Mainos

Rakennusalan pop-up -yrityksillä tehdään pikavoittoja

Rakennusala on huolissaan pikayritysilmiöstä. Lyhytaikaiset rakennusalan yritykset maksimoivat voittonsa jättämällä palkat ja velat maksamatta.

MTV Uutisten tutkivan ryhmän selvitysten mukaan rakennusalan riesaksi ovat tulleet rakennusalan yritykset, joita pyöritetään vain hetki - yleensä alle vuosi ja toiminta loppuu talousvaikeuksiin.

Kun velkojia on tarpeeksi, toiminta siirretään suoraan toiseen yritykseen. 

Tutkiva ryhmä sai vihiä Helsingin Kallion Porvoonkadusta, jonne on noussut merkittävä yrityskeskittymä. Kaupparekisterin mukaan tässä Porvookatu 5-7 l osoitteessa toimii lähes 300 yritystä.

Sähköliiton työehtoasiamies Jaakko Ahon mukaan useat sähköasentajat ovat perineet turhaan palkkarästejä osoitteessa toimivilta yrityksiltä.  Yleensä kyse on ollut suomalaisista yrittäjistä, mutta omistajat ovat virolaisia.

- Toiminta-aika on aika lyhyt eli ne ovat tavallaan tämmöisiä pop-up tyyppisiä yrityksiä. Ne ilmestyvät yhtäkkiä ja tulevat markkinoille aika voimakkaasti ja tarjoavat halvalla töitä. Taustalla on pikavoittojen tavoittelu. Siinä vaiheessa, kun velkojia on tarpeeksi perässä, yrityksen toiminta hiljenee, Aho selittää toimintaa.

Helsingin käräjäoikeuden haastemiehet kertovat, että he eivät enää edes vaivaudu paikalle etsimään velkojaan laiminlyöneitä yrittäjiä.

Rakennusalan pikayritysten lisäksi osoitteeseen tulee haastekirjeitä myös muiden alojen yrityksille ja yksityishenkilöille.

- Se on tuttu osoite niille haastemiehille, jotka tällä alueella toimivat. Noin 100 tiedoksiantoa menee vuodessa tähän osoitteeseen. Yhteydenottopyyntöjä lähetetään,  mutta yrityksen toimihenkilöihin ei yleensä saa minkäänlaista yhteyttä, toteaa haastemies Tiia Lyytinen.

Haastemiesten mukaan vastaavanlainen yrityskeskittymä toimi muutama vuosi sitten Uudenmaankadulla, jonka jälkeen toiminta siirtyi Porthaninkadulle. Yritysten osoite on aina ollut L-rapussa niin myös Porvoonkadulla.

Talon asukkaan mukaan kiinteistössä ei ole L-rappua.  

Tutkivan ryhmän tavoittama postinjakaja vei kerrostalon alakerran varastotilaan sylillisen postia.

Haastemies Tiia Lyytisen mukaan tilassa siellä on postilokeroita, jonne haastemiehet eivät pääse. Haastemies on etsinyt ja todennut, että tässä osoitteessa ei liiketiloja ole eikä liiketoimintaa harjoiteta.

 Talonyhtiön isännöitsijän mukaan kyseessä on varastotila.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.