Rakkautta ensi silmäyksellä – totta vai tarua?

Television ihmissuhdesarjojen perusteella voisi luulla, että rakastuminen ensi silmäyksellä on jokapäiväistä ja itsestään selvää. Monen mielestä ensihetken huumassa on kyse pelkästä ihastumisesta.

"Kaikki rakkaus on rakkautta ensi silmäyksellä", sanoi Benjamin Disraeli. Moni on Disraelin kanssa eri mieltä. Mutta esimerkiksi 29-vuotias Esa ei usko rakkauteen ensisilmäyksellä:

– Nämä ovat pitkän aikavälin asioita, jossa toisesta pitää olla selvillä, Esa pohtii. Samaan hengenvetoon Esa kuitenkin jatkaa: – Vai kuinka laajasti se ensisilmäys oikein ymmärretään?

Tunnetutka sekaisin

Moni tyrmää myytin ensisilmäyksellä syttyvästä rakkaudesta, sillä usein tunteet menevät ihastumisen huumassa sekaisin.

– En usko rakkauteen ensi silmäyksellä. Käytännössä ajatus on mahdoton. Ihastua kyllä voi, sanoo Ville, 28.

– Rakkautta ensi silmäyksellä ei ole olemassa, vaan kyse on pelkästään ihastumisesta, tuumii myös Seija, 45.

Sen sijaan Millan, 35, mielestä ensimmäisestä kohtaamisesta syntyvää rakkautta on olemassa.

– Tai voiko sitä sittenkään sanoa vielä rakkaudeksi? Ehkä kysymys on pikemminkin ihastuksesta tai intohimosta, joka kehittyy pitkän ajan kuluessa rakkaudeksi, hän pohtii.

Nuorena Milla uskoi varauksetta salamana syttyvään rakkauteen. Nyt hän sanoo vuosien jo opettaneen häntä.

– Nykyisin olen sitä mieltä, että nuorena ensisilmäyksen huumassa aloitettu suhde on tuhoon tuomittu. Tulista intohimoa voi kyllä olla heti kahden ihmisen kohdatessa, Milla sanoo varmuutta äänessään.

Tuhansien toiveiden illuusiot

– Minä olen aina uskonut, että rakkautta ensi silmäyksellä on olemassa. En silti ole koskaan ajatellut, että se tarkoittaisi varsinaisen rakkauden alkamista. Kysymys on ollut siitä, että olen aina uskonut, että kahden ihmisen kohtaamisella voi olla ihmiselämän kannalta pysyviä seurauksia, Olli, 33, sanoo.

Ensihetken rakkauteen uskominen ei aina ole merkki naiiviudesta. Joillakin ihmisillä on voimakas taipumus intuitioon, minkä vuoksi ajatus rakkauden kohtalonomaisesta syttymisestä voi tuntua itsestään selvältä. Rakastumisen kokemiseen vaikuttavat myös hyvä mielikuvitus ja mielikuvat ihannekumppanista.

Psykologien mukaan rakastumisen kokemus riippuu vahvasti siitä mielentilasta, joka ihmisellä on kohtaamishetkellä. Jos päässä pyörii tärkeän ja pitkän työprojektin päättäminen, vastaantulijan viehättävä hymy jää todennäköisesti huomaamatta, eikä rakastumista synny.

Rakastumisen huumaa selittää myös ihmisen halu selviytyä. Vaikeassa elämäntilanteessa on kiusaus ajatella, että uuden, erilaisen ihmisen kanssa voi muuttaa elämän kertaheitolla paremmaksi.

Tunteiden tulkitseminen on vaikeaa ja vaatii harjoittelua. Jos itsetuntemus on huono tai on taipuvainen toiveajatteluun, tulkitsee ihastuksenkin äkkiä palavaksi rakkaudeksi, vaikka kyseessä olisi vain ihmismielen aikaansaama oikku.

Onnellisia sattumia

– Minä halusin aina uskoa, että rakkaus ensi silmäyksellä on mahdollista. Tietyllä tavalla katson, että minulle jopa kävi niin, Liisi, 41, sanoo varovasti.

Hän tapasi puolisonsa tavanomaiseen yökerhossa. Heti sisään astuttuaan Liisi näki silmäkulmastaan miehen, joka käveli baaritiskin suuntaan.

– Muistan aivan selvästi, kuinka ajattelin silloin, että tuohon mieheen haluan tutustua, hän sanoo.

– Outoa oli se, ettei mikään varsinaisesti kiinnittänyt miehessä huomiotani. Siitä huolimatta mieleeni tuli tietoinen ajatus siitä, että tuon miehen haluan, hän jatkaa.

Villen mielestä Liisin kokemuksen voi selittää alitajuisilla toiveilla. Hän kieltää uskovansa suurempiin voimiin tai sieluihin, jotka vaeltavat erillään maailman merillä ja etsivät toista puoliskoaan.

– Perinteisillä kohtaamispaikoilla kulkiessaan jokaisella on enemmän tai vähemmän parinetsintä mielessä. Jokainen on myös jollakin tavalla tietoinen siitä, mitä etsii. Kun mieliala on oikea ja eteen sattuu ihminen, joka täyttää kaikki alitajuiset normit, niin ikimuistoiselta vaikuttava kohtaaminen on totta, hän analysoi.

Liisi myöntää, että Villen perusteluissa on perää.

– Minulla oli ollut vuosia selkeä kuva siitä, minkälaisia ominaisuuksia miehessä arvostan. Olin myös avoin suhteen alkamiselle, sillä olin pitkään ollut seurustelematta, mutta en tietoisesti etsinyt ketään, hän sanoo.

Rakkauteen on pitkä tie

Elinan, 35, mielestä ihmiset sekoittavat keskenään ihastuksen ja rakkauden.

– Monet eivät ymmärrä, että rakkaus ei ole tunne, joka tulee heti. Välitöntä ihastumista tietenkin on, mutta rakkaus kehittyy vasta pitkän ajan kuluessa, hän sanoo.

Klassinen ajatus rakkauden syttymisestä kahden toisilleen ennestään tuntemattomien ihmisten kohtaamisessa ei ole totta, jos sen ottaa kirjaimellisesti. Ihastuminen, rakastuminen ja rakkaus ovat eri asioita. Ne liittyvät ihmisen rakkauden kaipuuseen ja haluun rakastaa, mutta ovat samalla toisistaan erillisiä.

Rakkaus on paljon enemmän kuin ihastuminen ja rakastuminen yhteensä. Se on kokonaisvaltainen tila, jossa toisesta ihmisestä on tullut osa itseä ja omaa elämää. Rakkaus ei ole enää huumaa ja tunnetta, vaan tuntemista ja kokemista. Se on läsnä ihmisen jokaisessa teossa ja tunteessa, päätöksessä ja ajatuksessa. Se on yhtä aikaa sekä tietoinen, ihmisen tahdosta riippuvainen, että omaehtoinen ilmiö.

Rakkauden alkaminen edellyttää, että ihminen on nähnyt toisen aivan erityisellä tavalla. Niissä hetkissä voi tuntea todellisen katharsiksen – edessä on vain olennainen, kaikki muu on hävinnyt ympäriltä. Silloin, yhtäkkiä, ymmärtää rakastavansa.

Niiden pysäyttävien hetkien pohjalta on perusteltua sanoa, että lopulta kaikki rakkaus on rakkautta ensi silmäyksellä. Vasta rakastaessaan ihminen on todella nähnyt toisen ihmisen.


Teksti: Riina Mäentausta

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat