arvioiden mukaan yli puolet muualla kuin Pariisissa. Kaikkiaan levottomuuksien aikana on tuhottu jo yli 2000 autoa ja poltettu kymmeniä rakennuksia.

Yli 2300 poliisia on yön aikana yrittänyt rauhoittaa väkivaltaisuuksia eri puolilla Pariisia ja ainakin Toulousessa.

Ranskan viranomaiset lupasivat eilen tukahduttaa levottomuudet, jotka ovat vallanneet useita lähiöitä Pariisissa ja muissa maan suurkaupungeissa.

Sisäministeri Nicolas Sarkozy kertoi hallituksen avainministerien hätäkokouksen jälkeen, että viranomaiset ovat yksimielisiä halutessaan lopettaa jo yli viikon jatkuneet väkivaltaisuudet.

- Emme voi hyväksyä väkivaltaa. Kun kriisi on ohi, jokaisen on ymmärrettävä että joissakin naapurustoissa esiintyy jonkin verran epäoikeudenmukaisuutta. Yritämme pysyä tiukkoina ja välttää provokaatioita. Meidän on yritettävä välttää räjähdyksen mahdollisuutta, Sarkozy totesi.

Mielenosoituksia mellakoita vastaan

Sadat ihmiset osoittivat eilen mieltään levottomuuksia vastaan. Muun muassa Aulnay-sous-Bois'ssa Pariisista koilliseen viitisensataa ihmistä marssi kaduilla poltettujen autojen keskellä. He kantoivat mukanaan kylttiä, jossa luki "Ei väkivallalle, kyllä vuoropuhelulle".

Nuorisojoukot ovat riehuneet Suur-Pariisin alueella viime viikon torstaista lähtien. Mellakointi on levinnyt myös joidenkin muiden kaupunkien köyhimmille seuduille esimerkiksi Toulousessa, Nizzassa, Lillessä ja Rennesissä.

Viranomaisten mukaan levottomuudet eivät ole yksinomaan siirtolaisväestön vihanpurkauksia, vaan mukana on myös järjestettyjä iskuja. Epäilyt eivät ole kuitenkaan kohdistuneet vielä mihinkään tiettyyn ryhmään tai henkilöihin.

Monet maahanmuuttajat ovat moittineet sisäministeri Nicolas Sarkozyn kovia otteita rikollisuutta vastaan ja syyttäneet poliisia rasistiseksi. Arvostelu on kohdistunut myös pääministeri Dominique de Villepiniin.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Kymmenen uutiset 05.11.2005)

(Kymmenen uutiset 05.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.