Rakastettu laulaja Paula Koivuniemi 75 vuotta – aloitti vuosikymmeniä kestäneen iskelmäuransa laulamalla pöytälaatikkotekstejä

2:22
Paula Koivuniemi Laulu rakkaudelle -ohjelmassa: liikuttuu saadessaan yllätyksen: "Hei hei, muru"

Viihdelegenda Paula Koivuniemi täytti 75 vuotta. 

Iskelmätaivaan kiintotähti Paula Koivuniemi täytti sunnuntaina 19. kesäkuuta 75 vuotta.

Nykyisin hiljaiseloa viettäneen laulajan ura on kestänyt jo lähemmäs 60 vuotta, ja matkan varrelle on mahtunut ylä- ja alamäkiä.  

Paula syntyi muusikkosukuun. Itse orkesterissa soittava ja runsaasti keikkaileva Mauri-isä oli aavistanut Paulan päätyvän tavalla tai toisella muusikoksi, joten hän piti tyttärensä musikaalisuutta vaalimisen arvoisena. Hän hankki tyttärelleen selloa ja viulua, mutta tytär ei innostunut soittimista samalla tavalla kuin perheen gramofonista kuunnelluista iskelmistä, selviää Hellevi Poudan kirjasta Paula Koivuniemi – Superladyn matkassa.

Paula kulki Maurin mukana orkesterin keikoilla aluksi huvikseen. Paula oppi nopeasti laulut ulkoa ja hän lauloi lavan läheisyydessä solistin mukana. Eräänä päivänä Maurille soitettiin, että solisti oli sairastunut ja estynyt tulemasta illan keikalle. Isä ilmoitti 15-vuotiaalle Paulalle, että Paulalla oli tasan yksi vaihtoehto ja vaihtoehto oli se, että Paula laulaisi solistin osuudet. 

Paula lauloi. Illan keikka meni nappiin ja se oli vasta hänen uransa alkusoittoa.  

Paula oli sisaruskatraastaan kaikkein vilkkain. Hän alkoi teini-ikäisenä kiinnostua pojista, alkoholista ja tupakanpoltosta ja hänelle ilmaantui ongelmia noudattaa kotiintuloaikoja. Paulan vanhemmat päättivät puhaltaa tilanteen poikki ja lähettää hänet vuodeksi Kanadaan jäähylle. Paula muutti tätiensä luokse vuodeksi Ontarioon. Siellä hän tutustui tätiensä puolisoihin, joilla oli oma orkesteri - toinen soitti hanuria ja toinen rumpuja. Paula aloitti heidän kanssaan keikkailun suomalaispaikoissa.

Paula Koivuniemen sooloura alkoi ottaa tuulta alleen 1960-luvun lopulla, kun hän teki yhteistyötä levymoguli Toivo Kärjen kanssa. Kärki antoi hänen levyttää tangon Perhonen, ja kappaleesta tuli hitti. Myöhemmin Kärki löysi pöytälaatikkonsa uumenista vuonna 1960 kuolleen Helena Eevan kirjoittamia sanoituksia, ja hän sävelsi niistä kappaleen Koivuniemelle. Jos kyyneleet helmiä ois julkaistiin vuonna 1968, ja siitä tuli menestysiskelmä.

Oli myös vähällä, ettei Paula Koivuniemi lopettanut uraansa kokonaan 1970-luvulla. Hän etsiskeli taiteellista suuntaustaan, ja hän levytti joko vaikeaselkoisia soul-kappaleita tai purkkapoppia. Kuitenkin vuosikymmenen taittuessa Koivuniemi löysi tuottaja Jori Sivosen avulla oman tyylinsä, ja ura sai uutta nostetta. Hän oli kolmannella sijalla Syksyn sävelessä kappaleella Sua vasten aina painautuisin ja Sivosen avulla radiossa alkoi soida kappale Kapteeni Aika.

Tämän jälkeen Koivuniemi on tehnyt hittejä vuosikymmenestä toiseen. Hän on tullut tunnetuksi kappaleista Tummat silmät, ruskea tukka, Kuka pelkää Paulaa ja Aikuinen nainen.

Koivuniemi on ollut kahdesti naimisissa, mutta hänen kohutuin seurustelusuhteensa oli edesmenneen kokoomuspoliitikko Ilkka Kanervan kanssa. Suhde alkoi, kun Koivuniemi kutsui Kanervan hänen levynsä julkkareihin vuonna 1988. Suhde kesti viisi vuotta, ja kohuparia seurattiin tiiviisti lehtien palstoilla. Kanerva on sanonut Eveliina Talvitien kirjassa Moniottelija Ilkka Kanerva, että Paula oli hänen elämänsä nainen. Pariskunta edusti yhdessä Linnanjuhlissa vuonna 1991.

Paula Koivuniemen suosion salaisuus piilee tummassa alttoäänessä, näyttävässä omintakeisessa tyylissä ja vahvassa lavakarismassa. Koivuniemi on myynyt urallaan 13 kultalevyä, yhden platinalevyn ja yhden tuplaplatinan. Koivuniemi ei ole ilmaissut julkisuudessa aikooko palata keikkalavoille enää lähivuosina. 

Jos julkaisu ei näy, näet sen myös tästä

– Korona-aika pakotti minutkin päästämään irti työnteosta ja muuttamaan rytmiä elämässä. Sen myötä on vapaus alkanut maistua ja nyt kesään mennäänkin kalenteri vapaana keikoista. Nautitaan luonnosta, ystävistä, eläimistä ja liikunnasta. Aurinkoista loppukevättä kaikille! Koivuniemi kirjoittaa kuusi viikkoa sitten julkaistussa Instagram-päivityksessään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja