Rakennusalan näkymät pysyivät synkkinä

Rakentajien työttömyystilastot rumenevat ja tahti vain kiihtyy: "Ainakin tuplaantuu, kun mennään kohti vuodenvaihdetta" 1:51
Rakentajien työttömyystilastot rumenevat ja tahti vain kiihtyy: "Ainakin tuplaantuu, kun mennään kohti vuodenvaihdetta"

Työttömyys tulee todennäköisesti kasvamaan seuraavien kuuden kuukauden aikana, jos yritysten luottamus ei parane, arvioi Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom.

Kuluttajien taloususkon hiipuminen jatkui lokakuussa, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Ajankohtaa pidettiin hyvin huonona lainanotolle ja myös säästämiselle. Kuluttajista vain seitsemän prosenttia arvioi ajan otolliseksi lainan ottamiselle.

Odotukset Suomen yleisen työttömyystilanteen kehityksestä pysyivät lokakuussa synkkinä, ja omakohtaisen työttömyyden uhan koettiin hieman kasvaneen.

–  Kuluttajien ilon aiheet ovat vähissä, tiivisti Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen viestipalvelu X:ssä.

Kuluttajien odotukset oman taloutensa kehityksestä heikkenivät edelliskuuhun nähden. Arviot oman talouden nykytilasta ja Suomen talouden kehityksestä pysyivät hyvin heikolla tasolla.

–  Synkät uutiset talouden kehityksestä painavat kuluttajien näkymissä enemmän kuin esimerkiksi inflaation hidastuminen, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom tiedotteessa.

Hän arvioi, että Euroopan keskuspankin viime viikon päätös olla nostamatta ohjauskorkoja ei riitä elvyttämään asuntokaupan aktiivisuutta.

–  Asuntokauppa ei todennäköisesti virkoa ennen kuin kuluttajat uskovat, että korkotaso on kääntymässä laskuun tai vakiintunut uskottavasti lähelle nykytasoa, Ohlsbom arvioi.

Kuluttajien luottamusindikaattori sai lokakuussa arvon –12,6, kun syyskuun lukema oli –11,5. Luottamus heikkeni nyt toista kuukautta peräkkäin. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on –2,3.

Tiedot perustuvat kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi lokakuussa noin 1  150 ihmistä.

Pitkittynyt taantuma mahdollinen

Elinkeinoelämän luottamus heikkeni lokakuussa rakentamisessa ja palveluissa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusbarometri. Rakentamisessa tilauskanta heikkeni edelliseen kuukauteen verrattuna ja odotukset henkilöstömäärän kehityksestä lähikuukausina olivat vaimeat. Rakentamisessa luottamus oli syyskuun tapaan EU:n heikointa.

Suomen Yrittäjien Ohlsbomin mukaan rakentamisen heikkeneminen ei näytä hellittävän.

–  Yritysten luottamus on selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa kaikilla päätoimialoilla, mutta varsinkin rakentamisessa. Lukujen valossa laskusuhdanteen pitkittyminen vaikuttaa koko ajan todennäköisemmältä, Ohlsbom sanoo.

Rakentamisen luottamusta mittaava saldoluku laski arvoon –41, kun syyskuussa se oli viisi pistettä korkeampi. Pitkän aikavälin keskiarvon on –7.

Teollisuudessa luottamus pysyi ennallaan, mutta luottamusindikaattori oli edelleen selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon. Teollisuuden tilaustilanne on heikentynyt, ja tuotannon ennakoidaan supistuvan lähikuukausien aikana.

Palveluiden luottamus heikkeni lokakuussa vain hieman syyskuuhun verrattuna. Palveluiden saldoluku oli –7. Yleinen suhdannekehitys on heikentynyt viime kuukausina, mutta myynti on edelleen kasvanut hieman. EK ennakoi myynnin lisääntyvät lievästi lähikuukausina.

Ohlsbom arvioi, että pitkittynyt taantuma on mahdollinen, jos taloutta toistaiseksi kantaneet palvelualat lähtevät teollisuuden ja rakentamisen kaltaiseen laskuun.

–  Ilman käännettä yritysten luottamuksessa myös työttömyys tulee todennäköisesti kasvamaan seuraavan kuuden kuukauden aikana, Ohlsbom arvioi.

Päätoimialoista ainoastaan vähittäiskaupassa suunta oli hieman ylöspäin.

Lue myös:

    Uusimmat